Božji plan je bolji
Foto: Unsplash

Evo tri razloga zbog kojih je Božji plan puno bolji od mojih, od tvojih i od svih naših planova.

On vidi budućnost

Jedan od najvećih razloga zbog kojih je Božji plan bolji od naših jest taj što Bog može vidjeti budućnost, a mi ne možemo. Mi čak ne znamo ni što će biti idućeg trenutka. U najboljem slučaju mi možemo pretpostavljati, ali Bog zna sigurno što će se dogoditi sutra, idući tjedan i u godinama koje dolaze. To je kao da On može vidjeti iza mrtvog kuta vremena.

Izaija je pisao o Bogu, „Mislite na prijašnje od starine, da sam ja jedino Bog, i nitko drugi, pravi Bog, kojemu nije ništa jednako, koji je od početka javljao svršetak, od davne davnine, što se još nije dogodilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, sve, što mi je drago, ispunjam“. (Izaija 46, 9-10)

Stoga, ne biste li radije vjerovali Božjim planovima umjesto da vjerujete svojim? Ovo nije teško za shvatiti, zar ne?

Njegovi načini su uzvišeniji od naših

Mi mislimo da znamo što je najbolje za našu budućnost, ali sam Bog kaže, „Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti, riječ je Jahvina“. (Izaija 55, 8)

Moji planovi često puta propadnu, no „planovi Gospodinovi ostaju čvrsto zauvijek“ (Psalam 33,11)

Koliko su uzvišeniji i bolji Božji planovi od mojih? Ovo može opisati koliko su Božji planovi iznad naših: „Ne, kako je nebo visoko nad zemljom, tako su putovi moji visoki nad vašim putovima i misli moje nad vašim mislima“. (Izaija 55, 9)

PROČITAJTE: 6 stvari koje trebate znati kada je Božji plan drugačiji od vašeg

Mi planiramo, Bog upravlja

Možda mislimo da smo mi ”na čelu” onoga što radimo ili gdje idemo, ali Riječ Božja kaže, „Srce čovječje smišlja svoj put, ali Jahve upravlja korake njegove“ (Mudre izreke 16, 9) i „Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude“. (Mudre izreke 19, 21)

Mislite da sami upravljate svojim koracima za budućnost, ali „koracima čovječjim upravlja Gospodin“ (Mudre izreke 20, 24) bez obzira znali vi to ili ne. Čak je i Jeremija razumio da životi nisu u rukama ljudi i da oni ne mogu upravljati svojim koracima. (Jeremija 10, 23)

Zaključak

Zasigurno postoji više od tri razloga zbog kojih su Božji planovi bolji od naših, ali ova tri nam jasno pokazuju da je bolje pouzdati se u Boga nego u vlastite planove. Ne kažem da ne bismo trebali planirati budućnost, ali na kraju Božji načini će uvijek biti viši i Njegovi načini će prevladati. On poznaje budućnost, mi ne.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com