”ČISTI GENOCID”: Više od 6.000 kršćana u Nigeriji ubijeno, uglavnom žena i djece

Kršćanski čelnici u Nigeriji kažu da kršćani u toj državi proživljavaju “čisti genocid”, budući da su od siječnja ove godine stočari Fulani ubili više od 6.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

“Ono što se događa u državi Plato i drugim državama u Nigeriji je čisti genocid koji moramo odmah zaustaviti”, tvrde iz Kršćanskog udruženja Nigerije, kao i čelnici kršćanskih denominacija u državi Plato, u priopćenju za medije objavljenom prošlog tjedna.

Čelnici crkava izjavili su kako “preko 6.000 osoba, uglavnom djece, žena i odraslih, zlsotavljaju i ubijaju u noćnim napadima naoružani stočari Fulani”, što je potaknulo njihov vapaj nigerijskoj vladi “da se zaustavi taj besmislen pokolj u zemlji te izbjegne stanje potpune anarhije u kojoj su ljudi prisiljeni da se sami brane.”

U priopćenju se također proziva međunarodna zajednica, kao i UN, da zaustave napade pastira, bojeći se da se mogu proširiti i na druge zemlje.

“Posebno smo zabrinuti zbog rasprostranjene nesigurnosti u zemlji u kojoj se svakodnevno odvijaju bezobzirni napadi i ubojstva od strane naoružanih Fulana, razbojnika i terorista u našim zajednicama”, dodali su.

Ukazuju na nekoliko nedavnih napada, uključujući pokolj više od 200 ljudi, uglavnom kršćana, krajem lipnja u napadima koje su proveli pastiri na poljoprivrednicima u blizini mjesta Jos.