Velika mi djela učini Svesilni

Evanđelje dana za utorak, 15. kolovoza 2023. godine: Velika mi djela učini Svesilni. (Luka 1, 46-56)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Marija reče: »Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje! Odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.«
Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući. (Luka 1, 46-56)

Evanđelje dana – komentar

Marijina prekrasna pjesma hvale obično se naziva Magnificat, od latinskog za “veliča“.

Marija veliča Gospodina, naviještajući Božju veličinu i radujući se Bogu kao Spasitelju. Ona počinje s Božjim djelima u svom vlastitom životu, jer je Svesilni, odabravši je za majku Mesije, doista učinio velike stvari za nju. Elizabeta ju je upravo dočekala i počastila, rekavši: “Blažena ti što povjerova”. Sada sa strahopoštovanjem prepoznaje da će je ne samo Elizabeta nego sve generacije zvati blaženom.

Marija je blagoslovljena zato što ju je Bog odabrao za majku Mesije, ali što to u praksi znači za nju? Ona nije iz obitelji koja si može priuštiti skupu hranu ili odjeću. Ona je nitko, seljanka iz malog sela. Njezini prijatelji i susjedi vide je kao sramotu jer je neudata i trudna (vidi Josipovu početnu reakciju na njezinu trudnoću u Mateju 1, 19). Unatoč svemu tome, Marija hvali Boga što ju je blagoslovio.

Njezino slavljenje snažne Božje ruke podsjeća na Haninu pjesmu u 1. Samuelovoj 2, 1–10. Kao i Marija, Hana je doživjela čudesnu trudnoću. Kao i Marijin sin, Hanin sin Samuel govorio je Božju Riječ. I Hana i Marija hvale Boga što je preokrenuo društvene strukture, srušivši moćne i podigavši ​​nemoćne.

PROČITAJTE: Marija: Portret žene koju je Bog koristio

U Marijinom hvalospjevu vidimo Boga koji nas ljubi takve kakvi jesmo, ali nas ne ostavlja takvima kakvi jesmo. Zakej nam, na primjer, pokazuje Božju spasonosnu ljubav na djelu. Kao poreznik, Zakej je bogat, ali je i prezren od ljudi. Kada se Isus pozove na večeru u Zakejevu kuću, Zakej biva duboko promijenjen. Pogled mu je preusmjeren s njega samog prema Isusu. On više ne vidi samo svoje potrebe i želje. Sada vidi one koje je povrijedio u svojoj potrazi za novcem i sigurnošću. Isus ga oslobađa. Spasenje je došlo u njegovu kuću (Luka 19, 9).

Na posljetku, Marija je veličala Gospodina zbog njegove vjernosti Izraelu u održanju obećanja što ih je dao Abrahamu i potomstvu njegovu.

Ostavši s Elizabetom oko tri mjeseca, Marija se vrati svojoj kući u Nazaret. Još nije bila udana i sigurno je bila predmet sumnje i kleveta u susjedstvu.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče moj nebeski, oprosti mi za moje nedovoljne riječi hvale. Daj mi srce koje te želi častiti djelima i riječima. Sve što imam dar je od Tebe, i ono najvažnije, spasio si me od vječne propasti. Koliko god život bio težak, svaki dan imam razlog za zahvalnost. Hvala na Tvojoj milosti koja je nova svakoga dana. Bez nje bi moj život bio isprazan. Amen!

NAJNOVIJE!