„Dijete-čudo“: Dječak rođen „bez mozga“ nastavlja prkositi svim prognozama

On je pravo čudo!

Kada su roditelji Shelly i Rob Wall otišli na ultrazvuk u 20-om tjednu trudnoće očekivali su da će vidjeti zdravog dječaka. No, ovaj par je dobio užasne vijesti – njihov je dječak imao mnogo komplikacija te je predviđeno da neće preživjeti izvan maternice.

Njihovo je dijete imalo spina difidu – bolest zbog koje se kralježnica ne može formirati što dovodi do problema sa kralježničnom moždinom i kostima kralježnice. Ako to nije bilo dovoljno loše, njihovo je dijete dijagnosticirano s bolesti koja uzrokuje da se lubanja napuni vodom.

Unatoč svim upozorenjima liječnika da se pripreme na najgore, sin ovog para je rođen živ. Nadugo nakon što je došao na svijet, nazvali su ga Noah.

Ubrzo su liječnici započeli proces izvlačenja tekućine iz mozga te su procijenili njegovo stanje. Obitelj je bila skrhana kada su saznali da je imao samo 2% moždane tvari.

No, Noah je bez problema jeo i pio. Tako da je obitelj nastavila.

Tri godine kasnije, Noah je nastavio iznenađivati sve oko sebe. Kada je išao na dugo očekivani pregled, liječnici su ostali bez riječi – njegov je mozak jako puno narastao. Nakon tri godine, Noah je imao 80% moždane tvari.

Liječnik Gregory Scott, koji se brine za Noaha, vjeruje da je pumpa koja uklanja tekućinu iz mozga omogućila moždanim stanicama da se umnože. No nije mogao medicinski objasniti kako se to umnažanje dogodilo. Bilo je to zaista čudesno.

„Mislim da nam Noahov slučaj govori da trebamo više pažnje posvetiti djeci i načinima na koji njihov mozak postiže plastičnost – njegovu sposobnost oporavljanja“, rekao je doktor Scott, „Ako naučimo kako to mozak čini, možda možemo poboljšati oporavljanje kod odraslih osoba nakon ozljede mozga – a to možemo onda primijeniti i na djecu.“

Noah sada ima 6 godina te se iznimno dobro razvio te je prešao svaku prepreku koja se našla pred njim. Nedavno je potpuno sam napisao svoje ime.

„Noah odlično napreduje – može pisati, zna kako slovkati svoje ime, može razgovarati“, rekla je Shelly Wall prošle godine.

Ujedno postaje stručnjak na svom tabletu. Odlično sudjeluje u kompleksnim razgovorima te je čak pričao pred publikom bez ikakvog straga. Prema njegovoj mami, Noah jako voli fore i šale. Ukratko, on je pravo čudo.