Kako čuvati svoje srce zdravim?

Kako čuvati svoje srce zdravim?
Foto: Unsplash

Svoje srce moramo čuvati zdravim, jer okruženi smo grijehom i zlom koje nas želi uprljati i odvojiti od Boga.

Riječ “srce” koristi se na mnogo različitih načina. Možemo se pozivati ​​na naše fizičko srce, ono koje pumpa krv po cijelom tijelu i održava nas živim. Na kartone crtamo srca i darujemo ih onima koje volimo za Valentinovo… Ali Biblija drugačije koristi riječ “srce”.

U Bibliji je “srce” srž osobe. Odnosi se na to tko smo, naš identitet. To unutarnje “ja” uključuje naše misli, želje, osjećaje, osobnost, motive, namjere i izbore koje donosimo. To je ono što nas pokreće. 

Kao što se u vodi različito odražava lice od lica, tako i u srcu čovjek od čovjeka. (Mudre izreke 27, 19)

VIDI OVO: Duhovno zdravlje je važnije od fizičkog, a evo i zašto

Svaki čovjek treba promjenu u srcu

Kao bića stvorena od Boga, stvorena na Njegovu sliku, pozvani smo ljubiti Boga svim srcem.

Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! (Ponovljeni zakon 6, 5)

Ali zbog pada, naša srca nisu onakva kakva bi trebala biti. Rođeni smo s grešnim srcima. Naše misli, želje, namjere i izbori nisu usredotočeni na Boga; radije živimo za sebe. Slijedimo svoje vlastite čežnje i želje.

Biblija uči da su nam potrebna nova srca kako bismo spoznali Boga i pokoravali mu se.

“Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe.” (Ezekiel 36, 26-27)

To je ostvareno Kristovim djelom u naše ime (Efežanima 2). Postali smo novi kroz ono što je učinio Krist i pomoću Duha koji djeluje u našim srcima da nas preobrazi.

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova koji otkrivaju tko smo u Kristu

Iako su nam se srca očistila i postala nova, i dalje se borimo protiv grijeha. Još uvijek živimo u svijetu obojenim grijehom, gdje iskušenja obiluju, gdje prisutnost grijeha ostaje u nama i gdje zlo još uvijek ključa. Sve ove sile utječu na nas. Iako je Isus dobio rat za naše srce, sukobi i dalje ostaju. Živimo ostatak života boreći se protiv zlih utjecaja.

Iako imamo novo srce, moramo ga čuvati.

Čuvaj svoje srce

A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život. (Mudre izreke 4, 23)

Budući da je srce srž onoga tko smo, moramo biti budni da zadržimo čisto srce. Što to znači?

1. Moramo biti svjesni onoga što se događa u našem srcu. U kršćanskom životu nema pasivnosti. Svaka akcija koju poduzimamo, svaka riječ koju izgovorimo, svaki cilj kojem težimo, svaki odgovor koji damo dolazi iz našeg srca (Luka 6, 45). To znači da moramo biti svjesni sadržaja svog srca. Kakve su naše misli, želje i motivi? Čemu živimo u tihim trenucima našeg dana? Za čim više čeznemo?

2. Moramo čuvati svoje srce kao Kristovo prebivalište. Krist je Gospodar našeg srca. Ne možemo dopustiti da bilo što drugo uđe i učini naše srce svojim domom. Moramo učiniti sve što je potrebno da bismo ga zadržali za Krista.

Grešna strana našeg srca traži druge gospodare koje će štovati, a ne Boga. Život tražimo u drugim ljudima, stvarima, okolnostima i iskustvima, a ne u Kristu. To znači da u srcu moramo biti oprezni za idole. Takvi idoli mogu uključivati ​​uspjeh, odnose, novac, utjecaj, zdravlje i ljepotu i još mnogo toga. Moramo zamoliti Boga da nam pomogne da ih iskorijenimo i zamijenimo većom ljubavlju prema Kristu.

3. Moramo čuvati srce zdravim. Vodimo brigu o svom fizičkom srcu pravilnom prehranom, odmaranjem i vježbanjem. Isto radimo i sa svojim duhovnim srcem. Moramo ga hraniti zdravom prehranom Božje Riječi, u kojoj nalazimo mudrost za život. Božja Riječ oblikuje naše misli, emocije, želje i namjere.

Duh koristi Božju Riječ kako bi osudio grijeh u našim srcima i potaknuo nas na pokajanje. To uključuje redovito čitanje, proučavanje i izvršavanje Riječi. To uključuje sudjelovanje na bogoslužjima gdje čujemo Božju Riječ koja se propovijeda i uči. Svoja srca držimo zdravim tako što ćemo boraviti u Kristu kroz molitvu i tražiti Njegovu milost i mudrost u našem životu. Molitva nas podsjeća da smo ovisni o Njemu. Pomaže nam da predajemo svoje srce Njegovoj volji i putovima.

4. Moramo se pripremiti za bitku kako bismo zaštitili svoje srce. U ovom životu ostajemo u ratu i uvijek moramo biti na oprezu. Ne samo da se borimo protiv grijeha u vlastitom srcu, već postoje i duhovne sile koje uvijek djeluju protiv nas. Što je naše srce zdravije, budnije ćemo biti upozoravani na takve napade. Biblija nas uči što moramo učiniti da se pripremimo za takve napade.

Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. (Efežanima 6, 11-12)

VIDI OVO: 11 načina kako se boriti i pobijediti u duhovnim bitkama

Takav oklop uključuje pojas istine, prsluk pravednosti, cipele evanđelja mira, štit vjere, kacigu spasenja i mač Duha, što je Božja Riječ.

Naša je zadaća brinuti o zdravlju našega srca, a Bog će dovršiti djelo koje je započeo u nama.

Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do Dana Krista Isusa. (Filipljanima 1, 6)