”Budi volja Tvoja”: koje je značenje ove Isusove molitve?

Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji! (Matej 6,10)

Nedavno sam vodila razgovor s prijateljicom u vezi Božje volje. Rekle smo kako želimo hodati u Božjoj volji, ali smo isto tako bile nesigurne u vezi toga što Božja volja zapravo jest.

Što je Božja volja za nas? U osnovi, Božja se volja može odrediti onim stvarima za kojima bog čezne.

Što znači ”budi volja Tvoja”?

Svatko od nas ima planove. Svatko tko čita ovaj članak ima želje i potrebe. Neovisno o našem spolu, dobi, socijalno-ekonomskom statusu, iskustvima, političkim opredjeljenjima ili bračnom statusu, želimo nešto od Boga. Ako smo iskreni, uvijek smatramo kako su naše potrebe i želje najvažnije.

VIDI OVO: 4 stvari koje trebate znati ako živite izvan Božje volje

Kršćani trebaju razumjeti kako Bog u potpunosti očekuje da se Njegova volja ostvari ovdje na Zemlji, kao što je i na nebesima. Nije dovoljno znati za Božju volju. Trebamo se pobrinuti za to da se Njegova volja ostvari. Nadalje, trebamo se pobrinuti za to da se Njegova volja ostvari čak i onda kada je u oprečnosti s našom.

U Mateju 6, 10 čitamo kako Isus uči svoje učenike, ali i nas, kako moliti. Rekao je: „Dođi kraljevstvo Tvoje. Budi volja tvoja, kako je na nebu, tako i na Zemlji“. U konačnici, trebali bismo se truditi da se Božja volja ostvari u svemu.

No, ne mogu prebrojati koliko sam puta otišla Bogu u molitvi sa svojim vlastitim popisom molbi. „Gospodine, blagoslovi mene i moju obitelj, učini ovo i ono“. Imam veliki popis stvari za koje želim da Bog učini SADA. Je li netko od vas ikada molio na ovakav način?

Pristupamo Bogu kao da je On duh iz boce, u potpunosti očekujemo, čak i zahtijevamo da nam ispuni svaku želju. Iako imamo potrebe, planove i ciljeve koje želimo postići, trebamo shvatiti kako se oni ne podudaraju uvijek s Božjom voljom za naše živote.

VIDI OVO: Tri savjeta kako prepoznati je li ono što planirate Božja volja ili vaša volja

„Ne moja, nego neka bude Tvoja volja“; kako tražiti ostvarenje Božje volje?

Prije malo više od dvadeset godina, zaljubila sam se u jednog mladog čovjeka. Želja moga srca bila je da se udam za njega. Bila sam u ekstazi kada me zaprosio i ožalošćena kada mi je Duh rekao da se ne udam. Nisam razumjela zašto mi je tada Bog rekao ”ne”. Kada se prisjećam tog vremena, vidim sada da je Bog činio ono što je najbolje za mene jer godinama kasnije, taj isti gospodin oženio je drugu i nju je tjelesno zlostavljao. Imao je probleme s ljutnjom koje je skrivao od mene, ali ih nije mogao sakriti od Boga.

Traženje i slijed Božje volje umjesto vlastite imperativ je za kršćane. Premda postoji nekoliko načina kako tražiti i razlikovati Božju volju, hajdemo govorit o proučavanju Biblije, molitvi i slijedom onoga što kaže Duh Sveti.

Što Biblija kaže o Božjoj volji?

U Bibliji se često spominje Božja volja. Na primjer, Biblija nas uči o Božjem pozivu, posvećenju i Njegovoj volji u vezi pokazivanja zahvalnosti.

Božja volja se odnosi za naše pozive

Bog je pozvao svakoga od nas. Vjerujete li u to? Svemogući Bog je pozvao i odabrao vas za činjenje pravednih djela za Njegovu slavu. Pavao je sa smjelošću i pouzdanjem objavio kako je bio „pozvan na to da bude apostol Isusa Krista kroz volju Božju“. (1. Korinćanima 1, 1)

VIDI OVO: 3 stvari koje pogrešno shvaćamo u vezi Božje volje

Bog je i nas pozvao po svojoj volji. Mi također možemo hodati u istoj smjelosti i pouzdanju koje je pokazao Pavao. Nikada se ne moramo ispričavati zbog toga što smo kršćani i zbog toga što hodamo u pozivu na koji nas je pozvao Bog. Molite Boga da vam odredi vaš poziv i svrhu koju ima za vas. Čineći tako pomoći ćete sami sebi u hodanju u poslušnosti prema našem nebeskome Ocu.

