Zašto je dobro postiti jednom tjedno
Foto: Unsplash

Osim što post treba biti sastavni dio svakog zdravog duhovnog života, postoji i tjelesni razlog zašto je dobro postiti jednom tjedno.

Doktorica Susie Burell preporučuje svakoj odrasloj osobi da posti barem jednom tjedno jer post uistinu pomaže zdravlju ljudskog organizma Evo koje je razloge navela na svom blogu:

1. Post ‘resetira’ hormone jer utječu na težinu, osobito ako postoji ozbiljna neravnoteža u tijelu. – Dok je gubitak težine povezan s nekim vrstama posta, post zapravo ima pozitivan učinak na naše upalne markere, odnosno kolesterol, šećer, inzulin i krvni tlak – kaže ona. Dugoročno kontroliranje tih markera smanjuje rizik za obolijevanje od raznih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta rakova.

2. Post je zdrav jer nam pomaže da jedemo manje. U zadnjih nekoliko godina su se veličine obroka znatno povećale zbog čega se je sve veći broj ljudi pretil. Autorica naglašava da je upravo post lakši način da se podsjetimo koliko zapravo jedemo i koliko nam je malo potrebno da održimo našu težinu.

PROČITAJTE: 9 načina kako kršćani mogu postiti

3. Poništavanje ”visokih kalorijskih dana”.Ako i pazimo na prehranu, uvijek tu uskoče dani kada jedemo više zbog nekog domjenka na poslu, svadbe, rođendana ili neke druge proslave. Dan posta jednom tjedno je idealan za poništavanje tih prekomjernih kalorija.

4. Post pomaže u gubitku kilograma. Nekoliko kilograma je moguće izgubiti i bez stroge dijete, a edan od najboljih načina je post jednom tjedno, piše Susie. Bilo da je riječ o tome da se ništa ne jede tijekom dana ili unesu minimalne kalorije, sigurno će se izgubiti 1-2 kilograma mjesečno.