božićne molitve
Foto: Pixabay

Ove božićne molitve potaknut će nas da razmislimo o tome kako je Božić nastao i o Onome čije rođenje slavimo.

Ne zaboravimo pravo značenje toga što slavimo u ovo doba godine. Slavite Isusa i povjerite Mu se kao svome Spasitelju.

Osvrnimo se na nadu i radost ove blagdanske sezone ovim božićnim molitvama.

1. Molitva da Božić bude jednostavan

Dragi Gospodine, nemoj dopustiti da propustimo ovo božićno razdoblje. Pomozi nam da pojednostavimo naše aktivnosti i tradicije kako bismo se mogli usredotočiti na proslavljanje Tvoga rođenja. Hvala Ti zato što si Princ mira i molim Te da Tvoj nadnaravni mir vlada u našim srcima. Hvala Ti na Tvojoj jednostavnoj, ali poruci koji mijenja život i koja je puna ljubavi. U Isusovo ime, amen.

2. Molitva za podsjećanje o svrsi Božića

Gospodine, zahvaljujem Ti što si došao na zemlju kako bi me otkupio. Kada razmišljam o svemu onome kroz što si bio voljan proći kako bi me spasio dođe mi da vrisnem, da slavim i da plačem u zahvalnosti. Voliš me toliko puno i ja sam zahvalan/na na toj ljubavi. Bez Tebe još uvijek bih bio/la izgubljen/la u grijehu. No zbog svega onoga što si učinio za mene danas sam slobodan/na. Moj život je blagoslovljen, Isus je moj Gospodin, raj je moj dom i Sotona nema pravo da me kontrolira. Bit ću Ti vječno zahvalan na svemu što si učinio da me spasiš. To si učinio kako bi me spasio! Molim u Isusovo ime!

VIDI OVO: Čestitke za Božić: Najljepše božićne čestitke i poruke na jednom mjestu

3. Molitva za mir u blagdanskom razdoblju

Gospodine, u razdoblju kada bi svako srce trebali biti svjetlo i sretno mnogi od nas se bore sa životnim poteškoćama – teretima koji kradu radost iz božićnih čarapa. Nenormalne vremenske prilike nas pogađaju kada to najmanje očekujemo, uništavajući mirne domove i prekidajući živote građana koji ništa ne sumnjaju. Tragedija dolazi dok nevine žrtve pate i unutarnji glas šapuće: „plaši se“. Trebamo tvoj mir Isuse.

Gospodine još uvijek pjevamo prekrasne poruke, zamotani ispod zimskih kapa na snijegom pokrivenim trijemovima ili iz crkava, gdje ih pjevaju i sviraju veseli glazbenici ili članovi zbora. Ipak, priznajemo da su naša srca prečesto puna pitanja drugačije vrste. Pitamo se kako će računi biti podmireni, kada će strah prestati, kada će doći odmor. Hoće li ikada? Je li Poruka još uvijek istinita?

U svijetu gdje briga i nemiri prevladavaju, opet potpali tu Radosnu vijest. Ovog Božića je učini stvarnom u našim srcima. Nikada nismo bili u većoj potrebi za Tvojom radošću i mirom kao sada. Hvala Ti na daru Isusa, našeg Emanuela, Riječi koja je postala krv. Oprosti nam zbog toga što zaboravljamo da se Tvoja ljubav nikada ne mijenja, nikada ne iščezava i da Ti nikada ne zaboravljaš svrhu zbog koje si došao: kako bi nas spasio od našeg grešnog stanja i kako bi nam dao vječni život, radost odnosa sa svetim Bogom. Tvoje rođenje i Tvoja smrt su zauvijek zapečatili ono što si obećao.

Ne samo da trebamo Tvoj mir i radost, mi žudimo za time. Obećao si odmor za umorne, pobjedu za potlačene, mir za uznemirene i prihvaćanje za one slomljenih srca, ne samo na Božić nego svakoga dana svake godine.

Pusti radost u nama koju je slomio ponos, pogrešni prioriteti ili svjetski događaji. Slomi utvrde koje su nas toliko dugo držale zarobljenima. Ugasi plamen zatočeništva koji nam krade mirnog, tihog duha. Ponovno nam pokaži ljepotu svete noći otprije toliko stoljeća.

