Božja zapovijed koju kršćani najviše krše je dan odmora, odnosno svetkovanje Dana Gospodnjeg. Suvremena generacija kršćana je stalno u pokretu.

Nedavna anketa koja je obuhvatila 2 000 župnika u Sjevernoj Karolini otkrila je da manje od 10 posto redovno drži šabat.

Razmislite o ovome na trenutak. Ako bi 90 posto pastira reklo s propovjedaonice da je ubojstvo (ili krađa, ili preljub) u redu, zar to ne bi iznenadilo slušatelje?

Istina, Isus nas je oslobodio od hrama i ritualnih propisa, ali nigdje ne kaže da ne moramo držati moralne zakone. Od svih moralnih zakona, Krist je osobito jasno kazao da moramo poštovati deset osnovnih.

U stvari, On je podigao standard: Ako zakon kaže ne počini ubojstvo, Isus kaže nemojte se ljutiti na osobu koja vam je poslala samo poslala ljutitu SMS poruku. Ako zakon kaže ne čini preljub, Isus kaže da uopće ne treba surfati internetom, i tražiti golišave slike.

Za nas koji vjerujemo u Stvoritelja, Deset zapovijedi su darovi iz same Božje ruke. Prve četiri zapovijedi su o našem odnosu s Gospodinom. Posljednjih šest su o našem odnosu sa ljudima. Četvrta zapovijed je most koji povezuje nebo i zemlju, Boga i ljude.

Jednom tjedno, Bog silazi na most šabata, nama u susret. No, većina nas nije tu; iz tjedna u tjedan mi propuštamo sastati se sa Stvoriteljem svemira.

VIDI OVO: Šest dana radi, sedmi odmori: Zašto Biblija zapovijeda jedan dan odmora u tjednu?

Problem vremena

Naša generacija je prva u 2.000 godina crkvene povijesti koja je u pokretu 24/7. No, ovaj eksperiment života bez šabata uzima ogroman danak. Ovo je problem vremena. Mi preuizimamo previše obaveza. Mi radimo više stvari jednovremeno. Ostajemo tako zauzeti da nemamo dovoljno vremena za odnose s obitelji i prijateljima, a kamoli sa Bogom.

Rezultat? Stalni stres. Kad sam pitala mog supruga Matthewa, liječnika, o fizičkim posljedicama stresa, dao mi je mini-lekciju o endokrinom sustavu. Ako vaše tijelo nikada ne zna kada će doći sljedeći dan odmora, ono šalje hormone stresa. Ako ikad imate tešku alergijsku reakciju, injekcija adrenalina može vam spasiti život. Nekoliko sati kasnije, međutim, vi ćete se osjećati potpuno iscrpljeno, kao da vas je pregazio kamion.

Matthew je objasnio da kad smo pod stresom dugoročno, naše tijelo proizvodi još jedan od hormona stresa koji se zove kortizol. Proizvodnja kortizola doprinosi nizu bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca, gojaznosti, aknama, depresiji, anksioznosti, poremećaju spavanja, probavnim problemima, i problemima s pamćenjem i koncentracijom. Zaključak:  konstantni stres ne samo da nas čini umornim i mrzovoljnim, već nas čini bolesnim.

Dakle, ako ste spremni pokušati držati šabat, evo nekoliko načina na koje možete početi:

Označite šabat na kalendaru.

Evo jednostavne istine: neće se dogoditi, osim ako ga ne stavite na vaš raspored. Za većinu ljudi, šabat je nedjeljom. Za crkvene vođa, bolničke radnike i neke druge, šabat se možda mora pomjeriti u neki drugi dan u tjednu.

Budući da naša služba zahtijeva česta putovanja, ja koristitim Google kalendar za raspored naših šabata najmanje četiri mjeseca unaprijed. To omogućuje našim suradnicima da znaju kada ćemo biti odsutni i omogućuje im da planiraju u skladu s tim.

VIDI OVO: Bog želi da se odmorite

Pripremite se radosno

U današnjem svijetu koji je u pokretu 24/7, štovanje šabata je protukulturno; ne događa se samo po sebi. Ako ste čeznete položiti svoje teške terete, morat ćete pristupiti više namjenski svom vremenu u ostalih šest dana u tjednu.

Večer uoči šabata, ja očistim svoj email inbox, završim kućne poslove i druge obaveze sa gotovo dječjom radošću u srcu. Također unaprijed planiram ‘svetu zabavu’, tražeći nova mjesta za izlet ili biram nove knjige za čitati naglas sa mojim mužem.

Shvatite što za vas predstavlja “Rad”.

Znanstvenici se stoljećima raspravljaju o tome kako definirati odmor. Evo jednostavne definicije: odlučite što za vas predstavlja rad i nemojte to činiti tokom šabata.

Za osobe koje se bave sjedećim radom tijekom tjedna, uređivati vrt može predstavljati odmor. Za ljude koji fizički rade, sveti odmor bi mogao biti drijemež.

Moli i zabavljaj se

Eugene Peterson, jedan od mojih teoloških junaka i autora The Message, jednom je rekao da postoje samo dva pravila za šabat: zabava i molitva. Sada, kada je u svom osmom desetljeću života, Peterson također vjeruje da je držanje šabata najbolja stvar koju je ikada učinio za svoj brak, svoju djecu i svoju službu.

Moja obitelj i ja držimo šabat posljednjih desetak godina, i sve što mogu reći je “Amen!” Sada odrasla, naša djeca su držala šabat tijekom srednje škole, medicinskog fakulteta, i staža. Šabat im je dao nešto gotovo nitko od njihovih vršnjaka nije imao, čak i dok su pohađali kršćanski koledž: slobodan dan. Nema domaće zadaće, nema obaveza, nema šopinga – samo vrijeme s obitelji, prijateljima i Bogom.

VIDI OVO: Koji je prvi dan u tjednu? Je li to ponedjeljak ili nedjelja?

Pronađite šabat-prijatelja.

Moj suprug i ja vodimo neprofitnu udrugu. Oboje imamo tendencije previše raditi. Oboje volimo naš rad. To je opasna kombinacija. Ipak, čak i ako se približava isticanje nekih rokova, moj muž i ja ne radimo na šabat. Kada jedan od nas počne razgovarati o poslu, drugi ga nježno podsjeti kako bi trebao odmoriti.

Šabat je najbolje prakticirati u zajednici. Dakle, nađite šabat-prijatelja. Pomozite jedni drugima stvoriti planove za šabat: ono što trebate da bi bili spremni, kako ćete slaviti, i što ćete izbjegavati na dan odmora. Zatim provjerite i potičite jedni druge.

Autorica: Nancy Sleath; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Relevant Magazine