Depresija kod djece: Simptomi koje roditelji ne primjećuju

Neprepoznata depresija kod djece može dovesti do vrlo teškog stanja, pa čak i završiti samoubojstvom. 

Depresija se obično vezuje samo za odrasle osobe, ali i ne i za djecu. Međutim, i naši najmlađi mogu biti depresivni, čak i bebe, ali se kod njih to stanje drugačije manifestira, pa često ostaje neprepoznato.

Za djecu se vezuje radost, veselje, te ni pedijatri i liječnici opće prakse, koji su najčešće u kontaktu s djecom i roditeljima, često ne prepoznaju depresiju kod djece i adolescenata.

VIDI OVO: 10 fizičkih znakova depresije koje mnogi ne primjećuju

Depresija kod djece ima drugačiji pojavni oblik nego kod odraslih

Depresija je kod odraslih praćena gubitkom energije, zanimanja, radnog elana, neraspoloženjem, somatskim bolovima, a kod djece ljutnjom i bijesom te iritabilnošću.

Sve navedene simptome depresije imaju i djeca, ali za razliku od odraslih koji se povuku, djeca se protiv takvog stanja bore nervozom, iritabilnošću i budu ljutita. To se kod njih prepoznaje kao bezobrazluk, neodgoj, a oni se ustvari bore protiv vlastitih loših osjećaja.

Odmah nakon prometne nesreće, vodeći uzrok smrtnosti kod djece i mladih je samoubojstvo.

VIDI OVO: 5 znakova potencijalnog samoubojstva koje trebamo prepoznati

“Crne misli” kod djece trebaju “upaliti lampice za uzbunu” kod roditelja, da postoji problem s mentalnim zdravljem i je potrebno potražiti pomoć. Samoozljeđivanje ili pokušaj samoubojstva je znak ozbiljne patnje mladog čovjeka, koja nije prepoznata na vrijeme.

S jedne strane sve je više mladih kojima je potrebna pomoć psihijatra, a s druge strane kod nas je malo specijalista koji se bave tom problematikom.

NAJNOVIJE!