Tvoja imena su još uvijek ”Prekrasni, Savjetnik, Moćan Bog, Vječni Otac, Princ mira”. Kao tvoja djeca mi vapimo za svježim ispunjavanjem i novom svjesnošću toga tko si Ti. Odabiremo vjerom stvarati ”dobre vijesti velike radosti” stvarnošću naših života kako bi nas i drugi mogli vidjeti kao osvijetljena stabla života, tako ovoga Božića usmjerujući na Tebe. Znamo da ćemo jednoga dana kleknuti ispred Tebe i da će svaki jezik priznati da si Ti Gospodin. Znamo i da mir na zemlji može doći samo onda kada su srca ispunjena Tvojim mirom. Ti si još uvijek naša radost. Ti si još uvijek naš mir. Više nisi novorođenče u jaslicama. Ti si Gospodar gospodara i Kralj kraljeva. Mi Te još uvijek slavimo kao našeg Gospodina – ovoga Božića i zauvijek.

4. Blagoslov/molitvu za Badnjak.

Neka te ispune Marijino čudo, poslušnost Josipa, radost anđela, voljnost pastira, upornost magova i mir malenog Isusa. Neka te Svemoćni Bog, Otac, Sin i Duh Sveti blagoslove sada i uvijeke.

5. Kratka molitva božićnih zahvala

Hvala Ti Bože što si te slavne noći poslao svoga Sina da bude rođen od Djevice, da živi savršenim životom i da umre na križu za moje grijehe. Hvala Ti što si uskrsnuo iz groba tri dana kasnije i što ovoga Božića i svakog Božića možemo slaviti dar vječnog života koji imamo po Isusu Kristu. Amen.

6. Molitva da Bog bude u središtu za vrijeme blagdana

Gospodine, mi Te slavimo za vrijeme ovog božićnog razdoblja. Ti si naš predobri Savjetnik, moćan Bog, vječan Otac i Princ mira (Izaija 9, 6). Odabiremo staviti Tebe u središte naših obitelji dok slavimo Tvoje rođenje. Drži nas dalje od onoga što nas može omesti i pomozi nam da Te pozovemo u aktivnosti svojih obitelji. Nauči nas kako moliti i pomozi nam da proslavljamo i slavimo Tebe u našim obiteljima u ovom pretrpanom vremenu godine. Daj nam Duha mudrosti i otkrivenja kako bismo Te mogli bolje poznavati (Efežanima 1, 17). Hvala Ti što si Emanuel, ”Bog s nama”. Otvori naše oči kako bismo shvatili ovo svakoga dana dok smo u interakciji s drugima. Pomozi nam da budemo ljubazni i suosjećajni jedni prema drugima, da opraštamo jedni drugima onako kako si Ti oprostio nama (Efežanima 4, 32). Pokaži nam kreativne načine kako da volimo i kako da skrbimo za one koji su izvan naših domova. Ispuni nas svojom ljubavlju za izgubljene. Poduči nas djelima ljubaznosti prema onima koji su u ovo vrijeme godine u potrebi. Neka naše obitelji budu osvježenje i svjetlost drugima. Molimo Te za Tvoj dodir spasenja za one u našim obiteljima koji Te ne znaju (imenujte pojedince). Otvori njihova srca za svoju veliku ljubav koju imaš za njih. Pomozi nam da dijelimo Tvoju Istinu i Tvoje svjetlo. Ti si Spasitelj svijeta.

Mi volimo Tvoju Riječ i odabiremo staviti je u središte života svojih obitelji. Tvoja Riječ je živa i aktivna, oštrija je od bilo kojeg mača s dvije oštrice. Ona sudi misli i djela naših srdaca (Hebrejima 4, 12). Žudimo za time da se povežemo s Tobom i Tvojom Riječju svaki dan. Dok se približavamo Novoj godini želimo moliti Tvoju Riječ i Tvoj autoritet s većom vjerom i poslušnošću. Meditiramo nad Tvojim preporukama i razmatramo Tvoje načine. Veselimo se Tvojim pravilima. Nećemo zanemariti Tvoju Riječ. Otvori naše oči kako bismo mogli vidjeti prekrasne stvari u Tvome Zakonu. Mi trčimo putem Tvojih zapovjedi jer Ti si oslobodio naša srca (Psalam 119, 14-16; 18; 32).

