Cerebralna paraliza – životni vijek: Koliko dugo žive oboljeli?

Cerebralna paraliza i životni vijek osoba s tom bolešću ovisi o različitim čimbenicima. Koliko dugo žive osobe s cerebralnom paralizom? U ovom članku donosimo odgovore.

Nema točno određenog vremenskog razdoblja života koje se može točno odrediti za osobu s cerebralnom paralizom.

Životni vijek osoba cerebralnom paralizom ovisi o raznim čimbenicima kao što su dob i vrsta cerebralne paralize. Većinom je životni vijek osobe s cerebralnom paralizom jednak životnom vijeku osobe bez te iste bolesti, piše Cerebralpalsyguide.com.

U nastavku članka možete naučiti kako olakšati život osobama s cerebralnom paralizom te kako izračunati približan životni vijek. 

Kada je riječ o životnom vijeku osoba s cerebralnom paralizom, razlika se pravi između djece i odraslih osoba. 

Cerebralna paraliza životni vijek
Snimka zaslona: YouTube

Djeca s cerebralnom paralizom – životni vijek

Prema rječniku, životni vijek odnosi se na godine koje osoba ima do kraja svog života. Taj je broj zasnovan na prosječnom broju godina koje će članovi određene skupine imati u trenutku smrti. 

Životni vijek djeteta s cerebralnom paralizom određuje se ozbiljnošću te bolesti. Na to utječu problemi mobilnosti, intelektualne poteškoće, problemi sa sluhom ili vidom te druge zdravstvene poteškoće. 

Mnoga djeca s cerebralnom paralizom žive jednako dugo kao i djeca bez nje. 

Napredovanje cerebralne paralize 

Cerebralna paraliza uzrokovana je oštećenjem mozga zbog ozlijede prilikom rađanja. To je trajna ozljeda koja ne nestaje, ali se ni ne pogoršava. To znači da je riječ o trajnom i statičnom poremećaju. Iako se bolest ne može izliječiti, mogu se smanjiti simptomi i tako osobi olakšati život. 

Cerebralna paraliza – životni vijek ovisno o težini bolesti

Životni vijek osoba s cerebralnom paralizom često ovisi o simptomima koje ta osoba ima. Tako se cerebralna paraliza dijeli na laku i tešku ovisno o tome kolika je ozljeda mozga i o kakvim je popratnim bolestima riječ. 

a) Životni vijek sa slabom cerebralnom paralizom kod djece 

Životni vijek kod lake cerebralne paralize ne razlikuje se previše od životnog vijeka potpuno zdrave osobe. 

Istraživanje je pokazalo da dijete s lakom cerebralnom paralizom ima 99% šanse da preživi do 20. godine života. Ujedno, više od 80% ispitanika poživjelo je preko 58 godina. 

b) Životni vijek s teškom cerebralnom paralizom kod djece 

Osobe s teškom cerebralnom paralizom mogu imati smanjen životni vijek. 

Osobe s jako teškom cerebralnom paralizom imaju znatne poteškoće u kretanju i/ili znatna intelektualna ograničenja. Zbog toga oni imaju oko 40% šanse za životom do 20. godine. 

Također, rana smrtnost djece s teškom cerebralnom paralizom u padu je od 1990. godine tako da će većina djece s teškom cerebralnom paralizom doživjeti odraslu dob. 

Također, osobe koje imaju teže popratne bolesti kao što su epilepsija, kognitivni problemi, sljepoća/gluhoća, kraće žive od osoba koje nemaju tako teške popratne bolesti. 

Životni vijek osoba s cerebralnom paralizom ovisno o vrsti bolesti

Mnogo je vrsta cerebralne paralize. Svaka vrsta ima određene simptome. Osoba koja je pati od paralize sva četiri uda također ima više simptoma, a ujedno i kraći životni vijek. U nastavku pročitajte kako vrsta cerebralne paralize utječe na životni vijek. 

a) Spastična cerebralna paraliza 

Djeca s ovom vrstom cerebralne paralize imaju različit životni vijek, ovisno o obliku spastične cerebralne paralize. 

Oblici su: 

 • Spastična kvadriplegija
 • Spastična diplegija
 • Spastična hemiplegija

Djeca s teškim fizičkim problemima većinom imaju kraći životni vijek. U najgorem su položaju kvadriplegičari koji ujedno imaju i druge bolesti. 

Spastična cerebralna paraliza utječe i na intelektualne poteškoće što može utjecati na životni vijek. 

b) Diskinetička cerebralna paraliza 

Ova vrsta cerebralne paralize može utjecati na životni vijek osobe. 

Djeca tako imaju fluktuacije u mišićnoj masi što može utjecati na njihovu mobilnost. Često teško kontroliraju oralne mišiće. To može dovesti do problema s jedenjem, do gušenja ili pothranjenosti. 

c) Ataksična cerebralna paraliza 

Djeca s ovom vrstom cerebralne paralize imaju problema s motoričkim vještinama, sitnim i krupnim. 

