Jesu li čavli prošli kroz Isusove ruke ili zglobove

Kada je Isus bio pribijen na križ, jesu li čavli prošli kroz Njegove ruke ili zglobove?

Pitanje gdje su čavli bili postavljeni vezuje se uz pitanje je li Isus bio razapet na križu, stupu ili kolcu. Neki znanstvenici smatraju da, ako je bio razapet na križu, kako tvrdi tradicija, ruke ne bi bile dovoljno jake da održe Njegovu težinu. Stoga sugeriraju da su čavli zapravo bili u Njegovim zglobovima, koji se smatraju jačima i sposobnima držati Njegovu težinu.

Drugi pretpostavljaju da bi ruke bile dovoljno jake, s obzirom da su mu noge također bile prikovane i podržavale nešto Njegove težine. Postoje i neki povijesni dokazi da bi križ ponekad imao neku vrstu sjedećeg mjesta kao podrške težine raspetoga.

Dok su povijesni bibličari nesigurni u vezi pozicije čavala u Isusovom raspeću ili bilo čijem drugom, Biblija jednostavno kaže da je Isus imao rane na svojim rukama (Ivan 20,25-27).

Grčka riječ prevedena „ruke“ je cheir, koja doslovno znači „zglobovi“. U Novom zavjetu nema grčke riječi za „zglobove“, iako neke verzije prijevoda u Djelima 12,7 kažu da su lanci spali s Petrovih zglobova. No, grčka riječ u ovom stihu također je cheir.

Moguće je da su čavli bili nagnuti kako bi prošli kroz ruku i izašli kroz zglob, ali jednako je vjerojatno da su čavli bili probijeni ravno kroz ruku negdje u blizini dna palca. Eksperimenti su pokazali da su oba slučaja moguća i oba su načina mogla biti upotrijebljena u Isusovom raspeću.

U duhovnom smislu, Kristove su rane beskrajno važne za nas i dio su Njegove slave, ali njihovo točno mjesto je manji problem. Znamo da ima pet rana – ruke, bok i noge. Iako ne znamo gdje se točno nalaze na rukama, boku i nogama, znamo da smo Njegovim ranama iscijeljeni (Izaija 53,5; 1. Petrova 2,24).

Rane na Njegovu tijelu donijele su duhovno iscjeljenje od grijeha svima onima koji će ikada povjerovati u Njega.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.