Gospodine mi želimo biti strastveni u vezi onih stvari u vezi kojih si ti strastven. Pomozi svakom članu naših obitelji da bude učenih Biblije. Nauči nas da Tvoju Riječ molimo na sav glas u molitvama za naše obitelji na takav način da ćemo vidjeti duhovne proboje u svojim domovima, među prijateljima, u školama i na radnim mjestima. Pomozi nam da proglasimo proročka obećanja i objave Tvoje Riječi. Mi želimo svakoga dana u svojim obiteljima iskusiti moć života Tvoje Riječi. Pokaži nam istinu svoje Riječi i dovedi je u život kroz naše molitve. Otvori oči naših srca kako bismo bili prosvijetljeni jer samo tako možemo poznavati nadu za koju si nas pozvao, bogatstva našeg slavnog nasljeđa u Tebi i Tvoju neusporedivu veliku moć (Efežanima 1, 18-19). U Isusovo ime, amen.

Koje je ovo dijete? – Luka 2

„Danas u gradu Davidovom rodio se tvoj Spasitelj. On je Krist, Gospodin“! Pridruži nam se ovog Božića u nadahnjujućem hodu kroz Lukino evanđelje 2 dok se prisjećamo Isusovog rođenja“.

7. Molitva za sretan i ne tako sretan

Oče Bože zahvaljujemo Ti i slavimo Te danas zbog čuda rođenja Tvoga Sina! Hvala Ti što si cijelom svijetu donio veliku radost! Hvala Ti što si nam dao pouzdanje da zbog toga što si Ti došao na ovaj svijet kao čovjek svatko onaj tko vjeruje u Isusa može sa potpunom sigurnošću biti siguran da će s tobom provesti vječnost.

Mi Ti zahvaljujemo Gospodine zbog puno razloga zbog kojih nam je darovan sretan Božić. Radujemo se zajedno svakome blagoslovu. Novome životu, novoj ljubavi, domu, poslu, novim prilikama, drugim prilikama i drugim stvarima.

Znamo Gospodine da Ti pokrećeš Sunce, mjesec i zvijezde. Ti kažeš oceanima gdje da stanu i snijegu kada da počne padati. Mi ti zahvaljujemo na predivnom daru Tvoga stvaranja.

Hvala Ti Oče za duhovne vođe i vjerom-ispunjene prijatelje koji nas ohrabruju onda kada smo blizu odustajanja. Iako imamo mnogo razloga za radovati se Gospodine mi isto tako znamo da 25. prosinca neće biti sretan zbog mnogih razloga. Molimo za one koji se na Božić suočavaju sa gubitcima: u odnosima, financijama, duhovnim i tjelesnim. Molimo za one koji su otišli od tebe kao i za članove obitelji i prijatelje čija su srca daleko od Tebe. Molimo za one koji se nose sa nezaposlenošću, ovisnostima i kroničnim bolestima, beskrajnim bolima i frustracijama svih vrsta. Hvala Ti Gospodine što si ti najbolji Savjetnik i Princ mira čak i u našim situacijama koje nisu baš sretne.

Konačno Gospodine, molimo Te da nam daš mir. Mir u našim domovima, mir u našim crkvama, mir u našim srcima, čak i kada je svijet oko nas izvan kontrole. Pomozi nam da ostanemo usredotočeni na Tebe- ovo božićno vrijeme i uvijek. Hvala Ti što si cijeli svijet toliko volio da si poslao svoj najveći dar – Svoga Sina kako bismo uvijek imali vrlo sretan Božić. U Isusovo ime, amen.

8. Molitva za preusmjeravanje za vrijeme blagdana

Dragi Bože, ponekad budemo previše zahvaćen/a božićnom potrošačkom groznicom. Dobro, većinu vremena. Svoje srce ću preusmjeriti i sjetiti se zbog čega uopće proslavljam ovaj prekrasan dan. Danas i svakoga dana slavim Isusa. U Isusovo ime, amen.

