Zaista je mali broj Božje djece koji ovo shvaća i isprobava. Mi ne bismo trebali davati zbog toga što očekujemo da ćemo primiti, iako je Božji zakon da oni koji daju isto tako i dobivaju. To se upravo tako i događa.

Dopustite mi podsjetiti vas van na neka divna obećanja iz Božje riječi, koja se odnose upravo na ovaj predmet. Čitajte ih riječ po riječ, sve dotle dok ne shvatite njihovo značenje. Ima bar pet takvih odlomaka.

“Tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti.” (2. Korinćanima 9, 6).

Apostol nam ovdje govori o jednom običnom i dobro poznatom zakonu prirode. Svatko će se složiti s tim da ako želimo bogatu žetvu, moramo posijati i određenu količinu sjemena. Tako dakle, ono što vrijedi za prirodno kraljevstvo, vrijedi i za duhovno. To je isto kao i biskupov prilog.

Poslije bogoslužja koju je upravo održao, episkop je stavio jedan novčić u kutiju na vratima, misleći da je to prilog za siromašne. Kada je biskup krenuo, pritrčao mu je svećenik i dao mu jedan novčić. “Za što je to?”, upitao je biskup. “To je za vašu službu, velečasni, mi uvijek damo propovjedniku ono što se našlo u kutiji.” Biskup se okrenuo i otišao bez riječi. Malo kasnije, njegov mali sin koji je bio s njim upitao ga je: “Tata, da si stavio više, zar ne misliš da bi dobio više?” Dakle, trudite se sijati više.

“Tko dijeli obilato, sve više ima, a tko škrtari, sve je siromašniji. Podašna duša nalazi okrepu, i tko napaja druge, sam će se napojiti.” (Izreke 11,24-25).

Posijati znači i požnjeti. Čuvati više nego što bi trebalo, znači pozivati ​​siromaštvo. Kada su Izraelci sakupili više mane nego što im je bilo potrebno, ona se pokvarila. Dati, znači dobiti. Velikodušnost osigurava izobilje. Ugasiti drugome žeđ, znači biti i sam napojen. I ovo je jedan od Božjih vječnih zakona.

“Časti Jahvu svojim blagom i prvinama svega svojeg prirasta. I tvoje će žitnice biti prepune i tvoje će se kace prelijevati novim vinom.” (Izreke 3,9-10).

Ima više načina na koje možemo poštovati Gospodina. To možemo činiti i svojim imanjem. Onda će On imati najbolje od svega – prvinu od svega. Dakle, božanski zakon počinje djelovati istoga trenutka. Pune zalihe za nas, pa i obilje.

“Donesite čitavu desetinu u riznicu da u mojoj kući bude hrane. Tada me iskušajte – govori Jahve nad vojskama – neću li vam otvoriti ustave nebeske i neću li izliti na vas punom mjerom blagoslov” (Malahija 3,10).

To mnogo znači, zar ne? Bog nas poziva da Ga testiramo je li u pravu. O, kakav je to neizmjeran blagoslov, prosto nema gdje da se smjesti! To je kiša, poplava blagoslova s ​​neba. Ali najbolje od svega je to što su oni koji su to probali uvidjeli da je istinito i upravo tako.

“Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.” (Luka 6.38).

Vidite! Zar to nije ono što sam vam upravo rekao? Daj i primit ćeš. Dati, znači dobiti. Ali kako? U izobilju! Jeste li ikada čitali o takvom opisu Božjeg davanja? Prvo dobra mjera. Onda je dobro pritisni i dodaj još malo. Zatim je dobro stresi te još dodaj. Onda je prepuni dok ne počne istjecati. O, kakvog samo mi Boga imamo! Sada dolazi neopozivi, vječni Božji zakon. Mjera koju si ti upotrijebio je mjera koju Bog upotrebljava. Dragi moji slušatelji, ovo je tajna napredovanja, ovo je Božja tajna. “Dajite i dat će vam se!” Dobivate onoliko koliko dajete.

Autor: Oswald J. Smith