Djeca nisu vaš prioritet, brak je vaš prioritet
Foto: Pixabay

Brinula sam se da kada postanemo roditelji, naš brak će oslabjeti. Nisam se bojala da će to uništiti naš brak. Michael i ja smo se obećali Bogu, kao i jedno drugome da ćemo ustrajati na putu kakve god okolnosti bile. Također smo imali, i još uvijek imamo, duboko prijateljstvo i partnerstvo u našem odnosu. No, priznajem da sam imala tremu da će dijete možda nešto od toga izbaciti iz ravnoteže, tj. da će još jedno ljudsko biće samo opteretiti našu povezanost i bliskost.

I znate što?

To se upravo dogodilo.

Naša kći je rođena na našu sedmu godišnjicu braka, a njezin rođendan mi je postao simboličan: sve ono što je bilo isključivo vezano za mene i mog supruga, ono što je bilo samo naše, sve se poremetilo. Čak i našu godišnjicu braka sada moramo dijeliti.

I to je dobro.

Jer iako me ponekad iscrpljuje, roditeljstvo je dar. Božja riječ nedvosmisleno tvrdi da su djeca blagoslov od Boga (Psalam 127,3-5), da je svako dijete stvorio s namjerom (Psalam 139), te da nam djeca pokazuju sliku o tome što to znači biti velik u Nebeskom kraljevstvu (Matej 18,1-3). Vjerujem u Bibliju. Također vjerujem u svoje iskustvo – moja kći je jedan od najvećih darova koje sam ikada dobila.

No, dar je također i roditeljstvo, jer ono može ojačati naše brakove ako ciljno rastemo kao roditelji i supružnici. Ne možemo rasti kao roditelji ako ne rastemo i kao supružnici, jer bi onda i roditeljstvo i brak nazadovali. No, imati priliku da rastemo kao prijatelji i ljubavnici, kao muž i žena u toku roditeljstva? To je doista dobar dar.

Evo kako svrhovito rasti kao supružnici, čak i dok smo roditelji tim mali ljudima koji stvaraju buku po kući:

Izdvojite vrijeme samo za vas dvoje

Da, sada kada ste roditelji, postat će puno teže izdvojiti kvalitetno zajedničko vrijeme samo za vas dvoje. No, učinite te bez obzira; vaš brak je toga vrijedan.

Kada smo Michael i ja hodali, zaručili se i vjenčali prije nego što smo postali roditelji, imali smo puno vremena za provođenje zajedno. Vrijeme da istražimo arboretum. Vrijeme za razgovor tokom dugih obroka. Vrijeme da gledamo filmove i dugo spavamo. Sada kada smo roditelji (a imamo samo jedno dijete u ovom trenutku; Bog neka blagoslovi sve roditelje s više djece. Amen.) puno našeg vremena provodimo na roditeljske stvari. Hranjenje našeg djeteta, igranje s našim djetetom, čitanje našem djetetu, kupanje, čišćenje i odijevanje našeg djeteta. Njezin raspored utječe na mnogo toga što možemo i ne možemo učiniti.

Dakle, svaki tjedan izdvojimo jednu noć za izlazak. Ponekad unajmimo i dadilju i izađemo. Ponekad kod kuće pričamo, jedemo sladoled i gledamo film nakon što dijete zaspi. No, mi smo dosljedni tome da stvorimo kvalitetno vrijeme da se povežemo kako bismo mogli djelovati kao prijatelji i ljubavnici … a ne samo kao partneri u roditeljstvu.

Služite vašem suprugu, a ne samo vašoj djeci

Brinuti se o našem supružniku prije djece jednostavno je bilo lakše – zaustaviti se u trgovini i pokupiti omiljene zobene pahuljice kada nam ponestane ili natočiti auto benzinom prije nego što se isprazni. No, kada su dani ispunjeni brigom za osnovne potrebe djece, možemo se umoriti od služenja bilo kome drugome osim samima sebi.

Ipak, dar u svemu tome jest da nas roditeljstvo na svježe načine stalno podsjeća da se sve ne radi uvijek o nama. Briga za jedno ili dvoje ili desetero malih ljudi tjera nas da usmjerimo pažnju na potrebe drugih ispred vlastitih, često do mjere koju nikada prije nismo morali iskusiti. Buđenje 10 puta u jednoj noći? Naravno. Pripremanje obroka i pranje odjeće za djecu koja nemaju fine motoričke sposobnosti da to učine sami? Naravno.

Međutim, ako smo toliko iscrpljeni služeći našoj djeci da ne možemo ili ne želimo služiti svome supružniku, krenuli smo pogrešnim putem. Možda nismo u mogućnosti točiti gorivo u auto kada nam se prohtje ili pokupiti ruže na putu do kuće, ali još uvijek možemo služiti našim supružnicima na jednostavne, promišljene načine tokom tjedna. Poruka na ogledalu, ponuda da ćete pričuvati djecu kako bi joj pružili slobodnu večer ili volja da operete suđe – ovakva mala djela služenja pomažu održati brakove zdravima usred iscrpljujućih dana i godina.

Nađite pomoć kada vam je potrebna

Budimo iskreni; svi trebamo pomoć (na bezbroj načina). No, imati djecu može praktično stvoriti pritisak na bračni odnos koji tijekom vremena može postati još veći ukoliko se te stvari s namjerom ne riješe. Napetosti koje mogu nastati u braku kada se vrijeme, ljubav, pa čak i novac, moraju podijeliti na tri (ili četiri ili pet ili dvanaest dijelova), a ne na dva dijela mogu biti velike.

Nemojte kroz ovo prolaziti sami. Ako već nemate svoju malu skupinu u crkvi, pridružite se nekoj. Razgovarajte s drugim parovima o tome kako oni pokušavaju sve uravnotežiti. Pitajte za pomoć kad se vaše dijete razboli. Napravite obrok za drugu obitelj kada njima nedostaje novaca i prihvatite isto za uzvrat.

Ako razgovor s prijateljima nije dovoljan, pokušajte bračno savjetovanje. Potražite pomoć i ne pokušavajte to sami riješiti. Crkva, Tijelo Kristovo, pozvana je da se brine o vjernicima, a naši brakovi i obitelji trebaju svu brigu koju mogu dobiti. Nijedan par ne bi trebao sam prolaziti kroz intenzivan, prekrasan i težak put braka i roditeljstva. Dakle, potražite pomoć.

Snažni brakovi stvaraju snažne obitelji, i isplati se ulagati u naše brakove kako ne bismo izgubili bliskost s našim supružnikom tokom zauzetih godina roditeljstva. Koliko god bila dragocjena i vrijedna, djeca će vas ostaviti. Supružnik je onaj koji treba ostati.

Autorica: Ann Swindell; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Relevant Magazine