NaslovnicaDuhovnostŠto je čistilište i nalazi li se u Bibliji?

Što je čistilište i nalazi li se u Bibliji?

Čistilište je stanje ili mjesto u kojem se duše pokojnika pročišćavaju od grijeha. Što je doista čistilište i nalazi li se u Bibliji

Kad ljudska duša umre, putuje li stvarno na privremeno mjesto da se pročisti? Može li se duša „pročistiti“ prije ulaska u puninu Neba? Bilo da vjerujete u čistilište ili ne, ta povijesna doktrina o njegovom postojanju je intrigantna.

Čistilište je sastavni dio rimokatoličke vjere, ali što Biblija kaže o tome? I kako se protestanti trebaju s ljubavlju odnositi prema katolicima u vezi te doktrine? Pogledajmo kako se danas shvaća ta ideja, kao i što su teolozi poput Augustina i Martin Luthera rekli o tome.

Čistilište: Što je to?

Prema rječniku, čistilište je „stanje ili mjesto u kojem se duše onih koji umru… pročišćavaju… od grijeha“. U osnovi, čistilište je dio katoličke vjere u kojoj se događa „konačno očišćenje“ kako bi se „postigla svetost potrebna za ulazak u raj…“ (Katekizam Katoličke crkve, CCC 1030-31).

Poznati teolog Augustin – kojeg se smatra ranim ocem kršćanstva – zagovarao je molitvu za pokojne. Smatrao je da molitva uklanja posljednje tragove grijeha nakon što čovjek premine. Prema Catholic Online, sv. Augustin je vodio život alkoholizma i seksualnog nemorala. Je li mogla Augustinova unutarnja krivnja zbog osobnih iskustava s grijehom dovesti do prihvaćanja ideje čistilišta? Moguće.

Tridentsko vijeće

Godine 1545., kao odgovor na Martina Luthera i njegovu protestantsku reformaciju, Rimokatolička je crkva osnovala komisiju za procjenu dubokih razina korupcije, uključujući prodaju oprosta i podmićivanje. U to vrijeme, Tridentsko vijeće potvrdilo je doktrinu čistilišta.

„Pod katoličkim naukom, svaki grijeh mora biti pročišćen bilo ovdje na zemlji ili poslije smrti u stanju zvanom čistilište… Vijeće je potvrdilo nauku o čistilištu i proklelo svakoga tko bi tvrdio „da je nakon što se primi milost opravdanja, krivnja toliko otpisana i dug vječne kazne toliko izbrisan za svakog pokajničkog grešnika, da nikakav dug od privremene kazne ne ostaje za podmirenje“, izvijestio je The Gospel Coalition.

Podržava li Biblija čistilište?

Vrlo popularni papa Ivan Pavao II., uz potporu talijanskog Vatikana, objavio je drugo izdanje katekizma Katoličke crkve 1997. godine. Navodi da je molitva za mrtve bila neophodna:

Svi koji umru u Božjoj milosti i prijateljstvu, ali još uvijek nisu savršeno očišćeni, doista su sigurni u vječno spasenje; ali nakon smrti podvrgavaju se pročišćavanju, kako bi postigli svetost potrebnu za ulazak u radost neba. (CCC 1030).

VIDI OVO: Zašto protestanti ne vjeruju u Čistilište?

Predani katolici također koriste poslanicu 1. Korinćanima kako bi podržali svoja uvjerenja o čistilištu.

„Izgori li čije djelo, štetovat će. A on sam spasit će se, ali tako kao kroz oganj“ (1. Kor 3,15).

Čistilište – što je Isus rekao?

Isus nije spomenuo ništa o postojanju čistilišta. Zapravo, Isus je govorio više o stvarnosti pakla nego o doktrini čistilišta.

Za vrijeme raspeća, Isus je dao duboki odgovor umirućem lopovu.

„I govoraše Isusu: ‘Sjeti me se, Gospodine, kada dođeš u kraljevstvo svoje.’ I reče mu Isus: ‘Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju’“ (Luka 23,42-43).

Isus je začetnik i dovršitelj naše vjere. Isusove su riječi istinite. Ako je rekao „danas“, onda je to mislio.

U Mateju 13,49, Isus je govorio o tome što će doći na kraju crkvenog doba – anđeli će odvojiti zle ljude od pravednika. Matej 13,50 nastavlja da će zli biti bačeni u ognjenu peć gdje će biti plač i škrgut zubi. Ovaj stih ne podržava nauk o čistilištu.

Čistilište Biblija
Foto: Wikipedia

Pročišćavajuća vatra događa se ovdje na Zemlji

Malahija 3,3 kaže: „I zasjest će kao onaj koji tali i pročišćava srebro; i očistit će sinove Levijeve i pročistit će ih kao zlato i srebro, da bi prinos GOSPODU prinosili u pravednosti.“

U kontekstualne svrhe, biblijski čitatelji moraju razmotriti ono što je napisano u prethodnom stihu: „Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će se održati kad se on pojavi? Jer on je kao oganj ljevačev i kao sapun peračā“ (Malahija 3,2).

Svaki dan u životu Kristovih sljedbenika jest dan kada nas Krist duhovno pročišćava. Duhovno pročišćavanje je cjeloživotni proces koji se događa dok živimo i dišemo na zemlji.

Izazovne okolnosti nas pročišćavaju i usavršavaju

„Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost. Ali neka ta postojanost bude na djelu savršena, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka“ (Jakovljeva 1,2-4).

Budući da Duh Sveti potiče takva pitanja u vašem srcu, razmislite o njima kao pročišćavajućim kušnjama i „smatrajte to svom radošću“.

  • Jesam li mogao reagirati na blaži način?
  • Jesam li služio drugima bez prigovora?
  • Je li gorčina prouzročila gnjev prema drugima?
  • Sudim li hod nedavnog obraćenika?
  • Pokazujem li Kristovu ljubav drugima?

„Vatra“ će doći svakom vjerniku jer nas ovaj život ne oslobađa od poteškoća. Izazovne okolnosti nas pročišćavaju i usavršavaju.

VIDI OVO: Potvrđuje li 1. Korinćanima 3,15 postojanje čistilišta?

Kako trebamo odgovoriti katolicima?

Pogledajmo stih koji katolici koriste kako bi podržali čistilište:

„Izgori li čije djelo, štetovat će. A on sam spasit će se, ali tako kao kroz oganj“ (1. Korinćanima 3,15).

Važno je sagledati ovaj stih u kontekstu. Apostol Pavao je koristeći analogiju napisao da su vjernici „graditelji“ čiji je temelj Krist:

„Svačije će se djelo očitovati. Dan će ga naime pokazati, jer će se u ognju otkriti. I svačije će djelo, kakvo god bilo, oganj iskušati. Ostane li komu djelo što ga je nadogradio, primit će plaću“ (1. Korinćanima 3,13-14).

Nakon smrti, nema djela. Ako čistilište postoji, kakvo je „djelo“ učinjeno?

Mi smo živa svjedočanstva

Dok smo živi, mi smo živa svjedočanstva. Mi smo Božje djelo. Pokazujemo li drugima Božju ljubav? Živimo li na takav način da se drugi pitaju: „Zašto ste tako sretni? Zašto ste tako pozitivni?“

Krist u nama će osvjedočiti izgubljene. Na taj način „gradimo“ Kraljevstvo Božje.

Čistilište zahtijeva nešto izvan i više od dovršenog Isusovog djela na križu kako bi nas učinilo pravednima pred Bogom.

Autorica: Jessica Galán; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com