3 stvari koje trebamo znati o božićnom darivanju

Prije svakog Božića mnogi potroše nekoliko sati tražeći savršeni poklon za svaku osobu. Što trebamo znati o božićnom darivanju?

Iako bi božićno vrijeme trebalo biti obilježeno radošću i obiteljskim zajedništvom, ako ne pripazimo, to može biti i vrijeme ljubomore, ogorčenosti i nadmetanja. Mnogi baš za Božić žele impresionirati druge svojim darovima.

Što trebamo znati o božićnom darivanju?

Darivanje je dijeljenje s drugima iz velikodušnosti koju nam je Isus iskazao. Darovao nam je vječni život po vjeri u sve što je učinio za nas. Stoga se naše darivanje ne odnosi na količinu ili vrijednost onoga što dajemo. Riječ je o stavu našega srca zbog ljubavi prema Bogu i bližnjemu. U nastavku donosimo 3 stvari koje trebamo znati o božićnom darivanju.

1. Imajte na umu koji je pravi razlog darivanja za Božić

U Mateju 2 tri mudraca putuju u posjet djetetu Isusu. Biblija kaže: “Ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu” (Matej 2, 11). Mnogi vjeruju da je današnji običaj darivanja rezultat toga što su mudraci, magi, darovali Isusa. No, mudraci nisu jedini koji su darivali.

Najvažniji dar koji je ikad dan je Božji dar spasenja po Isusu Kristu. Dajemo drugima darove iz zahvalnosti i velikodušnosti koju nam je Bog prvi iskazao.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. (Ivan 3, 16)

2. Budite velikodušni, ne ljubomorni

2. Korinćanima 9, 11 kaže nam da je velikodušnost način da vratimo svoju zahvalnost Bogu. Kada velikodušno i iskreno dajemo drugima, ugađamo Bogu.

Ali ako nismo potaknuti ponajprije Božjom ljubavi, naša “velikodušnost” može biti rezultat ljubomore i nadmetanja, umjesto zahvalnosti. Filipljanima 2, 3 kaže: “Ništa ne činite uz prkos ili za ispraznu slavu.” To uključuje i darivanje. Naši motivi davanja drugima ne bi trebali biti usmjereni na nas ili na to kako će nas drugi doživljavati. Naša velikodušnost uvijek treba ukazivati ​​na Isusa.

3. Darovi su blagoslov, a ne obaveza ili teret

Darivanje često uzrokuje stres i teret i darovatelju i primatelju. Ljudi troše sate i sate i velike količine novca odabirući darove koji će impresionirati, a primatelji su često preplavljeni potrebom davanja zauzvrat. Tako često izgubimo iz vida razlog darivanja.

Darivanje nije zamišljeno kao obaveza ili teret. Ono bi trebao biti blagoslov i za davatelja i za primatelja.

Darivanje nije kupovina najskupljeg poklona; radi se o prisjećanju blagoslova koji nam je Isus darovao na križu i blagoslivljanju onih oko nas.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!