Brak poboljšava zdravlje
Foto: Unsplash

Brojna istraživanja pokazuju da je ljubav izgleda najbolji lijek. U nastavku otkrijte kako brak poboljšava naše zdravlje.

Brak smanjuje rizik od demencije

Brojne svakodnevne navike smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti, a jedan od faktora koji značajno sprječava pojavu ove bolesti jeste biti u braku.

Naime, istraživanja su pokazala da oženjeni muškarci i udane žene imaju za 43% manje šanse da obole od demencije dok stare.

Brak regulira krvni tlak

Srčane bolesti su među najrasprostranjenijim bolestima na svijetu, a brak utječe na manji rizik da ih uopće i dobijemo. Sretni bračni parovi imaju u prosjeku niži krvni tlak od samaca, pokazala je studija Sveučilišta Brigham Young.

VIDI OVO: 8 stvari po kojima se prepoznaje zdravi brak

Istraživači su pratili krvni tlak ispitanika u razdoblju od 24 sata i utvrdili da osobe koje žive u sretnom braku ili u stabilnoj vezi, u prosjeku imaju bolje uravnotežen krvni tlak.

Brak smanjuje stres

Stres izaziva brojna oboljenja, kao što su: srčane bolesti, dijabetes i rak. Osobe koje žive u sretnom braku izložene su manjoj količini stresa, pa su samim tim i zdravije.

Bolja funkcija pluća

Duge veze, uključujući i brak, poboljšavaju rad pluća kod starijih osoba, pokazalo je jedno istraživanje.

Zdravije srce

Brak ne samo da smanjuje krvni tlak, već poboljšava rad srca, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Vjenčane osobe imaju manji rizik od srčanog udara, a ukoliko se to ipak dogodi, imaju veće šanse da se oporave, piše Viseodzivota.com.