Božja riječ će se uvijek ispuniti: Ako sumnjate, ovo trebate pročitati!

Ako ti se čini da Bog često propusti kazniti zlog pojedinca ili naciju, podnoseći njihovu oholost predugo, potpuno si u krivu.

Budimo oprezni da ne bi mrmljali protiv Boga kao bezbožnici u dane Ezekiela koji su rekli da je Riječ govorena po prorocima odgođena za daleka vremena; a strpljivost Božja nije nemarnost, nego obzirnost za najpovoljnije vrijeme.

Ne da je ta obzirnost potrebna Bogu, nego je od koristi nama, jer kod Boga ne može postojati vrijeme. Vidjeti njega nije ničemu podložno, i ono što je nama trajanje, za njega je vječna sadašnjost. Kod Boga nema takve stvari kao što je prošlost ili budućnost, nego su njemu sve stvari otkrivene i vidljive. On ne uči vremenom i ne zaboravlja vremenom, nego s nepogrešivim znanjem i opažanjem vidi sve stvari prisutne u vječnosti.  Mi koji smo ograničeni vremenom u njemu nalazimo smisao i mjeru dužine i kratkoće. Ipak, ono što izgleda dugo za nas, nije dugo Bogu, nego je to njemu vječna sadašnjost.

Ako ti se čini da Bog često propusti kazniti zlog pojedinca ili naciju, podnoseći njihovu oholost predugo, potpuno si u krivu. Jer, upamti da mu oni nikada ne mogu izbjeći. Cijeli svijet je pred njim; gdje se onda mogu sakriti od njegove prisutnosti? On će ih zasigurno naći (vidi Psalam 139).

Ako misliš da on ne kažnjava ili spasava u suglasnosti sa svojom Riječi, prilično griješiš. Njegova Riječ nikada ne može biti vraćena, uništena ili zaustavljena. Jer ako bi mogla, ako je Bog ne bi mogao uvijek ispuniti, ako bi netko drugi bio jači od njega i mogao joj se suprostaviti, ne bi bila svemoćna. Ali ona uvijek mora biti ispunjena.

Ona se ne ispunjava kada ti želiš. To nije zbog nikakvog nedostatka snage, nego zbog slobode njegove volje. Jer kada on morao postupati po tvojoj volji, ti bi bio jači od njega i on bi te morao pitati za savjet. Ali što bi bilo besmislenije od toga?

Bog nikada neće ostaviti svoju Riječ nejakom, kao što kaže u Ez 12,25 “Jer što ja, Jahve Gospod, govorim to će i biti i riječ se neće odgoditi! Da! Još za vaših dana, rode odmetnički, riječ ću izgovoriti i izvršiti.”

Cijelo učenje evanđelja je siguran pokazatelj da će se ono što je Bog obećao sigurno i dogoditi, jer je evanđelje sada gotova činjenica. Onaj koji je bio obećan patrijarsima i cijeloj rasi sada je dan nama, i u njemu imamo sigurnost cijele naše nade, kao je Šimun rekao u Luki 2: “On koji čak nije poštedio vlastitog Sina, već ga je predao za sve nas, kako nam neće dati sve ostalo s njime?” (Rim 8,32).

Autor: Ulrich Zwingli, cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

NAJNOVIJE!