Je li crna koža posljedica Hamovog prokletstva?

”Crna” (tamnosmeđa) koža je zapravo samo jedna od kombinacija nasljednih čimbenika. Ovi čimbenici, iako ne u toj kombinaciji, postojali su u početku kod Adama i Eve.

Vjerovanje da je boja kože crnih ljudi posljedica Hamovog prokletstva nigdje se ne naučava u Bibliji. Osim toga, nije bio proklet Ham, već njegovi sin Kanaan (postanak 9,18.25; 10,6). A Kanaanovi potomci vjerojatno su bili srednje smeđi (Postanak 10,15-19), a ne crni.

Lažan nauk o Hamu korišten je za opravdanje robovlasništva i sličnih nebiblijskih praksi. Tradicionalno se vjeruje da su afrički narodi uglavnom Hamiti jer se vjeruje da su Kušiti (Kuš je bio Hamov sin: Postanak 10,6) živjeli na području današnje Etiopije.

Knjiga Postanka sugerira da je do raspršenja vjerojatno došlo po obiteljskim skupinama i moguće je da su Hamovi potomci bili u prosjeku tamniji od npr. Jafetovih.

VIDI OVO: Tko je bio prvi crnac u Bibliji?

Međutim, jednako je lako moguća i obrnuta situacija. Rahaba, spomenuta u Isusovom rodoslovlju u prvog poglavlju Evanđelja po Mateju, bila je Kanaanka. Bila je potomak Hama i mora da je bila udana za Izraelca.

Bog je odobrio taj brak i time pokazao da je ”rasa” kojoj pripada uopće nije bitna, već je bitno što je povjerovala u pravoga Boga. Ruta, Moapka, također se pojavljuje u Kristovom rodoslovlju. Svoju vjeru u Boga izrazila je prije udaje za Boaza (Ruta 1,16). Bog se protivi jedino istospolnim ”brakovima” i brakovima Božjeg naroda s nevjernicima.

Autori: Don Batten, David Catchpoole, Jonathan Sarfati i Carl Wieland; iz knjige ”Pitanja o postanku” (Creation Ministries)

NAJNOVIJE!