DOBRO ZA KOJE NIKADA NE MOLIMO: Što Bog čini za nas kada patimo?

Ne možemo biti blizu Bogu, a da nismo ovisni o Njemu. Ništa nas ne čini više ovisnima o Njemu nego kad dotaknemo samo dno.

Kršćanskim robovima u Americi je ponekad bilo zabranjeno pjevati – čak i Bogu. Stoga kada bi otišli na rijeku omotali bi se bijelim dekama i pjevali bi u vrčeve koji su bili ispunjeni vodom koji bi onda upijali zvuk. „Žalosni, a uvijek radosni“ (2. Korinćanima 6, 10) nisu mogli držati u sebi svoje pjesme slavljenja.

Možda se zbog onoga s čime se suočavate pitate je li vam Bog okrenuo leđa. Vaše iskušenje može trajati jedan dan, godinu, destljeće ili dulje. No sumnjam da su vaše okolnosti gore od okolnosti kršćanskih robova koji su bili bez slobode i dostojanstva i čije su obitelji bile uništene. Ipak, nisu se mogli suzdržati od pjevanja.

Kroz stoljeća i širom svijeta velik broj ljudi koji su patili vjerovali su da Bog koristi teška vremena kako bi nas privukao bliže sebi, kako bi nam dao svoju radost i kako bi u nama izgradio još veću Kristolikost i ovisnost o Njemu. Molimo Boga da nas privuče bliže sebi, a kao odgovor vidimo kušnje koje dolaze ispred nas, što se događa čak i onda kada Ga molimo da ih otkloni.

Ne možemo biti blizu Bogu, a da nismo ovisni o Njemu. Ništa nas ne čini više ovisnima o Njemu nego kad dotaknemo samo dno.

Neizbježno i svrhovito

Mi kršćani ćemo biti izbavljeni iz vječne patnje. No Bog nikada ne kaže da ćemo biti sada pošteđeni poteškoća. U stvari, On nam ih i obećava i to u stihovima koje slučajno lijepimo na frižider. „Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično“! (1. Petrova 4, 12) Smijem se kada ovo čitam. To je kao da Bog govori: „Što ti je to dalo ideju da nećeš patiti“?

Apostol Pavao je rekao vjernicima da im šalje Timoteja „da vas učvrsti i ohrabri u vjeri da se nitko ne pokoleba u tim nevoljama. Ta i sami znate da smo za to određeni“. (1. Solunjanima 3, 2-3) Ako ne znamo za ovo trebali bismo! Kada razmišljamo o tome što je Bog osmislio za nas, često se sjetimo života u izobilju i uskrsnuća, no rijetko kada se sjetimo kušnji. Ipak, Bog nas uvjerava da nas je On sam, a ne Sotona, predodredio za patnju.

Nevolje ne samo da su neizbježne, one su i svrhovite. Iako može izgledati da se pojavljuju nepredvidljivo one su zapravo proizvod Božjeg inteligentnog i voljenog bića. U Vjerujući Bogu Jerry Bridges je napisao: „Ono što bi trebalo razlikovati patnju vjernika od patnje nevjernika jest pouzdanje da je naša patnja pod kontrolom svemogućeg voljenog Boga. Naša patnja ima značaj i svrhu u Božjem vječnom planu“.

Dobro dolazi na različite načine

Kako patnja meni može koristiti? Može mi pokazati nemogućnosti pronalaska istinske sreće izvan Boga. Ono na što sam se nekoć oslanjao po pitanju sreće – zdravlje, karijera, bogatstvo ili popularnost ruši se kao kula od karata i pokazuje mi da je Bog moj jedini čvrsti temelj.

Imamo pravo moliti Boga za olakšanje. Bez obzira na to, svaki puta kada Ga molimo da od nas makne neku poteškoću  možda od Njega tražimo da se odrekne prilike da pokaže svoju veličinu i da na taj način produbi svoj odnos s nama. Kada ste posljednji puta čuli da je netko rekao da se njegov odnos s Bogom poboljšao dok je bio oslobođen od patnji?