Osobe sa težim oblikom bolesti često ovise o spravama za kretanje. Zbog toga može doći do utjecaja na životni vijek te smanjenja samostalnosti osobe. 

d) Miješana cerebralna paraliza

Ova vrsta cerebralne paralize ima mnoge simptome raznih vrsta cerebralne paralize. 

Zbog toga su djeca pod većim rizikom od komplikacija. Može doći do problema s kretanjem, komunikacijom, jedenjem i pojavom drugih bolesti koje smanjuju životni vijek djeteta. 

Cerebralna paraliza odrasla osoba
Snimka zaslona: CNN

Cerebralna paraliza – čimbenici koji utječu na životni vijek

Dva faktora koja imaju najveći utjecaj na životni vijek djeteta s cerebralnom paralizom su motoričke i intelektualne poteškoće. Na životni vijek utječe i kombinacija raznih popratnih bolesti i faktora. Slijedeći faktori mogu utjecati na životni vijek djeteta koje pati od cerebralne paralize, neovisno o vrsti. 

1. Problemi s kretanjem

Djeca s teškim problemima s mobilnosti često ovise o pomoći drugih. Sposobnost slobodnog kretanja i izvršavanja zadataka može znatno utjecati na životni vijek osobe. Smanjena mobilnost može dovesti i do lošeg kognitivnog funkcioniranja, preuranjenog starenja i oslabljenog imuniteta. Također se mogu javiti rane na tijelu kod djece koja koriste kolica. 

2. Intelektualne poteškoće.

Prema istraživanju više od 40% djece s cerebralnom paralizom ima i intelektualne poteškoće. Zbog toga može doći do problema s govorom ili razumijevanjem jezika te se umanjuje mogućnost komunikacije potreba s drugima. Osobe s težim intelektualnim poteškoćama često su potpuno ovisne o drugima za ispunjavanje i najosnovnijih potreba. 

3. Problemi s govorom, vidom ili sluhom.

Djeca koja imaju problema s vidom, sluhom ili govorom često mogu poboljšati svoje sposobnosti terapijom. Teški oblici problema s govorom, sluhom ili vidom mogu smanjiti životni vijek. 

4. Problemi s jedenjem i gutanjem.

Djeca s cerebralnom paralizom mogu imati problema s gutanjem i jedenjem što često dovodi do problema u rastu. Također češće može doći do gušenja i dehidracije, a onda i do upale dišnih puteva te upale pluća. Sve to može umanjiti životni vijek osobe. 

5. Problemi s kostima i mišićima.

Zbog problema s kostima i mišićima dolazi do smanjenja motoričkih funkcija te raznih popratnih bolesti koje dovode do smanjenja životnog vijeka. 

6. Respiratorni problemi.

Cerebralna paraliza može dovesti do raznih respiratornih problema, kao što su teški problemi s plućima zbog čega je djeci smanjen životni vijek. Poteškoće s gutanjem mogu dovesti do dolaska hrane, sline i sadržaja želuca u pluća što dovodi do teških infekcija i bolesti. 

7. Napadaji.

Prema istraživanju 4 od 10 djece oboljele od cerebralne paralize ima i epilepsiju koja uzrokuje česte i nepredvidive napadaje. Zbog toga može doći do čestih ozljeda i većeg rizika od smrti. 

Kako produljiti životni vijek djeteta s cerebralnom paralizom?

Roditelji i skrbnici mogu poduzeti niz mjera za poboljšanje života djeteta s cerebralnom paralizom, a tako i za produljenje njegovog životnog vijeka. 

Životni vijek djeteta može se produljiti poboljšanjem: 

 • Sposobnosti gutanja/jedenja
 • Samostalnosti 
 • Sposobnosti učenja
 • Opće pokretljivosti
 • Praga boli
 • Komunikacijskih i govornih vještina
 • Simptoma poveznih s cerebralnom paralizom i popratnih bolesti

Mnogi simptomi mogu se ublažiti ili liječiti raznim lijekovima, terapijama te uređajima. Teži oblici cerebralne paralize često mogu zahtijevati operaciju. 

Također, istraživanja su pokazala da se već godinama povećava životni vijek osoba s cerebralnom paralizom, za čak 3,4%. 

Cerebralna paraliza kod odraslih osoba

Mnoga djeca s cerebralnom paralizom dođu do odrasle dobi. 

No, iako se početni uzrok bolesti ne pogoršava, može doći do naprezanja tijela i drugih popratnih simptoma kao što su bolovi u zglobovima i mišićima kod odraslih osoba. 

Osobe s cerebralnom paralizom mogu produljiti životni vijek lijekovima i operacijama. 

Također mogu poboljšati svoj životni vijek poboljšanjem kvalitete života i samostalnosti na slijedeće načine: 

 • Odlazak na fakultete prilagođene za osobe s poteškoćama
 • Razgovor sa savjetnikom ili skupinama 
 • Pohađanje tečajeva za posao
 • Učenje kako se brinuti za kućanstvo
 • Učenje korištenja javnog prijevoza 
 • Dobivanje vozačke dozvole za osobe s poteškoćama 

NAJNOVIJE