Može li bolest biti bolja od zdravlja?

Mogu li bolest i patnja biti bolji od zdravlja i prosperiteta? 

U svijetu koji živi kako bi izbjegao bol, to pitanje može zvučati smiješno. Ne samo oni koji traže zadovoljstvo, već i religiozni gledaju percipiraju patnju u cijelosti negativno; kao znak Božjeg neodobravanja.

U većini svjetskih religija, zdravlje i prosperitet nagrada su za vjeran i dobar život, dok su bolesti i patnje prokletstva, rezultat zlih djela u ovom životu ili prošlom. Američko evanđelje prosperiteta promiče ovakve laži, izjednačavajući zdravlje i materijalne blagoslove s našom vjernošću i uslugom Gospodina, a bolest s nedostatkom vjere. 

Moj život bolesti

Ponekad se gotovo složim s njima, pogotovo onda kada moje molitve ostaju neodgovorene, a bol ne jenjava. 

Pitala sam se zašto Bog ne bi odgovorio na moje najiskrenije molitve, sumnjajući u da me je prokleo umjesto blagoslovio. Moj jedini fokus bio je na dobivanju olakšanja, stoga su me zbunjivali stihovi poput ovog: „Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje“ (Jakovljeva 1, 2) i ovog „Dobro mi je što sam ponižen da bih tvoja naučio pravila“. (Psalam 119, 71) Iskušenja su me činila jadnom. Ništa u vezi boli nije izgledalo dobro. Zavidno sam promatrala druge ljude koji su imali ono što sam željela i čeznula sam za lakšim životom. 

VIDI OVO: Deset razloga zašto Bog dopušta patnju

Zbog dječje paralize, oduvijek sam bila tjelesno ograničena, u nemogućnosti da trčim ili planinarim ili da čak sama budem na otvorenom. Umjesto toga, naučila sam voljeti ”unutrašnje” aktivnosti, kao što je umjetnost, slikanje i kuhanje, nalazeći sreću u svemu što sam mogla stvoriti svojim rukama. 

Dijagnoza post-paralize je to promijenila, dodatno ograničavajući moj fizički svijet, tako da se sada mučim podignuti čašu. Svakodnevno živim s boli koja je u prošlosti bila povremena. Umjesto da učine moj život težim, svaki tjelesni gubitak bio je neobičan dar, onaj koji je povećavao moju ovisnost i ljubav prema Bogu.

Svjedočanstvo patnika 

Moje iskustvo nije neobično. Kršćani širom svijeta i kroz stoljeća doživljavali su jedinstvene blagoslove, koje nam Bog daje u bolesti i patnji. Hudson Taylor, dobro znani misionar iz Kine kasnih 1800.-ih izvijestio je: 

„Najdublje, najdragocjenije i duhovne lekcije koje najviše održavaju, koje je Bog želio da naučim, naučene su kao posljedice izdržavanja različitih iskustva bolesti… Osjećam kako ne bih bio lišen nesreće da sam propustio tjelesnu patnju kroz koju sam prošao… Siguran sam da sam se susreo s Gospodnjom željom da me iscijeli onda kada sam bio najviše u zajedništvu s Njime“. 

Tjelesne patnje Hudsona Taylora uključivale su hepatitis, oštećenu jetru, neprestanu iscrpljenost, jednogodišnju paralizu zbog pada i tešku depresiju. Ipak, patnja je ono što je Taylora privuklo više k Bogu. 

VIDI OVO: 9 razloga zašto vas Bog neće izbaviti iz određene nevolje

Henry Frost, liječnik i prijatelj Hudsona Taylora, potvrdio je iste dobrobiti patnje. Vidio je neke od svojih pacijenata čudesno iscijeljene nakon molitvi, dok ostali pacijenti, jednako bolesni i jednako vjerni, nisu bili iscijeljeni. Frost je komentirao: 

„Posebni duhovni blagoslovi bili su dati osobama kojima je bilo dopušteno da budu bolesne, a većina tih osoba, ako ne sve, u konačnici su potvrdile kako su vjerovali da se pokazalo kako je bolest bila bolja nego što bi zdravlje ikada mogli biti“. 

