Čije je tumačenje Biblije najispravnije?

Danas smo kao vjernici često suočeni s pitanjima poput: „Postoji toliko različitih tumačenja onoga što Biblija zapravo uči. Kako da znamo koje je krivo a koje pravo?“

Često nam takva pitanja postavljaju drugi, a ako smo iskreni i ozbiljno shvaćamo Božju riječ te želimo znati što ona zaista naučava, često si ih postavljamo i sami. Kako nam u ovakvim pitanjima mogu pomoći riječi apostola Pavla upućene njegovom učeniku Timoteju?

Uzorom neka ti budu zdrave riječi koje si od mene čuo u vjeri i ljubavi u Kristu Isusu. Lijepi poklad čuvaj po Duhu Svetom koji prebiva u nama. (2. Tim 1, 13-14)

Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti. (2. Tim 2, 1-2)

Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučeni da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu. (2. Tim 3, 14-15)

Mada nas kao vjernike Duh Sveti vodi u razumijevanju Svetog pisma, kršćani se često ne slažu oko onoga što Biblija zapravo naučava. To je tako iz nekoliko razloga… Prvo, svi ljudi, pa i najveći umovi skloni su napraviti pogreške u elementarnoj logici. Drugo, svi ljudi su limitirani u svojoj percepciji i iskustvu pa smo skloni napraviti i empirijske pogreške. Nitko od nas nije u stanju savršeno obujmiti sve podatke koje nam  iznosi Sveto pismo. Treći razlog zbog kojega se ne slažemo u tumačenju Svetog pisma su naše vlastite predrasude. Često jednostavno ne želimo prihvatiti i vjerovati ono što nas Pismo uči, već mu želimo nametnuti svoje vlastite stavove. Najvažniji razlog zašto se ne slažemo, mada nas Duh Svet uvodi u svaku istinu, jest naša grešnost. Nitko od nas nije potpuno predan i poslušan vodstvu Duha u tumačenju Pisma.

Naravno, naša grešnost i  toliko različitih interpretacija Svetog pisma nas ne treba pokolebati u uvjerenju da je ono Božja riječ. Razlike u interpretaciji i naša subjektivnost imaju vrlo malo ili nimalo veze s tim uvjerenjem. Ustav je i dalje temeljni zakon jedne zemlje iako može postojati više različitih interpretacija. No ustvrdivši da je Sveto pismo Božja riječ, riješili smo samo polovicu problema. Tim više moramo ozbiljno nastojati da saznamo što nas Pismo uistinu uči. Sada smo došli do mjesta gdje nam riječi apostola Pavla mogu zaista pomoći!

Što ćemo učiniti ako se u dva liječnika međusobno ne slažu u pogledu dijagnoze i načina kako treba liječiti našu bolest ? Prvo što trebamo učiniti jest da odemo kod trećeg stručnjaka i zatražimo njegovo mišljenje. Zatim ćemo pomno provjeriti  obrazovanje, iskustvo i kredibilitet svakog od liječnika i onda odlučiti kome možemo najviše vjerovati. U tome trebamo biti vrlo pažljivi jer se radi o našem zdravlju i životu. Koliko više trebamo biti pažljivi kada se radi o vječnim istinama koje nam donosi Božja riječ? Na isti način kao u navedenom primjeru ne trebamo olako vjerovati svakoj interpretaciji Svetog pisma, već se trebamo vrlo pažljivo zapitati tko je ta osoba koja nam iznosi interpretaciju? Kakav je njezin kredibilitet i obrazovanje? Koliko je ta osoba posvetila vremena ozbiljnom discipliniranom studiranju Svetog pisma?  Tada ćemo moći reći da znamo od koga smo sve poučeni i da ćemo ostati u onome u čemu smo poučeni, kao što je to mogao i Timotej.

Naravno da svaki čovjek ima i više nego pravo samostalno čitati i proučavati Sveto pismo, no time imamo i veliku odgovornost da ga interpretiramo ispravno. Pravo da sami čitamo Sveto pismo nam ne daje i slobodu da ga interpretiramo kako želimo. Trebamo imati na umu da mada  može postojati mnogo različitih primjena Svetog pisma u životu, ipak postoji samo jedno ispravno tumačenje. Ja sam osobno svjestan svojih ograničenja kada je tumačenje Pisma u pitanju i rado ću se konzultirati s onima koji mi mogu biti uzori zdrave riječi, koji su me podobni poučiti. Kada se konzultiramo s onime što su naučavali veliki umovi u kršćanskoj povijesti, vidjet ćemo velik stupanj slaganja među njima u mnogim važnim pitanjima, i to će nam dati dodatnu sigurnost da hodimo po istini Božje riječi.

Autor: Jasmin Koso

NAJNOVIJE!