Charles III. proglašen kraljem: “Molim se za vodstvo i pomoć Svemogućeg Boga”

Charles III. u subotu je proglašen kraljem u nazočnosti kraljevske obitelji, premijerke Liz Truss, bivših premijera, političara, nadbiskupa Canterburyja i Yorka te drugih uglednika.

Ceremonija proglašenja održana je u subotu u palači St. James u Londonu nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II.

Više od 200 članova Tajnog vijeća, od zastupnika preko bivših premijera do članova svećenstva, okupilo se u palači St. James.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasljeđuje prijestolje automatski, a proklamacijom vijeća tek se potvrđuje ime i identitet novog kralja i službeno objavljuje koje će ime nositi.

Novi kralj moli za vodstvo i pomoć od Boga

Dajući svoju izjavu, Charles III. je obećao da će slijediti “nadahnjujući primjer” svoje majke i završio molitvom za “vodstvo i pomoć Svemogućeg Boga”.

“Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Moja majka pravi je primjer cjeloživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Vladavina moje majke bila je bez premca, predana i odana. Čak i u tuzi, zahvalni smo joj na njenom vjernom služenju. Duboko sam svjestan svog naslijeđa, dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene”, rekao je Charles III. i posebno se zahvalio svojoj supruzi Camilli.

“I u izvršavanju teškog zadatka koji mi je stavljen, i kojem sada posvećujem ono što mi preostaje od mog života, molim se za vodstvo i pomoć Svemogućeg Boga.”

PROČITAJTE: Je li kraljica Elizabeta II. otišla u raj?

Tijekom ceremonije, kralj Charles III., kao “branitelj vjere”, položio je prisegu nad sigurnošću Škotske crkve koja čuva svoju neovisnost.

Njegov govor čitat će se javno i u drugim prijestolnicama Ujedinjenog Kraljevstva – škotskom Edinburghu, sjevernoirskom Belfastu i velškom Cardiffu, kao i u drugim dijelovima zemlje.

NAJNOVIJE!