9. Molitva za dane nakon Božića

Dragi Bože pomozi nam da se usredotočimo danas na Tebe i da se prisjetimo našeg najdražeg i najskupocjenijeg dara za cijelu godinu Krista – Emanuela. Ispuni nas svojom radošću i mirom svoga Duha. Usmjeri naša srca i umove prema sebi. Hvala Ti što nas podsjećaš i u sezonama slavlja i u sezonama slomljenosti da si još uvijek s nama. Nikada nas ne ostavljaš. Hvala Ti na Tvojoj svakodnevnoj prisutnosti u našim životima i na tome što možemo biti sigurni da je Tvoje srce usmjereno prema nama, da su Tvoje oči nad nama i da su Tvoje uši otvorene za naše molitve. Hvala Ti što nas okružuješ svojim štitom i što smo sigurni u Tvom naručju. Odabiremo Ti se danas približiti. U Isusovo ime, amen.

10. Blagoslov božićnog drvca (uzeto iz Psalma 96 i Ezekiela 17)

Pjevajte Jahvi pjesmu novu! Pjevaj Jahvi, sva zemljo! Pjevajte Jahvi, hvalite ime njegovo! Navješćujte iz dana u dan spasenje njegovo, kazujte poganima njegovu slavu, svim narodima čudesa njegova. Velik je Jahve, hvale predostojan, strašniji od svih bogova! Ništavni su svi bozi naroda. Jahve stvori nebesa! Slava je i veličanstvo pred njim, sila i sjaj u Svetištu njegovu. Dajte Jahvi, narodna plemena, dajte Jahvi slavu i silu! Dajte Jahvi slavu imena njegova! Prinosite žrtvu i uđite u dvorove njegove, poklonite se Jahvi u sjaju svetosti njegove. Strepi pred njim, zemljo sva! Nek` se govori među poganima: “Jahve kraljuje!” Svijet on učvrsti da se ne pomakne, narodima pravedno upravlja. Raduj se, nebo, i kliči, zemljo! Neka huči more i što je u njemu! Nek` se raduje polje i što je na njemu, neka klikće šumsko drveće pred Jahvom, jer dolazi, jer dolazi suditi zemlji. Sudit će svijetu u pravdi i narodima u istini svojoj“.

Ovako govori Jahve Gospod: `S vrha cedra velikoga, s vrška mladih grana njegovih, odlomit ću grančicu i posadit` je na gori visokoj, najvišoj. Na najvišoj gori izraelskoj nju ću zasaditi: razgranat će se ona, plodom uroditi. I sve će poljsko drveće znati da ja sam Jahve koji visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo sušim, a drvu suhu dajem da rodi. Ja, Jahve, rekoh i učinit ću“! (Ezekiel 17, 22-24)

11. Molitvena pjesma „Gospodine, sjeti me se“.

Kada čujem vijesti o tome da je započeo drugi rat i pitam se je li Bog na bilo kojoj strani, čujem metak, čavao ili lisice – podnio je sve i u svjetlu moga srca koje je tamno kao svačije Gospodine podsjeti me, Gospodine podsjeti me, da su pastiri čuli da su anđeli prekinuli tišinu na polju, da su mudraci pronašli djetešce i da su morali kleknuti, da je Onaj koji je čuo naše vapaje postao dijete u jaslicama i Gospodin koji spava, Gospodine podsjeti me jer je Božić i želim se sjećati.

12. Molitva „sretan rođendan, Isuse“.

Oče, danas slavim stvarnost Tvoje prisutnosti u mome životu. Slavim Tvoje rođenje, Tvoj život, Tvoju smrt i Tvoje uskrsnuće. Dok Te slavim Gospodine, pomozi mi da budem ”Bog u obliku čovjeka” svima oko sebe koji su u potrebi. Otvori moje oči i daj da vidim njih onako kako ih Ti vidiš! Volim Te. Sretan rođendan Isuse! U Isusovo ime, amen.

Izvor: Crosswalk.com; Prijevod: Ivan H.