Dječak (13) se bori za život: Počelo je osipom i crvenim očima
Foto: Mirror.co.uk

Dječak (13) koji boluje od koronavirusa bori se za život u bolnici nakon što je bolest počela osipom i crvenim, krvavim očima.

Lewis Greig je kao prvi simptom bolesti razvio temperaturu, a budući da nije imao kašalj, roditelji su mislili da nije u pitanju Covid-19.

Ipak, stanje mu se rapidno pogoršalo, budući da je počeo ispoljavati druge simptome: osip, natečene crvene oči i povraćanje, piše Mirror.

Nesretni dječak je priključen na respirator

Ubrzo je dječak iz Škotske prevezen u bolnicu gdje je testiran pozitivan na koronavirus. Lewis je ubrzo prebačen na intenzivnu njegu u Glasgowu kada mu se stanje počelo pogoršavati toliko da je sada nesretni dječak priključen na respirator.

– Sve mu je počelo s glavoboljom, temperaturom i umorom – kaže njegova majka Karen Simpson.

VIDI OVO: Dječak (4) koji se bori s rakom je pobijedio koronavirus

– Odmah smo bili na vezi sa liječnicima koji su nam rekli da budemo sigurni da pije dosta tekućine. Ipak, za dva dana razvio je osip na rukama, a oči su mu pocrvenile i bile su krvave. Nakon tog dana probudio se u lošem stanju. Tog dana ga je pregledao liječnik i poslao nas u dječju bolnicu. Odmah smo otišli, ali kada smo stigli on nije mogao stati na svoje noge – objašnjava njegova majka.

Dječakovo stanje je kritično

Lewisovo stanje je još uvijek kritično, a njegova majka upozorava roditelje da simptomi koronavirusa kod djece mogu biti drugačiji nego kod odraslih.

– Iako vam se ne čini da je u pitanju koronavirus, bolje provjerite. Inzistirajte da ih testiraju. Jedan liječnik nam je rekao da djeca ne ispoljavaju kašalj kao odrasli kada se zaraze koronavirusom. Kod djece dolazi do upalnog procesa u organizmu zbog čega koronavirus može izgledati kao autoimuna bolest – kaže dječakova majka.

VIDI OVO: Dječak koji je ozdravio od koronavirusa naklonio se medicinskoj sestri u znak zahvalnosti

Lewis sada pravi male korake ka ozdravljenju iako mu je još uvijek potrebno dosta lijekova, a i dalje je na respiratoru.

Molimo za dječakov oporavak!