Božićni običaji: Imaju li neki običaji za Božić poganske korijene?

Božićni običaji u Hrvatskoj i diljem svijeta izazivaju veselje među mlađom i starijom populacijom. Imaju li neki običaji za Božić poganske korijene? 

Božićni običaji – porijeklo

Nema sumnje da se porijeklo dijela onoga što danas nazivamo božićnim običajima u nekom obliku povijesno može povezati s poganskim kulturama i slavljenjima.

Na primjer, općenito se smatra da korištenje zvona ima svoje porijeklo u ranoj poganskoj zimskoj proslavi u kojoj su zvonjavom zvona istjerivani zli duhovi. U kasnijim stoljećima, zvona su se koristila na Badnjak, za doček u duhu Božića s radosnom bukom (Psalam 95,1).

Kada kršćani uživaju u ljepoti slavne zvonjave božićnih pjesama, prisjećaju se dolaska Isusa na svijet, a ne istjerivanja zlih duhova.

Isto tako, postojao je rani poganski običaj paljenja svijeća kako bi se tjerale sile hladnoće i tame. Međutim, je li moguće da su naša srca kada palimo svijeće privučena tim ranim poganstvima umjesto radosti u našem Spasitelju, Svjetlu svijeta (Ivan 1,4-9)? Naravno da ne.

Niti je vjerojatno da će darovi koje dijelim svojim bližnjima na Božić imati manji značaj nekome od nas zato što je neki druid nekad davno darivao svoju kozu kao dio nekog poganskog rituala.

Ne, sjećamo se, barem bismo trebali, kako su mudraci darivali Krista kao dijete (Matej 2,11). Isus je najveći dar koji nam je ikada dan, i stoga je Njegovo rođenje vrijedno slavljenja.

VIDI OVO: Čestitke za Božić: Najljepše božićne čestitke i poruke na jednom mjestu

Božićni običaji – trebamo li ih prakticirati? 

Počeci velikog broja božićnih tradicija toliko su nejasni da knjige i internet stranice koje se bave ovom temom proturječe jedni drugima u vezi detalja. Neki od naših najpopularnijih i najdražih božićnih simbola potpuno su kršćanski, i nikada nisu bili dio ikoje poganske religije.

U isto vrijeme, neki božićni običaji nesumnjivo imaju svoje porijeklo u poganskoj prošlosti. Ono što je važno nije porijeklo tradicije, već njihov značaj za nas danas kao one koji vjeruju u Sina Božjega.

Dan 25. prosinca se ne spominje u biblijskoj priči kao dan kada se Isus rodio, i stoga ne možemo biti dogmatični u bilo kojem smjeru. No, čak i ako je datum potpuno pogrešan, još uvijek postoji prilika da tisuće ljudi, koji inače ne bi išli u crkvu u neko drugo doba godine, odu u crkvu na Božić i čuju Kristovo evanđelje.

VIDI OVO: 3 stvari koje trebamo znati o božićnom darivanju

Božićni običaji i savjest

Ukoliko ste potpuno uvjereni da zbog čiste savjesti ne možete obilježavati određenu božićnu tradiciju, onda ju nemojte obilježavati. Ukoliko ste potpuno uvjereni da je određena tradicija previše ogrezla u poganstvo da biste na taj način štovali Boga, svakako napustite tu tradiciju. U isto vrijeme, ukoliko ste potpuno uvjereni da možete častiti i štovati Boga kroz određenu tradiciju, častite i štujte Boga (Rimljanima 14,5)!

Za kršćane, božićni običaji mogu biti važan dio proslave rođenja našeg Spasitelja, i oni nas podsjećaju na taj važan događaj koji je zauvijek promijenio svijet. Što je još važnije, podsjećaju na čudo novog rođenja kojeg je Isus stvorio u nama kada je došao u naša srca, spasio nas od naših grijeha i učinio nas djecom Božjom prolijevanjem svoje krvi na križu (Kološanima 1,20). Nevjerojatna je istina koja nam omogućuje da s anđelima kažemo: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir! Među ljudima dobra volja!“ (Luka 2,14).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!