Zašto za Božić darujemo jedni druge? Kakve to veze ima s Kristovim rođenjem?

Zašto za Božić darujemo jedni druge? Kada smo bili djeca, pokloni su bili svijetla točka ovog blagdana, a za neke od nas ta radost davanja i primanja poklona nije nestala.

Neki ljudi se pitaju kakve to veze ima sa proslavom Kristova rođenja. No postoji veza – iako ništa nije došlo zamotano u papir, rođenje Krista obilježeno je ekstravagantnom velikodušnošću.

Bog je darovao Svog jedinog Sina. To je bio najveći dar ikada poklonjen jer je Njegov dragocjeni Sin bio jedini koji može umrijeti kao žrtva za naše grijehe.

Marija je darovala svoje tijelo i reputaciju. Kada joj je anđeo rekao da će roditi Sina Božjeg, Marija je odgovorila: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječ” (Luka 1,38). Iako je to bila velika privilegija, ona je izgubila svoju reputaciju. Zaruke s Josipom su bile jednako važne kao i sam brak, a činjenica da se našla trudna prije ceremonije vjenčanja moglo je biti skandalozno u očima ljudi.

VIDI OVO: Trebamo li se darivati za Božić?

Pastiri su darovali svjedočanstvo. Nakon što su im anđeli navijestili rođenje Isusa te nakon što su vidjeli Mesiju, nisu mogli zadržati te vijesti za sebe. Rekli su svima što su čuli i vidjeli (Luka 2,17-20).

Mudraci su poklonili darove i slavu. Nakon dugog putovanja kako bi pronašli Kralja Židova, oni su pali na pod u štovanju te su Mu prinijeli darove: mirtu, zlato i tamjan (Matej 2,11).

Iako su materijalizam i komercijalizam ukrali tradiciju darivanja, mi se trebamo prisjetiti prave velikodušnosti koja je u srcu Božića.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Ida U.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!