7 načina na koje častite Boga kada poštujete roditelje
Foto: Charlón/Flickr

Kada se prema svojim roditeljima odnosimo s poštovanjem i ljubavlju, mi preuzimamo priliku da častimo Boga svojom poslušnošću.

Većina nas je upoznata sa Deset Božjih zapovijedi koje su Mojsije i Izraelci dobili na planini Sinaj. Zapovjedi su više od popisa onoga što se treba i ne treba činiti; one nam govore kako častiti i štovati Boga, uče nas kako voljeti i poštovati druge, poput naših roditelja.

Peta zapovijed kaže: Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj. (Izlazak 20, 12) Odnos s našim roditeljima je toliko značajan da je to prvi zemaljski odnos koji je spomenut u zapovijedima i jedini koji dolazi s blagoslovom.

Dok govorim o ”majkama” i ”očevima” govorim o svakome onome tko je preuzeo ulogu roditelja u vašem životu. Isus je da definiranje obitelji u Božjem kraljevstvu ide iznad krvnog srodstva: „I pruži ruku prema učenicima: “Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka“. (Matej 12, 49-50)

Stvarnost je da nema svatko roditelje koji oslikavaju božansku, Očinsku ljubav. Ipak, Bog nas poziva da i njih poštujemo. Zašto? Kakva je povezanost između poštivanja naših roditelja i odavanja časti Bogu?

Kada se prema svojim roditeljima odnosimo s poštovanjem i ljubavlju, preuzimamo priliku da častimo Boga svojom poslušnošću, odražavajući odnos kakav naš nebeski Otac želi imati s nama.

Bez obzira tko su naši roditelji, Bog će cijeniti našu poslušnost i On će se vjerno pokazati nama na načine koje ne možemo zamisliti.

Tko god u vašem životu imao figure oca ili majke, evo značajnih načina kako odati čast Bogu tako što ćete poštovati one koji su vas odgojili.

1. Nasljedujte njihov primjer na koji utjelovljuju Krista

Obratite pozornost na pohvalne i časne osobine koje vaši roditelji ili staratelji utjelovljuju koji bi isto tako trebali biti prisutni u našim životima.

Ako su vas voljeli i štitili, učite od primjera koje su oni postavili onako kako se vi možete brinuti i voljeti za druge kao Kristovi sljedbenici koji rastu u zrelosti. Kao odrasli i sami kao roditelji možemo poštovati naše roditelje tako što ćemo zrcaliti one kojima pripadamo.

PROČITAJTE: Bog želi da djeca poštuju svoje roditelje, bez obzira na njihovo ponašanje

Pavao je rekao narodu Korinta: „Ugledajte se na mene, kao i ja na Krista“! (1. Korinćanima 11, 1) Kada oponašamo Boga, mi poštujemo naše roditelje tako što oponašamo dobre primjere koje su oni postavili u naše živote.

2. Pokažite zahvalnost za nevidljive žrtve.

Majke i očevi se puno žrtvuju kako bi se brinuli za svoju djecu. Bez obzira na to kakvi su vaši roditelji bili oni su vjerojatno napravili žrtve koje vi možda još niste prepoznali.

Roditelji žrtvuju odmor i resurse koje mi nikada nismo vidjeli dok smo odrastali. Kada postanemo odrasli i sami roditelji mi možemo konačno razumjeti cijenu koju su oni platili kako bi njihova djeca imala udobnost i zaštitu.

Možemo poštovati naše roditelje pokazujući im zahvalnost za sve što su učinili, bez obzira koliko to malo bilo. Apostol Pavao piše: „U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu“. (1. Solunjanima 5, 18)

Možemo odati čast Bogu kada poštujemo roditelje govoreći: „hvala ti za sve što si učinio/la“.

Pet stvari koje trebate reći svojim roditeljima
Foto: Pixabay

3. Govorite dobro o onima koji su vas odgojili.

Riječi imaju snagu da daju život ili da unište. Ono što kažemo o majkama i očevima u svome životu kada govorimo drugima, posebice svojoj djeci, može pokazati poštovanje ili sram prema onome tko su oni ili tko pokušavaju biti.

Izgovorene riječi koje podižu figure naših roditelja postavljaju primjere koje naša djeca mogu slijediti; tako ih učimo kako to izgleda kada se poštuju drugi.

