Dopustite Bogu da izliječi vašu dušu na ova tri načina

Kada ste tužni, Bog vas približava sebi.

Svaki gubitak uključuje i bol, a uz bol dolazi i žalovanje. Dopustite Bogu da izliječi vašu dušu na ova tri načina.

Svaka promjena u životu podrazumijeva neki gubitak jer morate otpustiti staru stvar kako biste dobili novu. Svaki gubitak uključuje i bol, a uz bol dolazi i žalovanje.

Žalovanje nije loša stvar. To je put preko kojega se odvijaju promjene u našem životu. Ono što je loše je ‘neprobavljena’ žalost. Ako ne žalujete upast, ćete u emocionalnu jamu, a ostatak ćete života ćete reagirati na nešto što se davno dogodilo. To je nezdravo!

Ponekad je žalovanje jedina primjerena i logična reakcija u životu – pogotovo na gubitke, razočarenja, grijeh i patnju u svijetu. Bog ne očekuje da ste stalno sretni. Zapravo, Bog želi da žalujete s namjerom i ciljem. Žalovanje je odabir. Nije sve korisno i popraćeno ugodnim osjećajima. Morate si dopustiti žalovanje gubitaka kako biste primili Božje blagoslove.

Nema te boli koji možete proživjeti, a koju Isus ne poznaje. On je doživio svu samoću, svu izdaju, svo odbacivanje koje je moguće doživjeti. Radosna je vijest da je došao izliječiti naša srca.

Kada ste tužni, Bog vas približava sebi. Pslam 34, 18 kaže „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba.“ Kada žalujete možda se osjećate kao da je Bog udaljen tisuće kilometara, ali vaši osjećaji i stvarnost nisu uvijek istovjetni. Bog nije beskrajno udaljen. Zapravo, u takvim vam je trenucima najbliži: „On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove.“ (Psalam 147, 3)

Dopustite Bogu da izliječi vašu dušu na ova tri načina:

Vjerujete Dobrom Pastiru da će vam oprostiti grijehe. „Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu.“ (Rimljanima 3, 23-24)

Otpustite grijehe onima koji su vas povrijedili i okrenite se budućnosti. Vaša se duša ne može izliječiti dok ne otpustite prijezir. „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.“ (Efežanima 4, 31-32)

Pridružite se Isusu u trpljenju vašeg križa. Kada dopustite Isusu da preuzme vaš jaram, on postaje lagan i sladak. „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“ (Matej 11, 28-30)

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com