Nakon godinu i pol shvatio sam da brak nije za mene

Svima koji čitate ovaj članak, vjenčanima, gotovo vjenčanima ili čak zakletim samcima ili samicama, želim da znate kako brak nije za vas.

Nakon što sam u braku godinu i pol, došao sam do zaključka kako brak nije za mene. No prije nego što počnete donositi zaključke, nastavite čitati.

Svoju ženu sam upoznao u srednjoj školi kada smo imali 15 godina. Bili smo prijatelji deset godina dok… Dok nismo odlučili kako ne želimo biti samo prijatelji. Čvrsto preporučujem da se bliski prijatelji zaljubljuju. Dobro vrijeme će imati svi.

Unatoč tomu, zaljubljivanje u moju najbolju prijateljicu nije me spriječilo od toga da imam određene strahove o vjenčavanju. Što smo se Kim i ja približavali odluci da se vjenčamo, to sam više bio ispunjen paralizirajućim strahom. Jesam li bio spreman? Jesam li dobro odabrao? Je li Kim prava osoba za brak? Hoće li me ona usrećiti?

Tada sam, jedne sudbonosne noći ove misli i zabrinutosti podijelio sa svojim tatom.

Možda svatko od nas ima trenutke u našim životima kada osjetimo kao da se vrijeme usporava ili zrak postaje nepomičan i sve oko nas kao da se povlači stvarajući taj trenutak nezaboravnim.

Odgovor moga oca stvorio je u meni takav trenutak. Kroz svoj dobro poznati osmjeh rekao je: „Seth, ti si sebičan, stoga ću ovo maksimalno pojednostaviti. Brak nije za tebe. Ti se ne ženiš kako bi ti bio sretniji, ti se ženiš kako bi učinio nekog drugog sretnog. Više od toga, tvoj brak nije zbog tebe, ti se ženiš zbog obitelji. Ne samo za rođake i sve te gluposti, već zbog svoje buduće djece. Za koga želiš da ti ih pomogne odgajati ih? Za koga želiš da utječe na njih? Brak nije za tebe. On nije u vezi tebe. Brak je o osobi koju ženiš“.

U tom trenutku sam shvatio da je Kim prava osoba koju ću oženiti. Shvatio sam kako ju želim usrećiti. Želim vidjeti njezin osmjeh svaki dan, želim je nasmijavati svaki dan. Želim biti dio njezine obitelji i moja obitelj želi biti dio nas. Dok razmišljam o vremenu kada sam je gledao kako se igra s mojim nećacima znao sam da je ona osoba s kojom želim izgraditi vlastitu obitelj.

Savjet moga oca bio je šokantan i otkrivajuć. On je išao nasuprot današnjeg kupoprodajnog načina razmišljanja: „Ako te nešto ne usrećuje, to možeš vratiti i dobiti novo“.

Ne, pravi brak (i prava ljubav) nikada nisu o tebi. Ona su o osobi koju volite, njihovim potrebama, onome što žele, njihovim nadama i njihovim snovima. Sebičnost zahtijeva: „Što ću ja od toga dobiti?“ Ljubav pita: „Što mogu ponuditi?“

Prije nekog vremena moja mi je žena pokazala što znači nesebično voljeti. Puno mjeseci moje srce bilo je ispunjeno kombinacijom straha i ravnodušnosti. Onda, nakon što se pritisak pojačao i nitko od nas ga nije mogao podnijeti emocije su eruptirale. Bio sam neosjetljiv. Bio sam sebičan.

No umjesto da i ona bude takva, Kim je učinila nešto iznad izvrsnog. Pokazala mi je izlijevanje ljubavi. Stavivši sa strane svu bol i tegobe koje sam joj uzrokovao, ona me je s ljubavlju uzela u svoje ruke i njegovala je moju dušu. Shvatio sam da sam zaboravio očev savjet. Iako je Kimina strana braka bila da voli mene, moja strana braka bila je samo o meni. Ova teška spoznaja dovela me je do suza. Obećao sam svojoj ženi da ću se više potruditi.

Svima koji čitate ovaj članak, vjenčanima, gotovo vjenčanima ili čak zakletim samcima ili samicama, želim da znate kako brak nije za vas. Niti jedan istinit odnos ljubavi nije za vas. Ljubav je o osobi koju volite.

Paradoksalno, što više iskreno volite tu osobu to ćete više dobvati. Ne samo od svog supružnika, već i od njihovih prijatelja, njihove obitelji i tisuća drugih koje nikada ne biste upoznali da je vaša ljubav ostala egocentrična.

Zaista, ljubav i brak nisu za vas. Oni su za druge.

Autor: Seth Adam Smith; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com