7 čudnih simptoma bolesne jetre

Mnogi simptomi bolesne jetre se na početku ne primjećuju, a neki od njih su vrlo čudni.

Jetra je sposobna obnoviti oštećene stanice, ali nakon trajnog oštećenja, ove stanice neće se oporaviti, što može dovesti do ciroze. Kada se to dogodi, znaci i simptomi oštećenja jetre bit će znatno ozbiljniji.

Mnogi simptomi koji upućuju na ozbiljne probleme s jetrom su toliko nespecifični da ih mnogi u početku čak i ne primjećuju.

Ovih sedam čudnih simptoma ukazuju na bolesnu jetru!

1. Svrab kože

Vjerojatno nećete uzimati svrab kože kao ozbiljno stanje sve dok ne dođe do osipa. No, do svraba kože može doći i kada se žučni sokovi nađi u krvotoku zbog oštećenja jetre. Kada je vaš žučni kanal blokiran, žučni sokovi stagniraju i vraćaju se u krvotok. Oni se akumuliraju ispod kože i izazivaju svrab.

2. Pauk vene

Ovo su male kapilare razgranate u obliku pauka ispod kože. Uzrokovane su povišenim estrogenom u tijelu, što je indikacija da jetra ne funkcionira ispravno i da ne metabolizira vaše hormone. Ovo stanje se pojavljuje najčešće na licu i nogama, zbog proširenja arteriola.

PROČITAJTE: 6 znakova da vaša jetra pati zbog nezdravog načina života

3. Česte ozljede i krvarenja

Ako utvrdite da imate povrede češće nego prije i da intenzivnije krvarite nakon što zadobijete povredu, to može biti znak da vaša jetra nije zdrava. Naime, proteini koje trebate kako bi se vaša krv pravovremeno zgrušala više se ne proizvode u dovoljnim količinama.

4. Loš zadah

Loš zadah može ukazivati ​​na mnoge zdravstvene probleme, kao što su upala sinusa ili bolesti desni, ali to može biti i ozbiljan znak koji ukazuje na oštećenje jetre. Neugodan miris iz usta tokom otkazivanja jetre također je poznat kao fetorski hepatitis. Naime, javlja se neugodan miris u izdisaju koji je uzrokovan visokom razinom dimetilsulfida koji se javlja u vašoj krvi kada patite od ciroze jetre.

5. Hiperpigmentacija lica

Neobično smeđa pigmentacija na licu može se pojaviti ako jetra radi sporo ili nikako ne radi. Kada jetra ne funkcionira pravilno, estrogen u sistemu se povećava. Ovo oslobađa supstancu tirozinazu, enzim koji sadrži bakar, kako bi se proizvelo još melanina, tj. pigmenta koji izaziva izraženost mrlja na licu ili na drugim dijelovima tijela.

PROČITAJTE: Opasni i skriveni znakovi koji upozoravaju da je vaša jetra puna toksina

6. Crveni dlanovi

Crveni dlanovi koji vas svrbe također mogu biti znak oštećenja jetre. Ovo stanje se javlja kao posljedica abnormalne razine hormona u krvi.

7. Manjak koncentracije

Dvije najznačajnije funkcije jetre su detoksikacija i davanje energije tijelu. Kada je krv preopterećena toksinima, što je posljedica oboljenja jetre, mozak može biti direktno pogođen. Ako uparite to sa sporom metabolizacijom energije, doći ćete do odgovora zašto se brzo umarate i zašto gubite koncentraciju.

IZVOR:Klix.ba