NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeDjevojčica (6) se otrovala opasnom biljkom iz vrta, mama poziva druge roditelje...

Djevojčica (6) se otrovala opasnom biljkom iz vrta, mama poziva druge roditelje na oprez

Djevojčica ju je dodirnula, progutala jedan dio i razvila ozbiljnu reakciju na njezin otrov.

Djevojčica (6) se otrovala opasnom biljkom iz vrta, a njezina mama putem društvenih mreža pozvala je druge roditelje na oprez.

Chavana Neuweg kaže da se njezinoj kćeri na licu prvo pojavio osip, a potom su joj natekli oko, uho i cijelo lice. Nakon toga su se javili problemi s disanjem, zbog čega su otišle na Hitnu.

“Sve je počelo kada je moja šestogodišnja kćer dobila osip na licu. Imala je snažnu alergijsku reakciju na ubode insekata, pčela i kontakt s određenim biljkama, no ovo je brzo napredovalo. Takvi osipi na njezinu tijelu nisu bili rijetki pa smo koristili uobičajene metode liječenja poput Benadryla, hladnih obloga, zobene kaše za kupke i slično”, napisala je Neuweg na Facebooku.

Međutim, ovoga puta osip se širio i počeo je poprimati ozbiljnije razmjere.

“Do sljedećeg jutra, njezine oči, uho i cijelo lice bili su natečeni te prekriveni osipom s mjehurićima. Njezine respiratorne poteškoće su eskalirale, a ona je djelovala pospano i iscrpljeno. Odveli smo je liječniku, gdje je dijagnosticirano trovanje. U to vrijeme nismo bili sigurni gdje je i kako mogla doći u dodir s otrovom. Tijekom dana se osip nastavljao širiti, a lice joj je ostalo izuzetno natečeno. Nije mogla normalno govoriti, a gotovo cijeli dan je provela u snu”, prisjetila se majka.

Kod kuće je pretražila vrt kako bi otkrila uzrok reakcije. Šokirala se kada je doznala da je njezino imanje, kao i imanja susjeda, prekriveno otrovnom kukutom. Djevojčica ju je dodirnula, progutala jedan dio i razvila ozbiljnu reakciju na njezin otrov.

Kukuta
Foto: Wikimedia Commons

Zašto je kukuta toliko opasna?

Kukuta se može naći i u Hrvatskoj, najčešće na vlažnim mjestima, uz puteve, u blizini naselja i uz živice. Poznata je po tome što su je u antičkoj Grčkoj koristili kao sredstvo za izvršenje smrtne kazne pa je smrtonosni napitak od sjemenki kukute morao popiti i grčki filozof Sokrat.

Kukuta sadrži vrlo otrovne alkaloide, a najopasniji je coniin, koji paralizira mišiće za disanje. Simptomi trovanja uključuju drhtanje, osjećaj pečenja u probavnom sustavu, pojačano lučenje sline, proširene zjenice, bol u mišićima, slabost mišića ili čak paralizu.

Osim toga, moguće su brze promjene rada srca praćene usporenim pulsom, gubitkom govora, napadima, nesvjestica ili čak komom, piše Mirror.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare