Isus obećanja strah zabrinutost
Foto: Pxhere.com

Isus nam da je obećanja kako bi nas oslobodio od straha, zabrinutosti i tjeskobe koji često preplavljuju naš život. Koja obećanja nam je Isus ostavio? 

Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vredniji od hrane, a tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Niti siju, niti žanju, niti sabiru u žitnice, i vaš ih Otac nebeski hrani. Zar vi niste mnogo vredniji od njih? (Mt 6,25-26)

U Evanđelju po Mateju imamo primjer tjeskobe vezane uz hranu i odjeću.

Čak i u Americi, gdje postoji razvijeni sustav socijalne pomoći, tjeskoba vezana uz financije i stanovanje može biti izražena. No Isus u 30. stihu kaže da to proizlazi iz nevjere u Očevo obećanje o budućoj milosti. „Malovjerni!“ Ovaj odjeljak ima barem sedam obećanja koja Isus daje kako bi nam pomogao u plemenitoj bitci protiv nevjere i dao nam slobodu od tjeskobe.

OBEĆANJE 1:

„Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vredniji od hrane, a tijelo od odijela?“ (Mt 6,25)

S obzirom na to da je vaše tijelo i vaš život puno kompleksniji i teži za održavati od hrane i odjeće, a Bog vam je, zapravo, stvorio i dao oboje, onda je zasigurno sposoban i voljan providjeti hranu i odjeću za vas.

Štoviše, bez obzira na to što se dogodilo, Bog će podići vaše tijelo jednog dana i očuvati vaš život za vječno zajedništvo s Njim.

VIDI OVO: Molitva protiv straha i napada panike

OBEĆANJE 2:

„Pogledajte ptice nebeske! Niti siju, niti žanju, niti sabiru u žitnice, i vaš ih Otac nebeski hrani. Zar vi niste mnogo vredniji od njih?“ (Mt 6,26)

Ako je Bog voljan i sposoban hraniti tako nevažna stvorenja kao što su ptice, koje ne mogu ništa učiniti da bi uzgojile svoju hranu – kao što to vi možete poljodjelstvom – onda će On zasigurno providjeti što trebate, jer vi vrijedite puno više nego ptice.

OBEĆANJE 3:

„Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan lakat? I za odjelo, što se tjeskobno brinete?“ (Mt 6,27-28)

Ovo je obećanje koje vrijedi za sve – jednostavno obećanje stvarnosti: tjeskoba vam neće donijeti ništa dobro. To nije glavni argument, ali ponekad moramo biti strogi prema sebi i reći: „Dušo, ovo uzrujavanje apsolutno je nepotrebno. Ne samo da meni kvariš dan već i mnogim drugim ljudima. Prepusti to Bogu i nastavi sa svojim poslom.“
Tjeskoba ne postiže ništa što se isplati.

OBEĆANJE 4:

„Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Niti siju, niti žanju. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj nije zaodjenuo kao jedan od njih. Pa ako tako Bog odijeva poljsku travu koja danas jest, a već se sutra baca u peć, zar neće mnogo radije vas, malovjerni?!“ (Mt 6,28-30)

U usporedbi s ljiljanima u polju, vi ste Bogu važniji jer ćete živjeti vječno i donijeti mu vječnu slavu.

Osim toga, Bog ima toliko obilje kreativne energije i brige da je izlijeva na cvijeće koje traje samo nekoliko dana. Zato će zasigurno iskoristiti istu tu energiju i kreativne vještine na svojoj djeci koja će živjeti s Njim zauvijek.

OBEĆANJE 5:

„Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno.“ (Mt 6,31-32)

Nemojte misliti da Bog ne zna vaše potrebe. Zna svaku od njih. I on je vaš „nebeski Otac“. On ne gleda na vas ravnodušno, iz daljine. Njemu je stalo do vas. Na vrijeme će providjeti za svaku vašu potrebu.

VIDI OVO: 11 biblijskih stihova koje trebate pročitati kada se osjećate tjeskobno i zabrinuto

OBEĆANJE 6:

„Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati!“ (Mt 6,33)

Ako dajete sebe za Njegove ciljeve u ovome svijetu radije nego da se uzrujavate zbog osobnih materijalnih potreba, On će se pobrinuti da imate sve što trebate kako biste činili Njegovu volju i donijeli mu slavu.

To je obećanje slično onome u Rimljanima 8,32: „On koji čak nije poštedio vlastitog Sina, već ga predao za sve nas, kako nam neće dati sve ostalo s njime?“

OBEĆANJE 7:

„Dakle, ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.“ (Mt 6,34)

Bog će se pobrinuti da ni jedan dan ne budete kušani više od onoga što možete nositi (1 Kor 10,13). On će raditi za vas, tako da će „snaga tvoja [biti] kao dani tvoji“ (Pnz 33,25).

Ni jedan dan neće imati više nevolje negoli je možete podnijeti; i svaki će dan imati dovoljno milosrđa za stres toga dana (Tuž 3,22-23).

Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.