Jesu li bolesti od đavla
Foto: Unsplash

Dolaze li bolesti od đavla? Ako pozorno pročitamo biblijske stihove, vidimo kako razlozi mogu biti višestruki. Evo nekih!

1. Bolesti mogu biti izravan rezultat grijeha u ljudskim životima.

Bog je u tom slučaju onaj koji dopušta bolesti na ljude, kao svoju disciplinsku mjeru, da ih kazni za neposlušnost ili povrati s njihovog zlog puta:

“Ali ako ne budeš slušao glasa Jahve, Boga svoga, ne držeći i ne vršeći svih njegovih zapovijedi i svih njegovih zakona što ti ih danas naređujemo, sva će ova prokletstva doći na te i stići će te…” (Ponovljeni zakon 28,15)

VIDI OVO: Evo zašto Bog ponekad ne izliječi naše bolesti i slabosti

“Vidite sada da ja, ja jesam, i da drugog Boga pored mene nema! Ja usmrćujemi oživljujem; ja udaram i iscjeljujem (i nitko se iz ruke moje ne izbavlja)” (Ponovljeni zakon 32,39)

“Tu mu donesoše uzetoga koji je ležao u postelji. A Isus, kad vidje njihovu vjeru, reče uzetome: ”Ohrabri se, sinko! Oprošteni su ti grijesi!” (Matej 9,2)

“Pa će molitva učinena s vjerom spasiti bolesnika! Gospodin će ga podići i, ako je učini grijehe, dobit će oproštenje. ” (Jakovljeva 5,15)

2) Bolesti mogu također biti uzrokovane zlim duhovima kao posljedica grijeha, tj. grešnog načina života.

“Dok su još oni izlazili, dovedoše mu čovjeka nijema i opsjednuta. Pošto je Isus istjerao zlog duha, progovori nijemi. Narod je pun divljenja govorio. ”Nikad se nešto takvo nije vidjelo u Izraelu!” (Matej 9,32-33)

“Uhvati ga zli duh, a on odmah u kriku. Nateže ga tamo-amo, tako da se sav pjeni… ” (Luka 9,39)

3) Bolesti mogu biti za svjedočanstvo slave i veličanstva Božjega, da se Bog kroz njih proslavi.

“Nije sagriješio ni on ni roditelji njegovi – odgovori Isus – već (je rođen slijep) da bi se na njemu očitovala Božja djela.” (Ivan 9,3)

“Ova bolest nije smrtonosna – odgovori Isus kad to ču – već je određena za slavu Božju: da proslavi Sina Božjega.” (Ivan 11,4)

VIDI OVO: Zašto Bog ne iscijeli svaku bolest?

Dakle, razlozi za moguću bolest mogu biti različiti, pa između ostalog i izazvani našom neodgovornošću. Na primjer, svatko tko se ne obuče adekvatno u vrijeme niskih temperatura, može se prehladiti. I svatko tko neumjereno jede nezdravu hranu, imat će problema sa srcem, krvnim tlakom itd.

Veliko je ohrabrenje znati da, iako smo u ovom palom, grijehom nagriženom tijelu, koje je vrebano svakojakim bolestima, Gospodin je taj koji je kadar iscijeliti od SVAKE bolesti, sto nam svjedoče brojni stihovi iz Pisma: Izlazak 23,25; Ponovljeni zakon 32,39; 2. Kraljevima 20,5-7; Job 5,18; Psalam 103,3; Psalam 107,20.

Čak štoviše, Gospodin daje obećanje iscjeljenja svojoj djeci: Izlazak 23,25; 2. Kraljevima 20,5; Jeremija 30,17.