Brak nakon dolaska djece
Foto: Unsplash

Brak nakon dolaska djece će se zasigurno promijeniti. U ovom članku donosimo nekoliko važnih stvari koje možete očekivati da će se dogoditi.

Roditelji moraju zapamtiti da su djeca nastala iz njihovog saveza i da nisu jedini razlog zbog kojeg su u savezu. Osim toga, ako želite odgajati sretnu djecu, počnite tako što ćete strastveno voljeti svoga partnera.

1. Supružnici mogu od ljubavnika postati samo roditelji

Prije nego što smo dobili djecu, moj suprug i ja smo većinu večeri provodili zagrljeni na kauču, gledajući televiziju ili samo čavrljajući i hihoćući se. Nakon što smo dobili prvu bebu ovakvih ugodnih noći bilo je sve manje. Sada smo večeri provodili u strci, dok smo mijenjali pelene, hranili bebu, kupali je, uspavljivali. I tako svaki dan. Dugoročno se činilo da više nismo ljubavnici, već punopravni roditelji.

Stručnjaci za odnose kažu da se parovi obično razilaze nakon rođenja djece. Postaju više u poslovnom odnosu jedni s drugima. Oni su, na kraju krajeva, u vrlo važnom poslu odgoja djece. Njihova nekada žarka ljubavna veza prerasta u partnerstvo. Prilično tragično za romantiku, moramo priznati.

2. Seks postane zapostavljen

Budimo iskreni, plačljivo, izgladnjelo dojenče baš i ne stvara raspoloženje za strastvenu noć s vašim supružnikom. Za početak, novopečena majka može se boriti s bezbroj problema poput post-porođajne depresije, nedostatka sna, tjelesne boli, nesigurnosti u vezi tijela i hormonalne neravnoteže, između ostalog. Novi tata se također može boriti s umorom, dodatnim odgovornostima i tjeskobom. S toliko sila koje se naizgled urotile protiv živopisnog seksualnog života, mnogi parovi, nažalost, guraju seks u zadnji plan.

3. Možete se više svađati

Naša prva svađa “vezana za roditeljstvo” pokrenuta je istog dana kada smo donijeli našu bebu kući iz bolnice. Moj muž je ljubazno ponudio da je okupa, na moj užas. Ja sam, nažalost, osjećala da mu ne mogu dati njemu da opere ”moju” bebu. Nisam li ja bila ta koja ju je nosila punih devet mjeseci? Nisam li ja bila obdarena majčinskim instinktima? Bila sam s njime dok je to radio, samo kako bih se uvjerila da radi pravu stvar. Stalno sam zanovijetala o tome kako pere bebu, smatrajući da nije dovoljno oprezan. To ga je uzrujalo i nakon toga smo se posvađali. Nepotrebno je reći da je beba nakon kupanja bila čista i sretna. Zaspala je sretno čak i prije nego što smo prekinuli svađu. Evo u čemu je stvar: svatko od vas želi najbolje za svoju djecu. Ali vaš se odabrani način odgoja i roditeljstva može drastično razlikovati od načina odgoja vašeg supružnika. Jednom od vas možda želi odgajati dijete da spava samo, dok je drugome ta ideja odbojna. Uz mnoštvo roditeljskih odluka koje treba donijeti, roditelji imaju sklonost svađati se sada više nego prije.

4. Možete iskusiti više razine stresa

Bez obzira na fazu vašeg roditeljstva, je li vaše dijete dojenče, malo dijete, predškolac, školarac ili tinejdžer, sigurno ćete se boriti s višim razinama stresa nego prije. Roditeljstvo donosi više odgovornosti, što dovodi do povećane razine stresa ne samo u vašem osobnom životu nego i u vašem braku. To je zato što, iako je odgoj djece vrlo ispunjen pothvat, nije sve med i mlijeko. Imate gomilu odgovornosti koja vas čeka. Morate se pobrinuti da vaša djeca budu sigurna i zaštićena, osigurana, disciplinirana, da im se daju pristojno obrazovanje i zdravstvena skrb te da ih se voli, među mnogim drugim odgovornostima.

5. Možete osjećati gorčinu prema vašem supružniku

Prije nego ste dobili djecu, vaši su se svjetovi vrtjeli jedan oko drugog. Poticali ste ”vatru” u svom braku kroz večernje izlaske, spojeve za ručak, polagane večernje šetnje, filmove, izlete, piknike i druge uzbudljive aktivnosti. Ali sada imate jednog ili više malih ljudi, koji u svemu ovise o vama. Jest da se i dalje volite, ali briga o njima utjecala je na vaš brak. Kada se to dogodi, supružnici često počinju osjećati ogorčenost jedno prema drugom. Supruga može, na primjer, postati zaokupljena brigom o djeci. Zbog toga se muž može osjećati ignoriranim i može pribjeći dubljem poniranju u svoj posao. To zabija klin u odnos i rađa ogorčenost.

