Djevojčica s autizmom bez ijedne riječi naučila cijeli razred vrijednu lekciju

Djevojčica s autizmom je uhvatila dvoje djece za ruke, a nakon toga cijeli razred naučila vrijednu lekciju. Dijete od kojeg to nitko nije očekivao ih je sve naučilo lekciju taj dan.

Objava Miriam Gynne nedavno je izašla u javnost, a u njoj ta majka govori o kapacitetu djece s posebnim potrebama diljem svijeta.

Društvo tu djecu često gleda kao hendikepiranu ili s poteškoćama u učenju, ali njezina priča otkriva da smo mi ti koji možemo naučiti vrlo važne lekcije baš od te djece. 

Napisala je: 

„Kao i svaka majka bila sam prestrašena kada je moja beba krenula u prvi razred. Dok sam ju oblačila u njezinu košulju s kravatom pitala sam se hoće li redovna škola biti pravo mjesto za nju. 

Imala sam više razloga za zabrinutost dok je odlazila taj dan, a još uvijek se nije sama znala obući niti samostalno ići na toalet, dijagnosticiran joj je autizam i selektivni mutizam, i unatoč tome što je imala viška godinu u vrtiću, ona je i dalje bila jedno od manje djece. 

Uz to ona nosi jako težak teret gdje god da ide, a ima samo pet godina. 

Često se pitam shvaćaju li profesionalci dnevni teret koji braća i sestre nose na svojim ramenima svaki dan? 

Osim što ima svoje dijagnoze, moja predivna plavooka djevojčica sestra je blizanka dječaku koji ima još veće potrebe. On ima tumore, teški autizam, probleme u ponašanju, zaostaje u razvoju te nije verbalan. Ona je sa svime time morala živjeti u toj krhkoj ranoj dobi od 5 godina. 

Kako će se nositi bez njega jer je njegova škola 22 kilometra dalje od njezine? Kako će bilo tko znati ispuniti njezine osobne potrebe ako ona ne može govoriti? Hoće li ju njezina tjeskobnost, ranjivost i malena veličina učiniti lakom metom napasnika? Hoće li joj stres kod kuće uzrokovati probleme s učenjem? 

Brinula sam se. I pitala. 

VIDI OVO: Majka autističnog dječaka: Znam što uzrokuje autizam!

Nešto se promijenilo prvi tjedan škole

No nešto se promijenilo prvi tjedan škole. Jednog mi je dana njezina asistentica za nastavu rekla da je moja posebna, krhka, tiha djevojčica zapravo promijenila cijeli razred novih početaka bez ijedne riječi. 

Ispalo je da su u njezinom razredu još dva učenika koja su jako tiha, ali iz drugih razloga: oni ne znaju engleski. Zbog lakšeg učenja moja kćer je sjedila s tom djecom da im asistentica svima može pomagati. No, nitko od učitelja nije pričao ruski i svi su još pokušavali naći najbolji način da pomognu toj grupi djece koji su zbog inkluzije stavljeni u redovan razred. 

Učiteljica je držala lekciju, a djeca su sjedila na podu. Moja djevojčica je sjedila i pozorno slušala i vratila se na svoje mjesto. Razred je trebao nacrtati sliku i napisati svoje ime na vrh papira. Dok su sva uzbuđena djeca uzimala olovke i bojice Naomi je samo sjedila. Gledala je dok se asistentica mučila da pomogne drugim dvama učenicima koji nisu razumjeli što se od njih traži. 

Dok je drugo dijete na trenutak odvuklo pažnju asistentice, Naomi je ustala sa svog mjesta i otišla do ono dvoje djece. Uzela je držač vode sa sredine stola i stavila ih pokraj njih. Tiho je uzela svako dijete za ruku i pokazala im njihovo ime, a onda im je pokazala i vrh papira. Tada je uzela bojicu i počela nježno iscrtavati njihov papir pokazujući što su svi drugi radili. 

Čekala je dok su ta djeca upijala njezine pokušaje da komunicira bez jezika, a onda su polako počeli prepisivati svoje ime i crtati. Ona ih je pogledala i nasmiješila se. I tek se tada vratila na svoje mjesto i pokušala napisati svoje ime. 

VIDI OVO: Mladić s autizmom napisao je dirljivo pismo koje je mnogima otvorilo oči

Asistentica je zaplakala, a učiteljica je samo gledala

Asistentica je zaplakala. Učiteljica je gledala. 

Dijete od kojeg to nitko nije očekivao ih je sve naučilo lekciju taj dan. Dijete dijagnosticirano s poremećajem s komunikacijom im je svima pokazalo kako zapravo komunicirati.

Ona i dalje ne zna ni jednu rusku riječ. No život s neverbalnim bratom s mnogim potrebama naučilo ju je nešto što je promijenilo cijeli njezin razred bez da je rekla ijednu riječ: ona ne treba riječi da pomogne ljudima. 

Još se uvijek brinem. No znam da u svemu s čime živi, ona nekako uspijeva pretvoriti pepeo u ljepotu. I ne mogu biti ponosnija na nju.“