Čaj od peršina je odličan za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Čaj od peršina je, možda biste se iznenadili, jako dobar za zdravlje. Glavni je sastojak sušeni ili svježi list peršina u vreloj vodi.

Vrlo ga je jednostavno pripremiti, iznimno je zdrav budući da sadrži mnogo antioksidanata i nutrijenata, a uz to je i vrlo ukusan.  

Čaj od peršina odličan je dodatak zdravoj prehrani. Danas donosimo ljekovita svojstva zbog kojih bi on trebao postati dijelom i vaše zdrave prehrane. 

Čaj od peršina bogat je antioksidantima

Peršin je bogat izvor antioksidanata, spojeva koji štite stanice od napada slobodnih radikala koji ih mogu jako oštetiti i dovesti do pojave raznih kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. 

Prema jednom istraživanju ekstrakt peršina spriječio je oštećenje DNK te je blokirao širenje stanica raka, većinom zbog toga što je bogat antioksidantima.  

Drugo istraživanje na štakorima pokazalo je da im se u tijelu povećao broj antioksidanata nakon konzumiranja peršina te da su se smanjili znakovi oksidativnog stresa. 

Ujedno je odličan izvor flavonoida, karotenoida, askorbatne kiseline i tokoferola. 

Čaj od peršina može pomoći spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci nakupine su minerala u bubrezima te uzrokuju jaku bol u trbuhu, bubrezima i u leđima. 

Neka istraživanja naznačuju da bi čaj od peršina mogao pomoći pri prevenciji bubrežnih kamenaca. 

Jedno istraživanje na štakorima pokazalo je da im je čaj od peršina pomogao smanjiti količinu urina u tijelu, smanjiti mokrenje kalcija i povećati kiselost urina.  

Peršin ujedno djeluje kao prirodan diuretik zbog čega povećava mokrenje i sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca. 

No, istraživanja na ljudima su dosta ograničena te je moguće da čaj vrlo malo utječe na bubrežni kamenac. 

Odličan je izvor vitamina C

Peršin je iznimno bogat vitaminom C. Samo 15 grama peršina sadrži oko 20 mg vitamina C što je jednako 22% dnevne preporučene doze tog vitamina. 

Vitamin C se lako razgrađuje u vodi, snažan je antioksidant te igra važnu ulogu u prevenciji bolesti. 

Neka istraživanja smatraju da vitamin C može zaštiti osobu od infekcija kao što su prehlada i upala pluća. 

Vitamin C ujedno je važan za sintezu kolagena, proteina koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, tetivama, zglobovima i drugim dijelovima tijela. 

Vitamin C također je važan za zacjeljenje rana i jačanje kostiju. Ovaj čaj bi vam tako mogao biti odličan izvor vitamina C u prehrani. 

Čaj od peršina zdravlje
Foto: Pixabay

Dobar je protiv raka

Čaj od peršina bogat je antioksidantima koji se bore protiv raznih vrsta raka.

Na primjer, apigenin, jedan od tih antioksidanata dokazano može spriječiti rast i širenje stanica raka, pokazala su neka istraživanja

Luteolin, flavonoid koji se nalazi u peršinu može spriječiti rast tumora i tako pomoći pri prevenciji raka, pokazala su istraživanja

Štoviše, u jednom istraživanju ekstrakt je peršina uspio spriječiti oštećenje DNK i smanjiti širenje stanica raka dojke za čak 41%.  

No, sva su istraživanja provedena u laboratoriju tako da je potrebno provesti istraživanja na ljudima za bolje rezultate. 

Čaj od peršina može regulirati menstruaciju 

Čaj od peršina tradicionalno se koristio kao lijek za probleme s menstruacijom i hormonima. On sadrži spojeve koji utječu na proizvodnju estrogena. 

Također, poznat je i po tome što može potaknuti izlučivanje krvi tijekom mjesečnice. Zbog toga se upravo peršin često nalazi u lijekovima dizajniranim za poticanje redovne menstruacije i sprječavanje pretjerane proizvodnje mlijeka kod dojilja. 

No, dodatna su istraživanja potrebna kako bi navedeno bilo potvrđeno. 

Čaj od peršina za šećer u krvi

Peršin se u mnogim dijelovima svijeta koristi kao prirodni lijek za povišen šećer u krvi. Neka istraživanja su potvrdila da djeluje na smanjenje šećera u krvi i tako pomaže regulirati dijabetes. 

Jedno je istraživanje tako pokazalo da je liječenje dijabetesa peršinom kod štakora pomoglo poboljšati zdravlje jetre i smanjiti šećer u krvi. 

Drugo istraživanje pokazalo je da se štakorima znatno smanjio šećer u krvi nakon konzumacije peršina, a nakon toga im se smanjila i tjelesna težina. 

No, za jasnije rezultate potrebno je još više istraživanja. 

Recept

Čaj od peršina umiruje, ukusan je te ga je vrlo lako napraviti. 

Potrebna je samo kipuća voda te 15 grama svježeg, sitno nasjeckanog, peršina. Moguće je koristiti i 1 gram sušenog peršina kao zamjenu za svježi. 

Peršin treba preliti kipućom vodom i ostaviti 10-15 minuta. Nakon toga je čaj potrebno ocijediti i vaš ukusni i zdravi napitak je spreman. 

U čaj možete dodati malo meda, limuna ili šećera (iako je bolje izostaviti šećer). 

Čaj od peršina – nuspojave

Iako je vrlo zdrav, čaj od peršina može imati neke manje nuspojave.

Trudnice tako ne bi smjele konzumirati mnogo peršina kako im ne bi započeli rani trudovi.
Peršin je također bogat vitaminom K koji utječe na zgrušavanje krvi. Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, onda ne biste trebali pretjerivati s peršinom. 

Nije dobar ni za osobe koje piju diuretike jer povećava njihov učinak. 

Zaključno

Čaj od peršina bogat je nutrijentima i antioksidantima te može biti odličan dodatak zdravoj prehrani. 

Iako je većina istraživanja provedena u laboratoriju, jasno je da je dobar za bubrežne kamence, dijabetes, menstruaciju i sl. Ujedno je vrlo ukusan, lako ga je pripremiti te ga sigurno već imate u svojoj kuhinji, piše Healthline.com.