Božja svrha iza životnih problema
Foto: Pexels

Koja je Božja svrha iza vaših životnih problema? Ako Bog dopušta da se suočavamo s određenim stvarima, sigurno ima razloga za to.

Jeste li molili, molili i molili Boga da promijeni vaše okolnosti? Sigurno jeste i možda i dalje to činite. Možda još nosite težak teret, umorni ste i istrošeni. Problemi u braku, zdravstveni problemi, financije …

Postoji toliko puno stvari u životu koje želimo da Bog odmah promijeni. Mi pitamo, ali On ne daje uvijek ono što pitamo, zar ne?

Možda Bog ne mijenja naše teške okolnosti, jer želi da te okolnosti promijene nas? Bog je uvijek u procesu dovršavanja onoga što je započeo u nama.

“Siguran sam da će onaj koji je započeo dobro djelo u vama dovršiti ga do Dana Isusa Krista.” (Filipljanima 1, 6)

Što sam stariji, to sam više uvjeren da Bog nije učinio nešto dok se nisam popravio, promijenio na bolje iznutra prema van. Znam da taj proces nije uvijek ugodan, ali ima svoju svrhu. Dok molite Boga da promijeni vaše okolnosti, također molite da promijeni i vas dok čekate!

Božja svrha iza vaših životnih problema

Nažalost, mnogi ljudi ne vide kako Bog želi iskoristiti probleme za dobro u našem životu. Neki ponekad ljutito i glupo reagiraju, prigovarajući Mu što ne odgovara na njihove vapaje.

U nastavku su četiri načina na koje Bog želi iskoristiti probleme u vašem životu.

1. Bog koristi probleme da vas usmjeri

Ponekad Bog mora zapaliti vatru pod vama da biste se pomaknuli. Problemi nas često upućuju u novi smjer i motiviraju nas na promjenu. Ponekad je potrebna neka bolna situacija da nas natjera da promijenimo svoje načine.

Krvave modrice operu zlo, i udarci očiste odaje srca. (Izreke 20, 30)

2. Bog koristi probleme da vas pouči

Neke lekcije učimo samo kroz bol i neuspjeh. Vjerojatno su vam kao djetetu rekli da ne dirate vruću peć. Ali sigurno ste nešto naučili ako ste ju dotaknuli. Ponekad naučimo vrijednost nečega – zdravlja, novca ili odnosa – gubljenjem.

Bog koristi probleme da vas pouči

3. Bog koristi probleme da vas zaštiti

Problem može biti prerušeni blagoslov ako vas spriječi da vam našteti nešto ozbiljnije. Evo primjera! Jedan je čovjek bio otpušten zbog odbijanja da radi nešto neetično što ga je njegov nadređeni tražio. Njegova nezaposlenost bila je problem, ali to ga je spasilo da bude osuđen i poslan u zatvor godinu dana kasnije, kada su otkrivene akcije šefa.

4. Bog koristi probleme da vas usavrši

Boga mnogo više zanima vaš karakter nego životna lagodnost. Možemo se radovati kada naiđemo na probleme koji nam pomažu da naučimo biti strpljivi. Strpljenje u nama razvija snagu karaktera i pomaže nam da više vjerujemo Bogu kada se nađemo u teškoj situaciji.

Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. (Rimljanima 5, 3-4)

Bog djeluje u vašem životu, čak i kad to ne prepoznajete ili ne razumijete. Ali je uvijek lakše kada surađujete s Njim! Neki odustaju od te suradnje i daju prostora ljutnji. Ljutnja zbog onoga što se ne promijeni u vašem životu ne mijenja vas na bolje, mijenja vas na gore. Tvrdo srce je gore od bilo koje teške okolnosti s kojom se suočite. Neka Bog koristi tu tešku stvar u vašem životu da vas pretvori u mekšu, nježniju, empatičnu osobu. Vaša se okolnost možda nikad neće promijeniti, ali kada se vaše srce promijeni, imat ćete mir za kojim čeznete.

PROČITAJTE JOŠ: