Djeca su blagoslov od Boga: Što znači ova biblijska izjava?

Djeca su blagoslov od Boga tako što demonstriraju mnoštvo osobina, za koje Bog želi da Njegovi sluge posjeduju.

Psalam 127 jedan je je od dva Psalma koja se pripisuju Salomonu. Drugi je Psalam 72. Ovaj Psalam podsjeća na izreke. Nudi mudrost u vezi izgrađivanja stabilnog doma i pobožne obitelji, u kojoj će Bog biti proslavljen i koja će služiti za povećavanje Božjeg kraljevstva na Zemlji.

Kao jedan od Psalama Uspona, ovaj nas Psalam podsjeća na obitelji, koje su ovisile o Bogu u svemu dok su hodočastile u Jeruzalem i da su Mu zahvaljivale na svakom blagoslovu. Jedan od tih blagoslova je Božji dar davanja potomstva: „Evo: sinovi su Jahvin dar, plod utrobe njegova je nagrada.“ (Psalam 127, 3)

Djeca su dragocjen dar od Boga

Mnogi biblijski prijevodi ovdje koriste riječ ”nasljeđe”, umjesto ”blagoslov” ili ”nagrada”. U originalnom jeziku, hebrejska riječ, koja se prevodi kao ”nasljeđe” ili ”blagoslov”, riječ ”nachalah” znači ”baština”. Salomon potvrđuje drevno bliskoistočno vjerovanje, koje kaže da su djeca dragocjen dar, kojeg je Bog dao roditeljima.

U starozavjetnim vremenima, velika obitelj s mnoštvo sinova i kćeri bila je pokazatelj Božjeg blagoslova i izražavanja božanske naklonosti. (Postanak 33, 5; Ponovljeni zakon 7, 13-14; Jošua 24, 3) U Postanku 1, 28 Bog je zapovjedio svome narodu neka ”bude plodan i neka se množi”. Nakon potopa, Bog je rekao Noi: „Plodite se i množite i zemlju napunite.“ (Postanak 9, 1) Kao Božji narod saveza, drevni Hebreji cijenili su važnost rađanja.

Gospodin je rekao Abrahamu: „Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati, i sam ćeš biti blagoslov. Blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati; sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati.“ (Postanak 12, 2-3) Tjelesna, emocionalna i ekonomska snaga i sigurnost Izraela bili su izraženi kroz velike obitelji. (Psalam 113, 9)

VIDI OVO: Molitva za djecu: Najbolje molitve za zaštitu i blagoslov djece

Djeca su izvor velike radosti

Djeca su izvor velike radosti i užitka. (Izreke 23, 24) U isto vrijeme, kada su neposlušna i buntovna, mogu uzrokovati mnoštvo boli i tuge za njihove roditelje. Nitko ne može poreći da su djeca ogromna odgovornost, no ona su također i najveća vrijednost u životu.

Odgoj djece zahtijeva ogromno ulaganje vremena, resursa i ljubavi, no rezultirajuće nagrade koje iz ovoga proizlaze su nemjerljive. Krist to priznaje: „A koji ga ne zna i radi što zaslužuje kaznu, dobit će malo udaraca. Kojemu je mnogo dano, od njega će se mnogo tražiti; kojemu je mnogo povjereno, od njega će se još više tražiti.“ (Luka 12, 48)

Umjesto da na djecu gledaju kao na teret ili prepreku, od vjernika se očekuje da djecu prihvate kao baštinu i Božji dar. (Izlazak 23, 25-26)

Salomon nastavlja: „Strelica u ruci ratnika – to su sinovi mladosti. Blago čovjeku koji njima napuni tobolac, neće se postidjeti kad se preo bude s dušmaninom na vratima.“ (Psalam 127, 4-5) Ovi stihovi opisuju oca kao ratnika i njegovu djecu kao strjelice u tobolcu. Vojnik, čiji je tobolac pun, u potpunosti je opremljen i spreman za bitku. U obiteljima koje su utemeljene na pobožnim temeljima, djeca su ključno oružje u borbi protiv sila zla u svijetu. Djeca, poput strjelica, mogu biti poslana u svijet, kako bi radila na širenju Božjeg Kraljevstva.

Gospodin je zapovjedio Izraelcima neka poduče svoju djecu putovima Božjim (Ponovljeni zakon 6, 6-7; 11, 19), kao i to da odgovornost ostaje i danas na kršćanskim roditeljima. (Efežanima 6, 4) Ono što je dobro jest to što Biblija nudi mnoštvo mudrih savjeta i uputa o tome kako odgojiti djecu na pobožan način. Završni cilj jest odgojiti mudru djecu, koja će proslavljati i častiti Boga, djecu koja će Mu služiti svojim životima. (Izreke 22, 6)

Djeca su blagoslov od Boga jer pružaju sigurnost

Djeca su također blagoslov od Boga, jer pružaju buduću zaštitu i sigurnost za svoje obitelji. U drevnom Izraelu, kućanstva s mnoštvo sinova nudila su sigurnost i zaštitu; više djece značilo je manji stupanj ranjivosti. Roditelji koji dobiju djecu kada su mladi su blagoslovljeni, jer će ta djeca odrasti na vrijeme da svojim roditeljima mogu pružiti financijsku i svaku drugu vrstu potpore. Odrasla djeca čuvaju nasljeđe svojih obitelji od onih koji se tog nasljeđa žele nelegalno dočepati i od onih koji žele financijski iskoristiti njihove stare roditelje. Oni također nastavljaju sa širenjem baštine, na buduće naraštaje.

Nadalje, djeca su blagoslov od Boga tako što demonstriraju mnoštvo osobina, za koje Bog želi da Njegovi sluge posjeduju. (Matej 18, 3-4; 19, 14; Marko 10, 14-15; Luka 18, 16-17; 22, 26; 1. Petrova 2, 2)

Salomonova izjava, koja kaže da su djeca blagoslov od Boga, ne znači da Bog nije blagoslovio parove bez djece ili da su samo dobivanje djece znak da je Bog s nama zadovoljan. To jednostavno znači da se na djecu treba gledati kao na izraz Božje dobrote i milosrđa, ne kao na prokletstvo ili nešto neugodno. Kada nas Bog odluči blagosloviti s djecom, On to čini kako bi kroz njih u naše domove donio ogromnu radost, užitak, sigurnost, zaštitu i nagradu.

Izvor: Gotquestons.org; Prijevod: Ivan H.