Čaj od zobi je odličan za zdravlje srca i krvnih žila

Čaj od zobi se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u liječenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova ljekovita svojstva.

Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne žile i sprječavaju da se kolesterol apsorbira u tijelu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnogo jednostavniji način je da skuhate čaj.

Čaj od zobi – ljekovita svojstva

Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih žila te smanjivanje rizika od srčanog i moždanog udara.

Zob je moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje živčanog sustava. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog umora, anksioznosti i depresije. Travari ga čak preporučuju i osobama oboljelim od multiple skleroze.

Regulira rad želudca, pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive organe za probavu.

Također, ima svojstva koja pogoduju oboljelima od raka debelog crijeva. Posebno je djelotvoran u smanjivanju neželjenih posljedica koje se mogu javiti tijekom kemoterapije.

Mikroelementi i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imunološki sustav i popravljaju krvnu sliku.

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportaša iz Australije primijećeno je da svakodnevna upotreba zobi u prehrani doprinosi povećanju mišićne mase.

Svi koji pate od povećane razine kolesterola u krvi i krvnog tlaka bi trebali ovaj čaj uključiti u svoju prehranu.

Kako pripremiti čaj od zobi?

5 žlica zobi potopite u litru hladne vode i zagrijte polako do ključanja. Ostavite da vrije 5 minuta, a nakon toga da se ohladi.

Po želji zasladite s malo meda i konzumirajte tijekom dana umjesto vode.

NAJNOVIJE!