Kako sam postala bogata budala?

Želimo biti imućni, no toliko puno nas upadne u istu zamku bogate budale iz Isusove usporedbe o ”bogatoj budali” iz Luke, 12. poglavlja. 

U toj priči, Isus objašnjava uobičajene zablude u koje upadnu mnogi od nas.

Prva zabluda: „Ja sam u kontroli“.

Isus ne trati svoje vrijeme svojim riječima. On odmah uskače u objašnjavanje kako je bogati čovjek postao bogatiji: „Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja“. (Luka 12, 16) 

Ono što je čovjeku donijelo veće bogatstvo bila je zemlja, a ne toliko čovjekov težak rad ili talenti. Kada život ide dobro, možemo upasti u zamku razmišljanja da se to događa zbog našeg truda, intuicije ili darovitosti. Naravno, ponekad naš trud doprinosi tomu, no često puta ne igra ključnu ulogu. 

VIDI OVO: Bi li kršćani trebali gomilati bogatstvo ili ga izbjegavati?

Vidimo bezbrojne primjere uspješnih i imućnih ljudi koji su teško radili kako bi izgradili svoje karijere i koji su zaboravili kamo njihov život ide, da bi odjednom shvatili kako ni oni nisu imuni na ekonomske kolapse ili bolesti. Baš nedavno čula sam o nastavnici koja je dobila novi posao zamjenice ravnatelja. No samo nekoliko tjedana otkako je počela s poslom, uništile su je vijesti o tome da ima leukemiju. 

Ja zapravo, nisam u kontroli svog života. 

Druga zabluda: „Ja mogu osigurati svoju budućnost“.

Drugi razlog zbog kojeg je bogata budala bio budala jest taj što je mislio kako on ima kontrolu nad svojom budućnošću. Vjerovao je kako će, ako izgradi veće žitnice, moći sve pohraniti u njih i uživati u svom bogatstvu do svoje starosti“. 

Isus brzo prelazi na poantu: 

„Luđače, još ove noći potražit će dušu tvoju od tebe! Kojemu će tada pripasti, što si nakupio“? (Luka 12, 20) 

Iako svi znamo da ćemo jednoga dana umrijeti, nitko ne očekuje da će umrijeti rano. No, činjenica je da mnogi od nas umiru prije nego što to očekujemo. 

VIDI OVO: NOVAC ME NE ČINI SRETNIM: Zaradio je 710 milijuna dolara i sada ih sve poklanja: Evo kome je odlučio dati svoje bogatstvo!

Isus nas podsjeća na to da smrt sve mijenja te da bi nam saznanje o tome da ćemo umrijeti, trebalo navesti da presložimo naše prioritete. Umjesto provođenja vremena u ulaganju u veće žitnice za sebe, Isus nas podsjeća na to da ulažemo u naš odnos s Bogom. On kaže: 

„Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu“. (Luka 20, 21) 

Treća zabluda: „Uživat ću u svom bogatstvu“. 

Greška budalastog bogataša bila je u tome što je mislio kako je njegovo bogatstvo sve što ima. Budalasto povjerujemo lažima naše kulture konzumerizma koje kažu kako novac može kupiti sreću te kako će nam status i slava donijeti zadovoljstvo. 

No ustvari, postajemo sve više tjeskobni i bojažljivi. Oslanjamo se na lijekove i drogu kako bismo otklonili stres. Trčimo za ”odmaranjem uma” i odvajamo vrijeme za bijeg od stresa i opuštanje, ali samo kako bismo ponovno ušli u taj isti svijet koji nam uzrokuje tjeskobu i strah. 

Najprije tražite kraljevstvo Božje

Nakon Isusove usporedbe o bogatoj budali, On podsjeća svoje učenike: 

„…Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Život je vrjedniji od jela i tijelo od odijela. Tko od vas brigama svojim može produljiti život svoj i za jedan samo pedalj? Nego tražite kraljevstvo Božje, a ostalo će vam se nadodati“.  (Luka 12, 22; 23; 25 i 31) 

VIDI OVO: Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu

Bolje od bilo kakve radionice o čistoći uma ili meditacije, Isus nam pokazuje da je jedini način kako možemo iskusiti unutrašnji i vanjski mir ako Božje prioritete stavimo iznad naših vlastitih. Najprije tražiti Božje kraljevstvo znači najprije odgovoriti na Božji poziv na odnos s Njime i nakon toga, živjeti životom, znajući da je Božje kraljevstvo već ovdje. 

U Božjem kraljevstvu, novac ne određuje vaš status. 

U Božjem kraljevstvu, vaš posao neće vam pribaviti priznanja. 

U Božjem kraljevstvu, Bog neograničeno daje sva bogatstva, milosti i milosrđa koja su nam potrebna. Daje nam više nego što smo mogli ikada zamisliti. 

Kako sam postala bogata budala? 

Stoga, kako sam ja postala bogata budala? Živim život vjerujući kako u potpunosti vjerujem da je Bog u kontroli, no svaki puta kada se suočim s malom izbočinom na cesti, kao što su podizanje cijene benzina ili kada vidim da vaga pokazuje više kilograma nego što očekujem, ponovno se vratim u stavove bogate budale. 

Trebam samu sebe podsjetiti na to da Isus nije imao žitnice, nije imao ni mjesto gdje bi mogao nasloniti glavu, a ipak dok je bio u ovome svijetu, živio je najsigurnijim životom. 

Autorica: Rachel Li; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christiantoday.com

PROČITAJTE JOŠ: