kratke ili duge molitve
Foto: Pexels

Puno puta nam se čini da biblijski stihovi proturječe jedan drugome. Skeptici upiru prstom u stihove koji im izgledaju kao da govore suprotne stvari. Ističu da je ovo dokaz njihove manjkavosti i nepouzdanosti.

Bilo kako bilo, biblijski stihovi koji izgledaju proturječni, u stvari nisu, već su prezentacije cjelovite poruke. Biblija je majstorski i zadivljujuće cjelovit priručnik za poznavanje Boga i razumijevanje kako bismo trebali rasti u našem odnosu s Njim. U svojoj potpunosti, daje nam razne kutove gledišta i perspektiva koje izgledaju oprečne, ali se međusobno upotpunjuju.

Jedan primjer nalazi se u Mateju 6,7 gdje Isus kaže: ”Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.”

Izgleda kao da je Pismo proturječno u odnosu na stih iz 1. Solunjanima koji nas upozorava da ”molimo bez prestanka”.

O čemu se radi? Trebamo li neprestano moliti s mnoštvom riječi, ili trebamo moliti s malo riječi? Problem ovdje leži u krivom fokusu. Božji naglasak ovdje nisu riječi koje izgovaramo nego stav kojim pristupamo Bogu.

Molitva je relacijska, ne transakcijska

Ponekad neki kršćani mogu misliti da molitva djeluje samo na temelju kvalitete naših molitvi. Smatramo da trebamo pogoditi prave riječi, izgovoriti ih određenom glasnoćom, te moliti s određenim žarom.

No, Isus je išao protiv ovakvih razmišljanja ističući da nije riječ o našoj vjernosti molitvi, već Božjoj vjernosti prema nama i Njegovoj želji za nas da rastemo u odnosu s Njim, što je najvažnije.

Tihe kratke molitve koje su smislene će uvijek imati prednost pred dugim, formalnim i praznim riječima tijekom dana. Neprekidne molitve ispunjene vjerom i ljubavlju će imati prednost pred kratkim molitvama izrečenim u svrhu praktičnosti.

Nisu u pitanju riječi, već otkuda riječi dolaze. Bog traži odnos a ne transakciju, On ne traži riječi, već kvalitetu srca.

Odnos ne broji riječi

Moja kćerka mi ponekad dolazi sa smionim zahtjevima – izlet na onu plažu, skupu igračku ili kutiju punu slatkiša. Što se krije iza njene smjelosti u traženju: Njen odnos sa mnom? Ili vrijednost prezentacije i riječi koje koristi?

Svi znamo da se temelji na odnosu. Budući da sam otac svojoj kćerki, na njezin zahtjev ću odgovoriti na temelju odnosa. Na isti način Bog nama odgovora, ne na temelju brojeva ili riječi po molitvi, već odnosu koji podupire molitvu. Odnos ne broji riječi. Traži ljubav, povjerenje, vjernost kao temelj. Predivna sigurnost je znati da služimo ljubljenom, pouzdanom i vjernom Nebeskom Ocu koji čuje naše duge i kratke molitve.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Nenad A.; Izvor: Christian Today