Liječnici otkrivaju: Čokolada pomaže bolje nego sirup za kašalj

Čokolada, kao i med, oblikuje zaštitni sloj u grlu, te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja.

Nekoliko liječnika je potvrdilo teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema s disanjem te problema s kašljem.

Za The Sun je govorio Alyn Morice, doktor za kardiovaskularne i dišne bolesti, koji je objasnio zašto on vjeruje u teoriju sa čokoladom.

On kaže kako je proveo istraživanje u kojem je sudjelovalo 163 ljudi koji su osjetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašlja nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno, prenosi Klix.

PROČITAJTE: RECEPT: Pomiješajte banane i vodu i izliječite dječji kašalj

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom sveučilištu otkrili kako kakao ima veći utjecaj na liječenje kašlja nego sirupi.

“Postoje dvije mogućnosti zašto čokolada može smanjiti tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, oblikuje sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj”, kaže Morice.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke živaca koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, te da se zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

NAJNOVIJE!