NaslovnicaEvanđelje danaHoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš pa ćeš imati blago...

Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš pa ćeš imati blago na nebu!

Evanđelje dana za ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. godine: Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš pa ćeš imati blago na nebu! (Matej 19, 16-22)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Gle, pristupi Isusu neki čovjek i reče: »Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?« A on mu reče: »Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući, čuvaj zapovijedi.« Upita ga: »Koje«? A Isus reče:
Ne ubij!
Ne čini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno!
Poštuj oca i majku!
I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!
Kaže mu mladić: »Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?« Reče mu Isus: »Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.

Evanđelje dana – komentar

Mladić koji je imao najbolje što je svijet mogao ponuditi – bogatstvo, položaj i sigurnost – došao je Isusu jer mu je nedostajala jedna stvar. Želio je onu vrstu trajnog mira i sreće koju mu novac i imetak nisu mogli kupiti. Međutim, odgovor koji je dobio nije bio ono što je tražio. Bunio se što drži sve zapovijedi – ali Isus je progovorio nevolji u njegovu srcu. Jedna ga je stvar sprječavala da se cijelim srcem preda Bogu. Iako mu ništa nije nedostajalo u materijalnim dobrima, ipak je bio posesivan prema onome što je imao. Polagao je svoju nadu i sigurnost u ono što je posjedovao. Pa kada ga je Isus izazvao da Boga učini svojim jedinim pravim posjedom i blagom, postao je užasnut.

Što najviše cijenite?

Zašto je otišao od Isusa s tugom, a ne s radošću? Njegovo blago i njegova nada u sreću bili su izgubljeni. Blago ima posebnu vezu sa srcem, mjestom želje i čežnje, mjestom volje i fokusa. Ono čemu najviše pridajemo mjesto u našem srcu naše je najveće blago. Sam Gospodin je najveće blago koje možemo imati. Odreći se svega drugoga da bi Gospodin bio naše blago nije žalost, nego najveća radost.

Posesivnost i strah nam oduzimaju radost i život u izobilju

Isus je izazvao mladića jer je njegovo srce bilo posesivno. Bojao se dati drugima jer se bojao da će izgubiti ono što je stekao. Oni koji su velikodušni prema Bogu i drugima otkrivaju da ne mogu nadmašiti Boga u velikodušnosti. Bog nas blagoslivlja nebrojenim duhovnim dobrima – poput dugotrajnog mira, oprosta, neizrecive radosti, trajne ljubavi, trajnih odnosa i prijateljstva koja ne blijede niti propadaju – koja daleko nadmašuju prolazne radosti zbog materijalnih dobara. Samo Bog može zadovoljiti najdublju čežnju i želje našeg srca.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, Ti jedini možeš zadovoljiti najdublju čežnju u mom srcu. Nijedno se drugo blago ne može usporediti s Tobom. Oslobodi me od svakog nezadovoljstva, pohlepe i sebičnosti, da mogu imati radost u spoznaji da pripadam Tebi i Tvome kraljevstvu. Učini me produktivnim slugom za Tvoju slavu. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare