Jeste li i vi doživjeli nešto slično kao Petar? Je li i vama pijetao otkrio stanje vašeg srca?

Jeste li i vi već doživjeli nešto kao Petar? Je li i nama već pijetao tako zapjevao da smo upoznali svoje vlastito izgubljeno srce?

I odmah se oglasi pijetao. Matej 26,74

Kako li je pijetao smiješna životinja! Kako se samo ponosno šepuri! Kada vidim ohole ljude, uvijek pomislim na pijetla s krestom!

Da, pijetao u mnogočemu podsjeća na neke ljude. A kako tek gubi svoje smiješno dostojanstvo kad trči za kokošima. Tada je pravo oličenje čovjeka gonjenog nagonima!

I takav jedan umišljeni pijetao dobiva ulogu u izvještaju o muci Gospodina Isusa! Kako je to moguće?

Gospodin ga je iskoristio da svog učenika Petra duhovno otrijezni.

Sve je počelo nekoliko sati prije nego što se taj pijetao oglasio. Petar se zanio svojim velikim riječima kako se Gospodin može osloniti na njega. Na to mu je Gospodin jednostavno odgovorio: “Prije negoli se pijetao oglasi, triput ćeš me zatajiti.”

Isus se kasnije našao vezan pred Velikim vijećem. Vani u dvorištu neka sluškinja tapša Petra po ramenu: “I ti pripadaš tom Isusu!” Petar se ljutito brani. Uskoro Nedugo zatim i nekolicina oboružanih slugu, jedan za drugim, tvrde isto. Petar usplahireno preklinje i izjavljuje: “Ja tog Isusa uopće ne poznajem!” “I odmah se oglasi pijetao!”

Petar smjesta dolazi k sebi. “Iziđe te gorko zaplaka” – nad samim sobom!

Biblija je puna ovakvih priča u kojima ljudi dolaze do spoznaje o samima sebi, o svojoj izgubljenosti pred Bogom i o svom grijehu.

Jeste li i vi već doživjeli nešto takvo? Je li i nama već pijetao tako zapjevao da smo upoznali svoje vlastito izgubljeno srce?

Nije li trenutak da i mi otkrijemo Isusa kao svog Spasitelja koji će nas opravdati pred Bogom?

Gospodine, pokaži nam naše srce! Amen.

Autor: Wilhelm Busch