Crkva svaku večer otvara vrata beskućnicima da u njoj prenoće

Mnogi beskućnici svaku večer dolaze u ovu crkvu!

Prije otprilike 15 godina crkva sv. Bonifacija u San Franciscu započela je s otvaranjem vrata za beskućnike kojima je trebalo sklonište.

Svećenik Louis Vitale iz crkve zajedno s aktivistom lokalne zajednice Shelly Roder, započeo takozvani Projekt Gubbio 2004. godine.

Stotine beskućnika svaki dan prolaze kroz ovu crkvu, koriste klupe za spavanje i pokrivače od osoblja.

“Nema pitanja koja se postavljaju kad naši gosti uđu u crkve; u pokušaju uklanjanja svih zapreka za ulazak, nema papira za prijavu ili formulara koje moraju popuniti. Nitko nikad nije bio odbačen; svi su pozdravljeni, poštovani i tretirani dostojanstveno”, stoji na web stranici Gubbio projekta.

Predstavnik Gubbio projekta je rekao: “Ovo šalje moćnu poruku našim bližnjima – oni su u suštini dio zajednice, da ne budu izbačeni kada oni koji imaju domove dođu na bogoslužje. Također šalje poruku onima koji sudjeluju u misi – da zajednica uključuje umorne, siromašne, one s mentalnim bolestima i one koji su mokri, ozebli i prljavi”.

Jedna od primarnih pritužbi koje ljudi često imaju kod skloništa za beskućnike je da oni izgledaju kao zatvori, a možda su i vrlo opasni. Ipak, čini se da je projekt Gubbio drugačiji.

95 posto ispitanika tvrdi da se osjeća sigurno u projektu Gubbio i da se beskućnici koji prolaze ne tretiraju kao zatvorenici u suprotnosti s mnogim drugim skloništima.

Čini se da ova crkva izvršava Isusove riječi: Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni. (Matej 25,35-36)