Božja volja je naše posvećenje

Jer je ovo volja Božja, svetost vaša, da se čuvate od bludnosti“. (1. Solunjanima 4, 3)

VIDI OVO: Bez posvećenja nitko neće vidjeti Gospodina

Nikada se ne moramo pitati u vezi toga želi li Bog da hodamo čisti. Nikada se ne moramo pitati jesu li bludničenje, preljub ili drugi grijesi Bogu prihvatljivi. Nisu. Božja volja za nas nije da činimo namjerne, osmišljene grijehe. Zaista, Božja volja za nas je posvećenje.

Božja volja za nas je da zahvaljujemo za sve

U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu“. (1. Solunjanima 5, 18)

Izražavanje zahvalnosti Bogu kada mi je bio dijagnosticiran rak dojke bila je jedna od najtežih stvari u mom životu. No to je bila i jedna od stvari koje sam najviše trebala. Davanje Bogu hvale pomoglo mi je da svoj um odmaknem od straha, boli i samosažaljevanja. Davanje hvale Bog me osnažilo, utješilo i pomoglo mi u vremenu liječenja raka. Tako sam shvatila da davanj zahvalnosti nije samo za Boga; na taj način osnažujemo svoj duh.

Božja volja za naše molitve

Osim proučavanja Biblije, molitva nam isto tako može pomoći u razlikovanju Božje volje. Kada su učenici zamolili Isusa da ih nauči kako moliti, Isus je, kako bi naučio svoje učenike moliti uključio i „Budi volja Tvoja, kako na nebu tako i na Zemlji“, što se i danas koristi, kako bi se znalo na što se treba usredotočiti u molitvi. Ovaj dio molitve Gospodinu nas podsjeća na to da Bog nije obavezan djelovati onako kako mi želimo i mislimo. Bog djeluje na temelju svojih vlastitih planova i svrha. Kada Gospodinu dođemo s našim popisima, trebamo se sjetiti kako će u konačnici biti Njegova volja. Kao kršćani, trebamo žudjeti za time da se ostvari Njegova volja ispred naše.

VIDI OVO: Je li Božja volja i moja volja?

Kako nam Duh Sveti pomaže da razumijemo Božju volju

Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji“. (Rimljanima 8, 14)

Postoji puno situacija u životu kršćana kada Biblija ne govori u vezi pojedinih tema, a ne čini se ni kao da molitve donose odgovore koje tražimo. U takvim razdobljima me je Duh Sveti vodio kroz otvorena i zatvorena vrata (prilike). Prije otprilike devet godina, molila sam Boga u vezi posla koji bi bio blizu moga doma i pronašla sam ono za što sam smatrala da je savršena pozicija. No, posao je zahtijevao tjedna putovanja. Bila sam supruga, majka i biblijska učiteljica. Zbog putovanja bih svo troje trebala zanemariti, što nisam željela. Rekla sam poslodavcu za jednog od svojh prijatelja i započela s novom potragom za poslom, uvjerena kako mi je savršen posao jednostavno proklizio kroz prste. Zahvaljujući Duhu Svetome, pronašla sam novi posao, koji je zahtijevao da radim od kuće. Ovaj novi posao omogućio je da imam kvalitetno vrijeme sa svojim suprugom i djecom te mi je omogućio da nastavim biblijsko proučavanje. Duh Sveti nas želi voditi sukladno Božjoj volji. Trebamo slijediti Njegovo vodstvo, vjerujući da je Božja volja uvijek bolja od naše vlastite.

VIDI OVO: Molitva da se vrši Božja volja u tvome životu

Molitva za ostvarivanje Božje volje

Traženje i razlikovanje Božje volje je imperativ za sve kršćane, kako nas ne bi prevario neprijatelj. Također trebamo znati Božju volju kako bismo mogli hodati u poslušnosti. Evo kratke molitve za ostvarivanje Božje volje:

„Oče, prilazim Tebi u svojoj poniznosti i slabosti. Sa strane odlažem svoje ciljeve, planove, želje, potrebe i volju. Gospodine, bez obzira na to kako se osjećam, želim da se Tvoja volja ostvari u mom životu. Gospodine, upotrijebi me onako kako Ti želiš. Ići ću ondje gdje me Ti pošalješ. Govorit ću kada mi Ti kažeš da govorim. Činit ću ono što mi Ti kažeš da činim. Oče, učini me osjetljivim/osjetjivom na Tvoga Duha i Njegovo vodstvo. Pomozi mi da prepoznam Tvoj glas. Pomozi mi da poslušam Tvoj glas. Pomozi mi da ostanem s Isusom, da se ne ostvari moja, već Tvoja volja. Hvala Ti za to što imaš strpljenje za mene i što me voliš.

U Isusovo ime, amen.

Autorica: Aretha Grant; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com