nevidljivi štit oko Zemlje
Foto: NASA Goddard Space Flight Center/Flickr.com

Znanstvenici su otkrili da postoji nevidljivi štit koji okružuje i štiti naš planet.

U izvješću stoji da se štit nalazi oko 11.600 kilometara iznad Zemljine atmosfere. Njegova primarna funkcija je zaštita planeta od “elektrona ubojica”. Naime, ove čestice mogu oštetiti komunikacijske sustave i satelite, a predstavljaju opasnost i za astronaute.

U priopćenju piše i da se elektroni kreću oko Zemlje brzinom “približnoj brzini svjetlosti”, a mogu oštetiti strujnu mrežu, utječu na klimu i povećavaju broj oboljelih od raka.

Misteriozni štit opisan je kao dva prstena koja se sastoje od visokoenergetskih elektrona i protona.

Van Alen pojasi otkriveni su prije gotovo 50 godina i nalaze se oko 40.000 kilometara od Zemljine površine.

Znanstvenici su utvrdili točnu lokaciju zaštitnog prstena, a prema izvješću, on leži između dva Van Alenova radijacijska pojasa.

Ovisno o količini kozmičkog zračenja, prsteni se proširuju ili skupljaju i tako štite Zemlju od “ultrabrzih elektrona” koji zahvaljujući njima ne mogu prodrijeti kroz Zemljinu atmosferu.

Do ovog važnog otkrića došao je tim profesora Daniela Bakera sa Sveučilišta u Coloradu uz pomoć podataka dobivenih od dvije sonde bliznakinje, koje je NASA poslala u Van Allenov pojas 2012.

Znanstvenici još ne znaju porijeklo štita i kako točno funkcionira. Otkriće je objavljeno u časopisu “Nature”, prenosi B92.

IZVORIBTimes.com/B92