Današnji sveci su svi oni koji iskreno vjeruju u Isusa Krista. Vjernici nisu sveci jer su savršeni; vjernici su sveci jer vjeruju u Isusa. 

„Pavao i Timotej, sluge Krista Isusa, svima svetima u Kristu Isusu koji su u Filipima, s nadglednicima i poslužiteljima“. (Filipljanima 1, 1) 

Lako je, kada čitamo poslanice, preskočiti uvodne dijelove kao da oni za nas nemaju važnost. No to ne bismo trebali činiti. U Filipljanima 1, 1, na primjer, apostol Pavao otkriva vrata prema životu sreće. 

No ta sreća ne nalazi se u emocionalnom vrhuncu, zbog iskustava ili užitka. Umjesto toga, sreća je u duboko ukorijenjenoj vjeri i pouzdanju u Gospodina. 

Pavao započinje govoreći: „Pavao i Timotej, sluge Krista Isusa, svima svetima u Kristu Isusu koji su u Filipima, s nadglednicima i poslužiteljima“. Ako želite biti sretni, onda budite svetac. Prije nego što pomislite kako vi to ne možete biti, trebate najprije razumjeti značenje te riječi. Ona je usporednog značenja s riječju ”vjernik”. 

VIDI OVO: Tko su sveci ili sveti ljudi koji se spominju u Bibliji?

Djela apostolska 9, 13 daju nam drugi primjer ovoga. Kada Gospodin govori Ananiji neka ode moliti za novoobraćenog Savla iz Tarza (koji kasnije postaje Pavao), Ananija odgovara: „Gospodine, čuo sam puno o tom čovjeku, o tome koliko je zla nanio Tvojim svetima u Jeruzalemu“. Primijetite da Pavao govori: „Svim svetima u Isusu Kristu“.

To znači da, kao kršćani, nismo pravedni zbog onoga što činimo. Pravedni smo zbog onoga što je Isus Krist učinio za nas. On je svoju pravednost položio, takoreći, na naše ”bankovne račune”. To se zove opravdanost. Mi stojimo pravedni ispred Boga. 

No, živjeti pravednim životom je druga priča. To je ono gdje je u glavnoj ulozi posvećenje. Posvećenje znači živjeti naše opravdanje. Biblija nam govori: „Ako je dakle tko u Kristu, to je on novo stvorenje, to je staro prošlo, gle, sve je novo postalo“. (2. Korinćanima 5, 17) 

Vjerujete li u Isusa Krista? Ako da, onda ste svetac. Vjernici nisu sveci jer su savršeni; vjernici su sveci jer vjeruju u Isusa. 

Autor: Greg Laurie; Izvor: Harvest.org