Razmišljajte o riječima psalmista: „O Jahve, ti ćeš bdjeti nad nama, od naraštaja ovog čuvat` nas svagda“ (Psalam 12, 18) i „Pravednikovo srce smišlja odgovor, a opakomu usta govore zlobom“. (Izreke 15, 28)

Pažljivo razmišljajte o riječima koje izgovarate o svojim roditeljima i izabirite samo one riječi koje iskazuju poštovanje.

4. Pazite na njihovu mudrost.

Naše majke i očevi su kroz svoje živote imali puno prilika dobiti mudrost iskustva. Oni su vjerojatno izdržavali i opstajali na načine koje mi kao djeca nismo opažavali. Slušajući njihova mišljenja i znanje mi učimo donositi bolje izbore kao roditelji. Job je razumio mudrost koja dolazi iz života: „Sjedine mudrost donose čovjeku, a s vijekom dugim umnost mu dolazi“. (Job 12, 12) Bog je isto tako Davatelj mudrosti, a sve što trebamo učiniti je pitati. „Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se“. (Jakovljeva 1, 5) Mi pošTujemo Boga i naše roditelje pitajući za mudrost i pazeći na mudrost koju dobivamo.

5. Poštujte njihovu generaciju.

Možda nećemo razumjeti generaciju naših roditelja isto kao što naša djeca vjerojatno neće razumjeti godine naše mladosti. Ipak, ne trebamo razumjeti mladost naših roditelja kako bismo cijenili njihov život. „Unuci su vijenac starcima, a sinovima ures oci njihovi“. (Izreke 17, 6) Ono što su naše majke i očevi postigli u svojoj mladosti je vrijedno pamćenja. Poštovanje pobjeda i radosti mladih dana naših roditelja pruža veliki izbor ponosa i prisjećanja za njih i za nas.

PROČITAJTE: 5 rečenica koje ne smijemo reći svojim starijim roditeljima

6. Brinite za njih.

Danas malo zapadnjačkih društava cijeni skrb za stare roditelje. Bog s druge strane, cijeni sav život. Prva Timoteju 5, 4 kaže: „Ako li ipak koja udovica ima djecu ili unuke, neka najprije oni znaju očitovati svoju pobožnost prema vlastitom domu i uzdarjem uzvraćati roditeljima jer to je ugodno Bogu“.

To znači da je naša odgovornost brinuti se za naše roditelje kako oni stare, tjelesno i financijski, ako je to moguće. Najizravnije djelo bilo bi znanje i činjenje onoga što im pričinjava radost ili im pomaže u ispunjavanju financijskih potreba.

Vođenje brige oko potreba naših roditelja pokazuje poštovanje prema njihovom životu i zadovoljava Boga.

7. Učite svoju djecu o Bogu.

Najveći dar poštovanja koje možemo pokazati svojim roditeljima jest da našu djecu, njihovu unučad učimo kako poštovati i slušati Boga te da im pokažemo kako Ga upoznati kao svoga Oca. Kao roditelji naša je odgovornost učiti svoju djecu o Božjoj volji i Njegovoj ljubavi kako bi njihova ljubav za Njega i za one koji su oko njih mogla rasti.

Izreke 22, 6 nas podsjećaju: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega“. Kada vidimo da naša djeca odrastaju u bogobojazne roditelje mi ćemo se složiti sa apostolom Ivanom: „Čuti da moja djeca po Istini žive! – nema mi veće radosti od toga“. (3. Ivanova 1, 4)

Konačno: sjetite se oprostiti.

Za roditelje koje je teško voljeti i kojima je teško oprostiti stavljanje ovih stvari u praksu može izgledati nemoguće. Ipak, Bog može raditi na njihovim srcima kao što je radio na vašem. Molite neka preobrazi njihova srca.

Također čitajte što Bog ima za reći o oproštenju: „No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke“. (Marko 11, 25) Oproštenje ne opravdava bezbožno ponašanje, ali nas otpušta od stiska gorčine koja nastaje.

Pitajte Boga kako vas poziva da poštujete svoje roditelje, čak i one koji su vam uzrokovali bol i molite za mudrost i vodstvo u tome kako vi možete biti primjer božanske ljubavi prema svojoj vlastitoj djeci.

Slušajući Božje zapovijedi mi Bogu dajemo čast i slavu. Poštujući svoje roditelje mi častimo Božju zapovijed i vjerujemo Njegovom obećanju: „Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer to je pravedno. Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem: da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji“. (Efežanima 6, 1-3)

Autorica: Tamela Turbeville; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com