Božja volja za vaš život je jasnija nego što mislite
Foto: Unsplash

Jeste li se ikada pitali koja je Božja volja za vaš život? Pretpostavit ću da smo se svi to pitali barem jednom.

Za većinu nas, ovo pitanje na površinu povlači neka važna životna pitanja: odabiranje supružnika ili karijere, odabiranje škole ili kuće koju ćemo kupiti. Postoje situacije kada običavamo vapiti: „Gospodine, pokaži mi svoju volju“!

Dok tražimo Božju volju, često osjetimo napetost. U iskrenoj želji da Mu udovoljimo, možemo ponekad hodati u strahu da ćemo u vezi pojedinih detalja naših života učiniti pogrešan izbor. Vrtimo se u krugovima, pitajući se gdje Bog želi da idemo na kavu, koliko Bog želi da danas potrošimo na namirnice te bi li Bog bio sretan kada bismo otišli u Gardeland na odmor.

Svaki izbor kojeg donosimo postaje paralizirajuća odluka: otkrivanje onoga što Bog želi ili donošenje izbora koji može pokvariti sve. Neke opsesivnost u vezi detalja vezanih za život, vodi do donošenja odluka na načine koji očigledno nisu biblijski: vodi do donošenja odluka na temelju jasnih pokazatelja i okolnosti.

VIDI OVO: 4 stvari koje trebate znati ako živite izvan Božje volje

Drugi se nalaze u suprotnoj krajnosti. Oni misle kako Bog ne brine zaista o detaljima naših života i kako nema ”volju” za bilo što što radimo.

Možemo isto tako pretpostaviti kako se Božja volja primjenjuje samo za pojedine segmente naših života; s kime ćemo se vjenčati, koji posao ćemo raditi, no izuzev ovakvih kardinalnih stvari, možemo pretpostaviti kako mi kontroliramo ostale trenutke naših života. Jakov ovakvo ponašanje naziva arogantnim i zlim (Jakovljeva 4, 16). U svime bismo trebali priznavati našu čvrstu ovisnost o Božjem suverenom planu, govoreći: „Ako Bog želi, ići ćemo tamo i živjet ćemo tamo“. (Jakovljeva 4, 15)

No kako možemo znati je li nešto Božja volja ili ne?

Jedna volja, dva pogleda

Teolozi razmatraju Božju volju na dva glavna načina: Njegovu tajnu volju i Njegovu otkrivenu volju. Njegova tajna volja (za koju se ponekad kaže da je skrivena ili obznanjujuća volja) odnosi se na činjenicu da je Bog suveren i da On sveobuhvaćajuće vlada nad svime. Ništa se ne događa izvan Njegove savršene volje. Naziva ju se ”skrivenom” ili ”tajnom” jer ne znamo koja je Njegova volja sve dok se ne ostvari.

Ja sam Bog i nema drugoga; Bog, nitko mi sličan nije! Onaj sam koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što još se nije zbilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, izvršit ću sve što mi je po volji“. (Izaija 46, 9b-10)

VIDI OVO: Je li Božja volja i moja volja?

To je suverena, ali skrivena Božja volja. Ništa ne može pokvariti njezino ostvarenje.

U suprotnosti, Božja otkrivena volja je ono što je nama poznato kroz Bibliju. Na primjer, znamo da je Božja volja za nas da volimo svoje bližnje, da zauzdavamo svoje jezike, ponašamo se pravedno, volimo milost i da hodamo ponizno. Znamo da je Božja volja da ne ubijamo, krademo, varamo, lažemo, tračamo, ogovaramo ili da smo ponosni. Kako to znamo? Jer nam to Bog kaže u svojoj Riječi.

Usredotočite se na Božju otkrivenu volju

Ironično je to što smo mi skloni zanemariti Božju otkrivenu volju i pretjerano se usredotočiti na Njegovu skrivenu volju. Često ćemo željeti znati Božju skrivenu volju za budućnost, dok ćemo hodati suprotno Njegovoj otkrivenoj volji za sadašnjost. Umjesto toga, obavezni smo pomno proučavati i tražiti kako razumjeti Božju otkrivenu volju. Dok slušamo dobre propovjedi i učenja, čitajući, proučavajući i učeći naše Biblije u zajednicama, rast ćemo u našim sposobnostima poznavanja Božje otkrivene volje. Dok obnavljamo naše umove, Božji Duh pomoći će nam, ne samo da znamo razlikovati Božju volju (Rimljanima 12, 2), već i da je znamo primjenjivati na okolnosti i trenutke u našim životima.

Vjerujte Božjoj skrivenoj volji

Dok slušamo Božju otkrivenu volju, možemo vjerovati u Božju dobru providnost; da, dok se Njegove tajne otkrivaju, On izvodi sve na dobro onima koji Ga vole. (Rimljanima 8, 28) Bez obzira na to što nas tek čeka, možemo vjerovati da će Bog sve izvesti za naše dobro.

Bez obzira na to odnosi li se odluka koju trebamo donijeti na odabir supružnika ili novih laminata, možemo svoje živote povjeriti Bogu da ih posloži za Njegovu slavu i naše dobro. Danas i svakoga dana, istina je jasna: „Jer ovo je Božja volja, vaše posvećenje“. (1. Solunjanima 4, 3) To znači da možemo vjerovati Bogu čak i za vrijeme naših iskušenja. Ponekad mislimo kako patnja nije može biti Božja volja. No zaboravljamo da je spasenje zadobiveno kada se Isus u potpunosti predao Božjoj volji, u trenutku Njegove najveće patnje.

VIDI OVO: Božja je volja vrijedna čekanja

Nakon što je živio u savršenoj poslušnosti Božjoj otkrivenoj volji, Isus je, na noć Njegova raspeća, tri puta molio Boga postoji li bilo kakav drugi način na koji bi On mogao ostvariti Božji plan spasenja ljudi. Sve je ovisilo o tome kako će Isus reagirati na Božju savršenu volju. Hvala i slava Isusu, On se potčinio rekavši: „Neka bude volja Tvoja“. (Matej 26, 42)

Stoga, težite poznavanju Božje otkrivene volje. Budite revni u slušanju. Hodajte u svetosti, težite za posvećivanjem, volite svoje bližnje, budite velikodušni s onime što imate, zauzdavajte svoje jezike i slavite Boga! Vjerujte da Bog, u Njegovoj providnosti, sve izvodi na dobro i sjetite se da će ono što je sada skriveno, jednoga dana biti otkriveno u slavi.

Dok čekate spremno u nadi na taj dan, zahvalite Gospodinu zbog toga što je Njegova volja uvijek dobra.

Autorica: Courtney Doctor; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoaliton.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal novizivot.net.