Deset mjeseci nakon što je moj sin poginuo u prometnoj nesreći Greg Laurie mi je rekao „Ono što želim jest da sam mogao naučiti to kako rasti i približit se Bogu kao što si ti uspio i da je Christopher još uvijek tu“. Greg je ovo opisao savršeno – i ja sam želio da mi Bog da sve te dobre stvari na različite načine bez boli. Ali to tako ne funkcionira, je li tako?

Ono što nitko od nas nije želio

Prije osam mjeseci mojoj ženi Nanci je bio dijagnosticiran rak debelog crijeva. Prošla je kroz dugačke slijedove zahtijevnih liječničkih postupaka. Suočili smo se sa brojnim pregledima, promjenama u dijagnozama i rokovima. Uvjerili smo se da dugoročno planiranje ne vrijedi. Dok smo Nanci i ja prolazili kroz ovo, odlučili smo da ćemo slaviti suverenog Boga koji nosi ožiljke ljubavi sviju nas. Čitamo Njegovu Riječ i raspravljamo o odličnim knjigama koje govore o Njegovim osobinama. Osjećamo Njegovu prisutnost i vidimo da se naša ovisnost o Njemu povećava. Duboko nas je dirnulo to što se naši prijatelji i obitelj okuplja oko nas. Moja je privilegija bila da služim Nanci više nego ikada, pogotovo zbog svega onoga kako je ona mene služila svih ovih godina.

Iz čega Bog milostivo donosi sve ovo dobro? Iz onoga što nitko od nas nije želio da se dogodi. Ponekad Bog odgovori na naše molitve i otkloni naše patnje i na tome Mu trebamo biti zahvalni. Ali i kada ne odgovori na njih trebamo poštovati to da on u nama još dublje želi raditi. Da nas netko pita želimo li biti više kao Isus i biti bliže Njemu svatko od nas zna kakav odgovor bismo trebali dati. Ipak da je Bog uslišio sve naše molitve o izbavljenju tada nikada ne bismo mogli biti više kao Isus. Kristolikost je nešto za čime treba žudjeti, a ne nešto od čega nas se treba izbaviti. Nije lako moliti „Molim Te učini što god je potrebno kako bih bio više poput Isusa“. No kada Bog učini što god je potrebno trebali bismo Mu vjerovati.

Dobrodošli u ono dobro koje donose Božja iskušenja

S obzirom na to da Biblija izgrađuje osobnost nije čudo da nas Biblija uči: „Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću“. (Jakovljeva 1, 2-3) Kako bismo mogli dočekivati teškoće umjesto da ih preziremo? Tako što ćemo vjerovati Bogu kada nam On kaže da će nas iskušenja dovesti bliže Njemu, da ćemo biti zreliji, da će one produbiti našu službu i da će nas pripremiti za vječnu radost.

Bog ne zapovijeda da se radujemo kada nas se izda, kada dobijemo dijagnozu o raku ili kada izgubimo voljenu osobu. Umjesto toga naša radost dolazi iz onoga što očekujemo kao nusproizvod toga, kao što je razvoj božanske osobnosti, veća ovisnost o Kristu i brojni drugi, trenutno sada skriveni od nas (ali koji su kristalno jasni u umu našega Oca). Pavao kaže: „Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću“. (Rimljanima 5, 3)

Kada na nevolje gledamo iz božanske perspektive onda možemo reći: „Ovo iskušenje je teško, no Bog je suveren, milostiv i voli nas. Zahvaljujući njegovoj milosti i snazi postajati ću sličniji Isusu i biti ću Mu bliže i biti ću vječno zahvalan za ono što je Bog učinio za mene u ovim teškim vremenima“.

Uđite u radost svoga gospodara

Jednoga dana ćemo jasno vidjeti da je Božja Riječ u cijelosti bila točna i da „sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama“. (Rimljanima 8, 18) Jednoga dana ćemo cijeniti svaku minutu naših iskušenja. No ne čekajmo svoju smrt kako bismo vjerovali onome što Bog govori o našoj sadašnjoj patnji. Vjerom, na Njegovu slavu i naše dobro hajde da svoja srca i svoje umove danas napunimo Božjim obećanjima kako bismo dobili prednost prilikom ulaska u Gospodarevu radost.

Autor: Randy Alcorn; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

NAJNOVIJE!