Bolest je bila bolja nego što bi zdravlje ikada moglo biti. 

Suvremena svetica i kvadriplegičarka koja živi u neizdržljivoj boli, Joni Eareckson Tada, slaže se sa Frostom i Taylorom u svojoj knjizi ”Mjesto iscjeljenja“. Ona dodaje: „On je odabrao ne iscijeliti me, nego me držati. Što je snažnija bol, to je Njegov zagrljaj bliži“. 

Što je snažnija bol, to je Njegov zagrljaj bliži. 

Svjedočanstva tih svetaca, premda radikalna, nisu rijetka. Svatko s kime sam se susrela, tko se okrenuo Kristu u njihovim patnjama, tko je potražio Gospoda i Njegovo milosrđe u njihovoj boli, svjedoči ovu stvarnost: patnja i bolesti su veći darovi od zdravlja i prosperiteta. Intenzitet zajedništva s Njime, trenutnost Njegovog prisustva i utjeha Njegove ljubavi osnaženi su u patnji. 

Ništa me nije bolje oblikovalo 

Kroz bol, Gospodin me uveo u najpunije, najintimnije i najsvetije susrete s Njim. Vremena koja nikada neću zaboraviti, čak i nakon što su moje patnje prošle. Moja je vjera postala puno snažnija. 

Zbog moje bolesti, manje sam vezana za privremeno i više sam utemeljena u vječno. Imam više razumijevanja i suosjećanja, svjesna svoje vlastite krhkosti i slabosti pod pritiskom. Ustvari, ništa me nije snažnije oblikovalo; moju teologiju, moj karakter, moju ljubav prema Gospodinu i moju ljubav prema drugima, od moje patnje. Kroz nju, naučih da je jedan dan ispred Njegovog suda, jedan dan prigrljena Njegovom ljubavlju, jedan dan zajedništva s Njime bolje od tisuće drugih stvari. 

VIDI OVO: Može li Bog i danas ozdraviti bolesnu osobu ili je to samo činio u prošlosti?

U prosperitetu i zdravlju, zahvalna sam na ovim darovima, no nisam toliko očajna za Njegovom prisutnošću. Moji materijalni blagoslovi mogu me držati zaokupljenu. U lagodnosti i obilju, običavam živjeti sebično, s osjećajem prava i neovisnosti, fokusirajući se na ono što će mi pružiti više udobnosti. Provela sam dane uz malo pomišljanja na Gospodina, ne osjećajući potrebu da Ga trebam. Zadovoljna sam s držanjem Gospodina na udaljenosti, no u patnji trebam Ga blizu. 

Veće milosrđe od zdravlja 

Charles Spurgeon, koji se borio s neprestanom depresijom, reumatizmom, gihtom i Brightovom bolešću, rekao je: 

„Nema većeg milosrđa kojeg znam na Zemlji od dobrog zdravlja osim biti bolestan: to je obično bilo veće milosrđe za mene od zdravlja. Dobra stvar je biti bez nevolje, no bolja je stvar imati nevolju i znati kako dobiti milosrđe dovoljno da se nevolja izdrži“. 

VIDI OVO: Ozdravlja li Bog i danas?

Dobivanje milosrđa za izdržavanje borbi može biti bolje od toga da ih nemamo. Da, prosperitet i zdravlje su milosrđa, no ona su samo privremena; namijenjena samo za ovaj život. No patnje i nevolje omogućavaju nam dobivanje većih darova od Gospodina, darova poput zajedništva, udobnosti i ljubavi, koji s vremenom postaju sve slađi. 

Bog voli davati svojoj djeci dobre darove i, gledajući kroz leću vjere, možemo vidjeti da su bolest i patnje među najvećima. 

Autor: Vaneetha Rendall Risner; Izvor: Desiringgod.org