NaslovnicaDuhovnostDnevno čitanje Biblije: 7 dobrobiti od čitanja Biblije kroz godinu

Dnevno čitanje Biblije: 7 dobrobiti od čitanja Biblije kroz godinu

Dnevno čitanje Biblije je najbolja odluka koju možemo donijeti. Zaronite svakodnevno u Bibliju te otkrijte sve dobrobiti!

Uobičajene odluke koje donosimo na početku svake godine odnose se na gubitak kilograma, uštedu novca, više tjelovježbe ili bolju organiziranost. Jedna od popularnih disciplina koju kršćani drže jest disciplina čitanja Biblije kroz godinu. Na internetu i u zajednicama postoje različiti planovi za cjelogodišnje čitanje Božje Riječi. 

Pismo možemo čitati kroz slijed događaja, koji u povijesne zapise ubacuje riječi proroka i pjesničke knjige ili u kanoniziranoj verziji, koja nas vodi kroz indeksni redoslijed. Koji god odabir napravili, provest će nas kroz cjelinu Riječi do kraja kalendara. 

Ono što trebamo imati na umu jest da ne trebamo staviti toliki naglasak na kalendar, da zbog njega zaboravimo razlog zbog kojeg želimo čitati. Naša je svrha upiti Očeve poruke, umjesto da sami sebi čestitamo zbog dobro obavljenog zadatka. 

Zašto bismo trebali čitati Bibliju?

Biblija je živa Božja Riječ. Niti jedna druga knjiga nije nadahnuta natprirodnom Osobom, čije same riječi daju život. Biblija nam daje mudrost. Napisani tijekom više stoljeća, Bogom-nadahnuti spisi pružaju rješenje za svaku situaciju s kojom se suočavamo. Biblija nam govori o Spasitelju, koji nas voli. Niti jedan drugi sustav vjerovanja ne štuje Boga, koji voli svoje sljedbenike toliko da bi dao vlastiti život za njih. 

Biblija nas hrani. Isus je Božja Riječ u tijelu. On je Kruh života za naše duše. 

Dnevno čitanje Biblije: 7 dobrobiti cjelogodišnjeg čitanja Biblije od početka do završetka

1. Cjelogodišnje čitanje Biblije svake godine u nama stvara disciplinu, zbog koje nam je vrijeme s Gospodinom prioritet. Stvaramo naviku, koja postaje dio našeg svakodnevnog života. Vizualni prikaz olakšava nam u pogledu onoga što trebamo čitati svakoga dana. 

„Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.“ (Matej 6, 33)

2. Možemo dobiti nove uvide. Kada našem proučavanju Riječi pristupimo otvorenih srca, možemo čitati ponovno i ponovno iste stihove i dobiti različita otkrivenja. Bilježenje poruka do stihova ili zapisivanje misli u dnevnik može nas podsjetiti na ono što nam je Duh Sveti otkrio kada smo stih pročitali prošli puta.

Meni osobno pomaže zapisivanje pitanja, koja mi dođu u um za vrijeme čitanja. Odgovor ne dođe uvijek odmah. No ako čitamo Bibliju cijelu godinu, svake godine, idući puta kada je budemo čitali, možemo dobiti odgovor na pitanje koje smo imali. 

„Potrudi se predstaviti sebe Bogu kao jedan prokušan čovjek, jedan radnik koji nema zašto crvenjeti, koji s pravom raspolaže riječima istine.“ (2. Timoteju 2, 15)

3. Učimo u kakvom odnosu su svi dijelovi Biblije. Neki od planova uključuju stihove iz Novog i Starog zavjeta. Meditiranje nad svakime od svetih saveza u isto vrijeme može nam pokazati otkrivenje Krista kroz žrtvovanja i slavlja. 

Imamo prednost koju oni, koji su proučavali pisma prije Isusovog rođenja, nisu imali: Duha Svetoga. Oni koji su hodali i živjeli s Isusom nisu u ono vrijeme doživljavali načine kako je ispunio svako proročanstvo. No kroz Riječ Božju, mi možemo dobiti to prosvjetljenje. Čitanje ”papirnate” Božje Riječi može nas voditi prema tom cilju. 

„Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu.“ (Luka 24, 27) 

4. Postavljamo dobar primjer drugima. Kada se svakodnevno disciplinirano držimo čitanja Božje Riječi, time pokazujemo kako nam je Ona važna u našim životima. Svako svakodnevno proučavanje Biblije može ovome doprinijeti, no kada imamo pisani raspored, koji će nam pomoći da idemo prema cilju, vjerojatnije je da ćemo ga se pridržavati. 

„Zato pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima vidio; neka ti ne iščeznu iz srca ni jednoga dana tvoga života; naprotiv, pouči o njima svoje sinove i sinove svojih sinova.“ (Ponovljeni zakon 4, 9) 

5. Čitamo one dijelove Biblije koje možemo preskočiti kada prakticiramo druge vrste proučavanja. Zbog toga što je Biblija Bogom nadahnuta Riječ, možemo dobiti uvid iz svakog aspekta svetih spisa. Rodoslovlja i Levitski zakonici mogu se činiti dosadnima kada ih čitamo, no Bog je imao razlog zbog kojeg je uključio i te knjige. Poznata Jabesova molitva prikupljena je s početaka Ljetopisa. 

„Otkriće tvojih riječi osvjetljava, ono daje razboritost priprostima.“ (Psalam 119, 130) 

6. Kronološko čitanje pomaže nam staviti povijesne zapise u kontekst. Kada vidimo redoslijed događaja, cijela slika Stvoriteljeve svrhe može nam postati jasnija. Možemo više toga naučiti o napretku stvaranja izraelskog naroda. 

„A, sve što je bilo pisano nekada to je bilo za našu pouku, da bi, po ustrajnosti i utjesi doneseno po Pismima, mi posjedovali nadu.“ (Rimljanima 15, 4) 

7. Učimo o redoslijedu biblijskih knjiga. Ovo nije preduvjet za duhovno prosvjetljenje, ali učenje redoslijeda knjiga može nam pomoći kada smo u potrazi za nečime iz određene knjige. Nema ništa pogrešnog u korištenju indeksa; jer zato i jest ondje. No kada želimo nešto brzo naći, dobro je znati gdje se to nalazi. 

„Ondje ćeš tražiti Jahvu, Boga svoga. I naći ćeš ga ako ga budeš tražio svim srcem svojim i svom dušom svojom.“ (Ponovljeni zakon 4, 29) 

Dnevno čitanje Biblije – najbolji novogodišnji cilj

Ako se odlučimo na cjelogodišnji plan proučavanja, to ne znači da trebamo odustati od drugih vrsta proučavanja Pisma. Ovakav način razumijevanja osmišljen je kao alternativa, kako bi našim umovima pružio svježu perspektivu i priliku za dobivanje otkrivenja od Oca. 

Također bismo trebali odbaciti osudu u našim vlastitim umovima, ako propustimo dan ili dva iz rasporeda. Gledanje na kalendar i uočavanje propuštenih dana može uzrokovati frustraciju i može u nama uzrokovati želju za prekidom čitanja. Cilj je shvatiti ono što Gospodin govori. Ako zaostanemo u rasporedu, to ne znači da nismo uspjeli. Možemo jednostavno nastaviti s proučavanjem, bez obzira na to koji je dan. 

Svake godine možemo početi ispočetka ovu aktivnost, s iščekivanjem i uzbuđenjem. Ovogodišnja odluka može nam donijeti više dobra od prošlogodišnje. Gubitak kilograma obično rezultira u njihovom vraćanju nakon određenog vremena. Možemo prestati ili postati nedisciplinirani u tjelovježbi, a ušteđeni novac možemo potrošiti. 

No Gospodinova sveta Riječ ostaje s nama i nastavlja nam činiti dobrobiti, koja ne prestaju. Ako odlučimo s namjerom proučavati u ovoj godini, možemo otkriti viziju koju želimo proučavati svih dvanaest mjeseci. 

Bez obzira na načine na koje želimo obnoviti naše umove s manom iz neba, znamo da ćemo dobiti blagoslove i uvide, za vodstvo u našim životima. 

„Ne suobličavajte se ovomu svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.“ (Rimljanima 12, 2)

Autorica: Barbara Latta; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: