duhovna vježba
Foto: Stocksnap.io

Čini mi se da mnogo vremena provodim na ovoj stranici otkrivajući i kritizirajući fraze ljubljenih kršćana. Od toga ima li koristi govoriti o Božjem određenom planu za vaš život; bismo li trebali povući riječi: „Voli grešnika, a mrzi grijeh“, te stoji li ideja da „Bog ima nekoga posebnog tko čeka na vas“. Ipak, postoje neki kršćanski izrazi koji su stvarno pametni i korisni iako se možda ne pojavljuju izravno u Bibliji.

Ne znamo točno odakle potječe izraz da „brojimo svoje blagoslove“. Jedan od mogućih izvora jest stara predivna američka himna koju je 1897. napisao Johnson Oatman Jr.:

Kada na život udari oluja,
Kada si obeshrabren, misliš da je sve izgubljeno,
Izbroji svoje mnoge blagoslove, imenuj ih jednog po jednog,
I iznenadit ćeš se što Gospodin čini.

Ne znam za vas, ali ove se godine često borim s time da dan započnem iznimno pozitivnim stavom. Svijet se raspada; nepravda i bol su posvuda. Ne budim se svako jutro instinktivno s osjećajem potpunog „blagoslova“.

Johnson Oatman Jr. i svi oni koji su se odlučili sprovesti taj izraz pozivaju nas da u tim trenucima vidimo veću perspektivu. Tako je lako zaboraviti sve dobre stvari ili ih uzeti zdravo za gotovo, dok se loše stvari čine tako velikim. Ipak, kada napravimo jedan korak nazad, vidimo mnoge blagoslove – kao i sva obeshrabrenja i nejednakosti. Naravno da trebamo tugovati, ali bismo također trebali izabrati slaviti Boga.

Ovaj poticaj da „brojimo svoje blagoslove“ ima dvije primjene, i obje su važne. Prva je više individualistička, ali to ju ne čini nevažećom ili bezvrijednom. Jednostavno svaki dan trebamo uzeti vremena i pamtiti dobre stvari u našim životima, i zahvaliti Bogu za njih. Okrenuti to u određenu, redovitu duhovnu disciplinu, probati svaki dan odvojiti nekoliko minuta i popisati stvari – i velike i male – za koje ste zahvalni, a onda još nekoliko minuta da zahvalite Bogu za njih. Prijatelji koji se bore i sa psihičkim i fizičkim oboljenjem kažu da taj proces apsolutno mijenja njihovu borbu za oporavak (jedna popularna izvedenica jest izazov da svaki dan napišete tri stvari za koje ste zahvalni, pa čak i razmislite o tome da ih objavite na društvenim medijima).

Kao što Oatman Jr. govori, ono što je zanimljivo u vezi toga jest da ćemo ostati iznenađeni. Pogotovo ako se osjećamo jako tužni ili negativni, možda ćemo pomisliti kako imamo vrlo malo toga za zapisati. No, kada počnemo razmišljati o svemu za što smo zahvalni – prijateljstva, članovi obitelji, uspomene ili ono čemu se nadamo – nevjerojatno je kako popis brzo počinje rasti.

Međutim, ako ga ostavimo tako, postoji rizik od jačanja ideje da je Bog samo tu kako bismo se osjećali bolje; ostvario nam naše želje i poboljšao naše živote – kao neka vrsta kozmičkog duha. Ako se samo prisjećamo što je Bog učinio za nas, zaista smo prigrlili individualističku vjeru koja je nedvojbeno vrlo nebiblijska. Bog se odnosi prema nama kao ljudima, ali što je još važnije, kao svome narodu, zajednici svojih sljedbenika; jednom tijelu s mnogo dijelova.

Dakle, kada odvojimo vrijeme da izbrojimo svoje blagoslove, također to trebamo učiniti u širem kontekstu, a ne samo u smislu onog što je „naše“. Moja sposobnost da se osjećam zahvalno ne bi trebala počivati samo na mom vlastitom interesu; trebam biti zahvalan za sve ono dobro što se događa u životima mojih prijatelja; ili u drugim dijelovima zemlje ili svijeta. Brojanje naših blagoslova ne bi trebalo biti samo usredotočeno na sebe; to treba biti sekundarno. Dakle, ako pišete popis stvari za koje ste zahvalni, provjerite jesu li vaše oči podignute izvan vaših vlastitih okolnosti – postoji veliki osjećaj užitka i zadovoljstva koji može proizlaziti iz uživanja u tuđim dobrim vijestima.

Može zvučati pomalo jednostavno da je „brojanje vaših blagoslova“ najsigurniji lijek za osjećaje tuge i očaja. Ako bismo otišli malo predaleko, mogli bismo izgubiti suosjećanje za ranjeni svijet. No, s toliko poticaja prema negativnosti i cinizmu u našoj kulturi, to je stvarno korisna protuteža: svakodnevna praksa koju svatko može usvojiti, a od koje će svi imati koristi.

Autor: Martin Saunders; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today