6. Više nemate vremena za sebe

Budimo iskreni, svima nam je potrebno odvojeno vrijeme od naših supružnika, kako bismo si napunili baterije. Istraživanja pokazuju da sloboda kod parova dovode do ispunjenja i ublažavanju stresa. Kada supružnici odvoje vrijeme za sebe, kako bi radili ono što vole, to dodatno poboljšava odnose. Vrijeme za sebe također pomaže u rasplamsavanju kreativnosti. Neke ideje za samostalne žene uključuju vruće kupke, čitanje, manikuru i pedikuru, masažu, vježbanje i meditaciju. Muškarci s vremena na vrijeme moraju se uvući u svoje špilje. Mogu se prepustiti aktivnostima poput igranja igara ili gledanja športa, duge vožnje, čitanja i druženja s dečkima.

Kad djeca postanu dar vašem braku, imate gomilu odgovornosti u žestokom natjecanju za svoje vrijeme. To je osobito istinito kada su djeca mala. Jedva imate vremena za usisavanje tepiha, a kamoli za čitanje omiljene knjige. Ako imate malo ili nimalo vremena za uživanje u stvarima koje volite, to može negativno utjecati na vaš brak. Možda ćete postati mrzovoljni i nećete moći biti vesela djevojka ili tip, kojeg je vaš partner nekada poznavao.

7. Možete pomisliti da volite vašu djecu više nego svog supružnika

Djecu je super lako voljeti. Iako je briga za njih često iscrpljujuća, oni vam vraćaju na odličan način. Gugutanje ili lijepi osmijeh vašeg dojenčeta može vam pomoći da jako lako i brzo raspršite svoje brige. Kako vaša djeca odrastaju, sve više postajete ovisni o maženju, zagrljajima i poljupcima s njima. Čak i kada griješe i vi ih disciplinirate, oni se i dalje obraćaju vama za utjehu. S druge strane, voljeti svog supružnika ponekad može biti poput penjanja na Velebit. To je zato što će vam se nesuglasice često uvući u brak. Morate svjesno odlučiti oprostiti svom supružniku, ponovno i ponovno. Ako ne budete pažljivi, možda ćete na kraju osjećati da vas vaša djeca vole više od vašeg partnera. Naravno, to ne bi trebao biti slučaj. Roditelji moraju zapamtiti da su djeca nusprodukt njihovog sindikata, a ne jedini razlog zbog kojeg su se okupili. Osim toga, ako želite odgajati sretnu djecu, počnite tako što ćete strastveno voljeti svoga partnera. Proučavanja pokazuju da djeca koja odrastaju gledajući ljubav svojih roditelja kako rastu, se osjećaju sretno, zadovoljno i sigurno.

8. Dobivanje djece može ojačati vaš brak

Za neke parove, imati djecu je glazura na torti, kada je brak u pitanju. Djeca osnažuju predanost supružniku. Oni će pomaknuti nebo i zemlju kako bi brak funkcionirao, kako bi obitelj kao takva mogla napredovati.

9. Osjećat ćete veće ispunjenje u životu

Odgajati djecu uz svog najboljeg prijatelja, čitaj supružnika, mnogima je ostvarenje sna. Radost gledanja vaše djece kako izgovaraju svoje prve riječi, prave prve klimave korake, trče u školu, bacaju svoje maturalne kape u zrak, stupaju u brak, među mnogim drugim prekretnicama je bez premca. Sve neprospavane noći, tjelesna iscrpljenost, suze, brige, financijske borbe i žrtve blijede u odnosu na radost i ispunjenje, koje djeca unose u brak.

10. Možete postati bolja osoba

Odgajati djecu odličan je pothvat. Vi i vaš bračni partner u potpunosti ste odgovorni za živote drugih, naizgled bespomoćnih, ljudskih bića. Morate učiniti sve što je potrebno kako biste osigurali da postanu odgovorni članovi društva. Tip djece koja će bit sol zemlje. S ovom otrježnjujućom obvezom koja vam visi nad glavom, ovo nije uobičajena ”dužnost” u životu. Većina ljudi nehotice počne čistiti svoje živote kada postanu roditelji. Odbacuju loše navike i prihvaćaju zdrave. Možda ćete, na primjer, otkriti da više ne odugovlačite, da možete lako oprostiti, biti strpljiviji, biti otporniji i druge stvari. Dugoročno gledano, vi i vaš supružnik sigurno ćete biti oduševljeni kada budete primijetili da ste se pretvorili u bolje osobe, nakon što ste dobili djecu.

Nepobitna je istina da djeca preoblikuju brak. I neprospavane noći i svesrdna radost koju donose u obitelj, mijenjaju dnevnu dinamiku. Ali, na svakom je partneru, muškarcu i ženi, ocu i majci, da zapamti da je roditeljstvo djeteta timski rad koji zahtijeva ohrabrenje, ljubav i oprost jedno prema drugome. Roditeljstvo nije kraj romanse. Umjesto toga, to je nova faza ljubavi koja stvara dublje, bogatije veze. Baš kao što je Bog napravio supružnike “jednom tijelu” (Postanak 2, 24), On dovodi djecu u sliku da stvore jednu obiteljsku jedinicu koju poziva da duboko vole jedni druge i strastveno služe drugima na slavu Božju. Odvojite malo vremena danas kako biste se zahvalili svom supružniku što ne samo zbog toga što vas voli, nego i zato što voli i vašu obitelj i što je vam pomaže u onome što je najvažnije.

Autorica: Keren Kanyago; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: